Hlavní obsah

Ztvrdlé paty vyhlaďte dřív, než přijde sezona sandálků

Foto: mikeforemniakowski, Shutterstock.com

Foto: mikeforemniakowski, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima se ještě úplně nevzdává, k dobru tak máte pár dní, během kterých můžete poskytnout péči o zatím ukrytá chodidla. Věnujte pozornost zejména patám, ať vás sezona sandálků nezastihne nepřipravené.

Článek

Pedikérské salony se zřejmě jen tak neotevřou, vezměte to proto do vlastních rukou. I bez profesionálních nástrojů můžete nohy zbavit staré kůže a nepěkných otlaků a prasklinek. Neděláte to jen pro krásu, při zanedbání totiž můžete trpět bolestí, záněty či plísněmi.

1. Změkčení pokožky: teplá koupel

Péči o nohy začněte čtvrthodinovou změkčující koupelí. Čím bude teplejší, tím lépe. Změkčení podpoří koupelové oleje či soli, ale i šťáva z citronu. Po koupeli chodidla důkladně osušte, nezapomeňte na prostory mezi prsty.

2. Pryč se starou kůží: broušení a peeling

Ztvrdlá je především kůže na patách a bříškách prstů. Na tyto partie si vezměte přírodní pemzu, speciální rašpli nebo elektrický pilník. Obruste všechna viditelně i na omak zhrublá místa a nohy důkladně omyjte a opláchněte. Pedikérky používají i skalpel, ale v nezkušených rukou hrozí poranění, můžete také seříznout příliš silnou vrstvu a pak by vás bolel každý krok.

Poté chodidlům dopřejte peeling, zaměřte se i na okolí nehtů. Klidně použijte oblíbený tělový produkt, nahradit ho můžete i mletou kávou nebo solí smíchanou v poměru 1 : 2 s olivovým olejem. Anebo zvolíte speciální přípravky na nohy, například s výtažky z Mrtvého moře? „Na suchá místa, jako jsou klouby, se scrub používá jednou týdně a na rozpraskané paty jednou až třikrát týdně podle potřeby,“ radí Alexander Krajňák ze společnosti Nevo Dead Sea Spa.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Ztvrdlou kůži odstraňte nasucho či namokro, důležité je vyhnout se přitom ostrým předmětůmFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

3. Rovné nehty: kleštičky do akce

Upravte i nehty. Zbavte je vrstvy laku a pomocí kleštiček zastřihněte, a to vždy dorovna, jinak hrozí zarůstání nehtů. Pilníkem nehty doupravte. Jestli se vám lámou a třepí, zkuste kovový pilník nahradit skleněným nebo papírovým. Kůžičku kolem nehtů nestřihejte, ale zatlačte pomocí dřívka.

4. Masáž celých chodidel: reflexní body

Pedikúru zakončete jemnou masáží za pomoci hutného krému nebo olejíčku. Nevynechejte žádnou část chodidel, udělá dobře nejen jim. Je zde totiž celá řada reflexních bodů, masáž tak může mít prospěšný dopad na celkové zdraví. Oblast paty například souvisí s trávením, vaječníky a močovými cestami.

Foto: KlaraBstock, Shutterstock.com

Masáž pomocí výživného přípravku prospěje kůži, klenbě i celému organismu Foto: KlaraBstock, Shutterstock.com

5. Pravidelná hydratace: večerní rituál

Paty praskají vlivem nedostatečné hydratace, chladu, přesušeného vzduchu i zvýšené zátěže v ponožkách a botách. Zlepšit jejich stav můžete dostatkem tekutin a vhodným jídelníčkem, kde by neměl chybět zinek, vápník a železo.

Zejména se ale zaměřte na pravidelnou hydrataci. Promazání přímo po pedikúře rozhodně nestačí. Jestli máte kůži hodně poškozenou, namažte si každý den před spaním chodidla hutným krémem. Nešetřete jím a nohy poté oblékněte do volných bavlněných ponožek. Koupit lze i speciální hydratační gelové ponožky, které můžete nechat působit přes noc.

6. Zacvičte si: lehké pohyby a chůze bosky

Otlaky, puchýře a praskliny vznikají v místech největší námahy. K té může docházet i oslabením nožní klenby, špatným držením těla a ochabnutím svalů. Proto chodidla pravidelně uvolňujte a cvičte jimi. Stačí jednoduché propínání, kmitání a kroužení. Jakmile se oteplí, dopřejte si také chůzi bez bot. „Chodit naboso je přirozené a vhodné, dochází tak ke správnému prokrvení nohou. Ale jen na přírodním podloží. Nevhodné je chodit na tvrdém povrchu, protože časem může dojít ke zborcení klenby,“ vysvětluje Irena Sehnalová z Ateliérů zdravého obouvání.

Reklama

Načítám