Hlavní obsah

Bradavice umí pořádně potrápit. Stačí domácí léčba, nebo je zapotřebí laser či chirurgický zákrok?

Foto: Epov Dmitry, Shutterstock.com

Foto: Epov Dmitry, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bradavice jsou kožní útvary, které se mohou objevit kdekoli na těle. Mezi nejčastější patří plantární bradavice, které se vyskytují na chodidle. Jsou nepříjemné, protože při chůzi mohou bolet. Jak se jich zbavit?

Článek

Bradavice jsou virové onemocnění, které způsobuje lidský papillomavirus HPV. Vyskytují se hlavně na kůži, méně často i na sliznicích. Vypadají jako vyrostlé kopečky, kromě končetin se objevují i na dlaních a ploskách nohy také na obličeji. Některé typy bradavic se vyskytují v oblasti genitálu.

Jak se bradavice přenášejí

Protože jde o virus, přenáší se primárně přímým kontaktem z člověka na člověka nebo u člověka z jedné části na druhou. V případě genitálních bradavic se šíří virus pohlavním stykem. K přenosu může dojít i drobným poraněním. Nejčastějším zdrojem přenosu bývají bazény, brouzdaliště, dětské kolektivy.

Jaká je inkubační doba bradavic

Bradavice mají poměrně dlouhou inkubační dobu, než dojde k nákaze, může to trvat několik měsíců. Náchylnější k přenosu jsou lidé s horší obranyschopností kůže, například atopici, nebo lidé, kteří se více potí na rukách či nohách.

Foto: Galileo30, Shutterstock.com

Bradavice na chodidle je nepříjemná a léčba je obvykle běh na dlouhou traťFoto: Galileo30, Shutterstock.com

Jak poznat, že jde o bradavici

Diagnóza je někdy náročná, protože bradavice způsobené virem HPV lze zaměnit za jiné kožní výrůstky, například kuří oko nebo pigmentové znaménko. Proto je vždy nutné navštívit lékaře, který diagnózu potvrdí.

Jak bradavice vypadají

Bradavice mohou vypadat různě, obecně jsou to ohraničené a tuhé pupínky či hrbolky, které mívají rozpraskaný vrchol. Pokud se nacházejí v blízkosti nehtů, mohou svědit. Bradavice na chodidle připomínají mozoly, jsou silnější a tužší, někdy se zanořují do chodidla. Při došlápnutí mohou bolet. Mají tendenci se vracet.

Jak se zbavit bradavice

Léčba bradavic bývá běh na dlouhou trať. Záleží i na věku pacienta, rozsahu, lokalizace a také imunitě. V současné době existuje několik možností, jak se bradavic zbavit.

Možnosti, jak se zbavit bradavic

  • Lokální aplikace aktivních látek: Zahrnuje pravidelné potírání čistě postiženého místa přípravky s kyselinou salicylovou nebo mléčnou. Ty rozpouštějí rohovinu, tedy povrch bradavice. V tomto případě se musí aplikace opakovat a pak bradavici odstranit ještě mechanicky.
  • Kryalizace: Efektivní metoda k ošetření bradavic neboli léčba tekutým dusíkem. Ten se stříká nebo přikládá na bradavici. Ošetření může bolet a pálit. Pokud jsou bradavice velké a hluboké, je nutné postup opakovat.
  • Laser: Jde o moderní metodu, která je vhodná v případech, kdy je cílem hojení bez viditelných jizev. Odpadá šití, dochází k minimálnímu krvácení a rychle se hojí. Účinek laseru spočívá v tom, že se pomocí světelného paprsku cíleně „odpařují“ jednotlivé vrstvy pokožky. Obvykle postačí jedno či několik sezení podle rozsahu a hloubce. Zákrok nebolí, může štípat. V případě větších bradavic se někdy postižené místo místně znecitliví. Po zahojení se vytvoří stroupek, který se postupně sám odloučí.
  • Chirurgické odstranění: Provádí se v lokálním znecitlivění, ale klasické vyříznutí bradavic se dnes už nedoporučuje, protože hrozí přenos viru na tkáň v okolí vyříznuté bradavice.
Foto: karelnoppe, Shutterstock.com

Bradavice lze odstranit tekutým dusíkem, laserem i chirurgickyFoto: karelnoppe, Shutterstock.com

Jak se zbavit bradavic přírodní cestou

Na bradavice lze s menším či větším úspěchem vyzkoušet například vlaštovičník, jehož mlékem, které obsahuje cytostatické a leptavé účinky, se bradavice opakovaně potírají. Lze je také potírat česnekem, cibulí nebo jablečným octem. Kyseliny v nich obsažené naruší bradavici, která pak postupně odumře. Využití babských metod je ale rizikové, protože může dojít k výraznému poleptání kůže.

Kdy vyhledat lékaře

Vždy, když bradavice bolí nebo je zanícená. I když je ale budete léčit, hrozí reinfekce.

Jak se chránit před nákazou

Při léčbě bradavic je nejdůležitější trpělivost a důslednost. Objevují se bohužel opakovaně, proto je vhodné posilovat imunitu. Ideální je užívat echinaceu a hlívu ústřičnou, vhodné je užívat také zinek a selen.

Bradavice

Příznaky: Vyskytují se hlavně na kůži, méně často i na sliznicích. Vypadají jako vyrostlé kopečky, které se vyskytují kromě končetin, dlaních a ploskách nohy také na obličeji. Některé typy se vyskytují v oblasti genitálu.

Inkubační doba: Může být 1–6 měsíců i delší. Protože jde o virus, přenášejí se přímým kontaktem z člověka na člověka zejména ve vlhkém prostředí, společných sprchách, v sauně a bazénech. Náchylnější jsou lidé s oslabenou imunitou, atopici či lidé, kteří se více potí.

Léčba: Metod na jejich odstranění je několik. Lze je lokálně potírat přípravky s obsahem kyseliny salicylové, dále je možné zmrazení tekutým dusíkem, laserové vypálení nebo chirurgické odstranění.

Prevence: Nutné je posilovat imunitu a užívat například zinek či echinaceu.

Odborná konzultace: MUDr. Martina Spaziererová, Kladno, Klinika EUC

Reklama

Načítám