Hlavní obsah

Mozoly na rukou i nohou? Zkuste se jich zbavit přírodně

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehnali jste to s prací na zahrádce nebo jste si v posilovně dali do těla s činkami a zvýšená námaha po sobě zanechala stopy: ruce vám hyzdí zhrublá kůže. Jak se vzniku mozolů vyhnout a jak je vyléčit, když už se objeví?

Článek

Jak vzniknou mozoly? Velká zátěž a opakovaný tlak na jedno místo vyvolají obrannou reakci: kůže ztvrdne a vzniknou na ní světle žluté nebo hnědé oblasti známé jako mozoly. Většinou se jich dočkáte po práci s nějakým nástrojem bez ochranných rukavic, anebo když déle nosíte nevhodné boty či máte ploché nohy.

Nejčastěji se mozoly objevují na rukou – na dlani, z vnitřní strany kloubů prstů či na bříškách prstů (třeba u houslistů či kytaristů) nebo i z boku prstů (když hodně píšete tužkou), na nohou vznikají na plosce nebo po stranách chodidel.

Jak ošetřit mozoly: první pomoc

Když mozoly zaznamenáte, měli byste kůži dopřát odpočinek. Natřete je krémem s obsahem kyseliny salicylové nebo jelením lojem, který zadrží vlhkost a postará se o hydrataci, a přelepte je náplastí nebo si na noc oblékněte bavlněné rukavice či ponožky. Mozoly by potom měly do pár dní zmizet. Když si nedáte pokoj a v činnosti budete pokračovat i poté, co se otlaky objevily, mohou se začít odlupovat, hnisat či mokvat, což je bolestivé a nepříjemné, a navíc hrozí riziko, že se do otevřené rány dostane infekce.

Nejlepší prevence

Nechtějí se vás mozoly pustit, nebo se dokonce vracejí? Je-li to možné, noste při činnosti, při níž vznikají, ochranné rukavice. Při posilování, pole dance nebo cvičení na hrazdě mažte ruce sportovní křídou neboli magneziem. Co se týče chodidel, uvažujte o změně obuvi nebo si opatřete měkké ortopedické vložky.

Foto: Cherries, Shutterstock.com

Mozoly způsobuje velká zátěž a tlakFoto: Cherries, Shutterstock.com

Jak odstranit mozoly: babské rady

Někdy se mozoly dělají i přes všemožná preventivní opatření a pak nezbývá než se čas od času pokusit otlaky odstranit či alespoň změkčit nebo zmenšit. Jak na to?

1. Obrušování a peeling

Tento způsob se hodí zejména pro odstranění otlaků na chodidlech. Ponořte nohy na 20 minut do horké vody, poté je vyndejte a po mozolech začněte přejíždět pilníkem či pemzou. Opilovanou kůži pravidelně oplachujte a bruste tak dlouho, dokud není pokožka hladká a růžová – jen opatrně, abyste to nepřehnali a nepoškodili vrstvu zdravé kůže!

Namáčení však není podmínkou. Dermatoložka Marie Finsterlová z Čáslavi radí: „Osobně se mi nejvíce osvědčilo spíše obrušování zhrubělé kůže nasucho pilníkem přiměřené hrubosti.“

„Můžete provádět i chodidlový peeling: třít plosky hrubou mořskou solí smíchanou s olivovým olejem,“ radí docentka Monika Arenbergerová z dermatovenerologické kliniky 3. LF UK. Před spaním je podle ní dobré navíc aplikovat mastný krém či vazelínu s kyselinou salicylovou nebo ureou – v koncentraci nad 20 procent nadbytečnou rohovinu chemicky rozpustí a místo zvláční. Chodidla po proceduře oblečte do ponožek a zůstaňte v nich celou noc.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Jedním z pomocníků, kteří vás zbaví hrubé kůže na nohou, je obyčejný pilníkFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

2. Heřmánek, citronová šťáva a česnek

Pro někoho možná netradiční kombinace přírodních prostředků pomůže mozoly změkčit a usnadní jejich odstranění. Smíchejte lžičku sušeného heřmánku se stroužkem prolisovaného česneku a dolijte citronovou šťávu tak, aby směs nabyla kašovité konzistence. Aplikujte ji na postiženou oblast, nechte 20 minut působit a smyjte teplou vodou. Podle potřeby opakujte několikrát denně, dokud mozoly nezmizí.

3. Jedlá soda

Pravděpodobně ji máte doma a používáte ji na pečení i při úklidu, možná by vás ale nenapadlo, že jedlá soda umí ulevit i od mozolů. Rozpusťte tři lžíce ve vaničce teplé vody a ponořte do ní nohy nebo ruce na půl hodiny. Opakujte pravidelně, dokud obtíže nezmizí.

4. Rajčata

Změkčit puchýře a usnadnit jejich odstranění pomůže také rajčatová dužina. Tuto proceduru si naplánujte na večer: dužinu aplikujte na mozol, zakryjte obvazem a nechte působit celou noc. Ráno sundejte a umyjte. Opakujte každý večer do zlepšení stavu.

Reklama

Načítám