Hlavní obsah

Boty na běh i chůzi. Je vhodné používat ty samé?

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Tenisky jsou nestárnoucím trendem. Je ale potřeba na běžné chození vybírat jen mezi vycházkovou obuví? Nemůžeme si je koupit třeba v oddělení běžeckých bot, když nám tam nějaký model padne do oka? Hodí se běžecké boty na chůzi a naopak?

Článek

Chůze může být jednou z nejjednodušších věcí, kterou zlepšíte své zdraví, a totéž se dá říci o běhu. Výběr vhodných bot už ale vypráví jiný příběh. Na trhu je dostupná široká škála možností, což může snadno zmást a vést k výběru špatného typu obuvi „dobrého pro všechno“. Proč je to chyba? Mezi botami na chůzi i běh existují určité rozdíly.

Jak poznat dobrou botu

V první řadě je potřeba, aby vám bota dobře seděla. Nejjednodušší je se v nich projít nebo v případě bot běžeckých i proběhnout. Bota by nikdy neměla tlačit: nezapomínejte, že prsty musí být schopné volného pohybu. Běžecké boty se doporučuje kupovat o půl čísla větší a zkoušet je v ponožkách, ve kterých budete běhat. „Špatně padnoucí boty znemožňují volný pohyb chodidla a to tím ztrácí schopnost správně pracovat,“ vysvětluje koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická. Noha by zkrátka neměla bolet, a tím nemáme na mysli otlaky a puchýře, které se se „zajetím“ nových bot často pojí. Mluvíme o bolesti plosek, paty, palců. Pokud vás po prvním výšlapu či výběhu v nových botách bolí chodidla, smiřte se s tím, že nejde o dobrou investici. Padnoucí boty je zkrátka první známka úspěchu. Jak je to s těmi dalšími?

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Běžci a chodci mají jiné nároky na pohodlíFoto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Jak se liší boty na běh a chůzi

Protože potřeby chodce se od potřeb běžce liší, je jasné, že se bude lišit i obuv na chůzi od té na běh. V čem jsou největší rozdíly?

Jak je bota těžká

Běžecké boty jsou obvykle lehčí, což běžci přidává na rychlosti. Vycházková obuv je oproti tomu těžší, což pomáhá po celou dobu chůze udržovat stabilitu. Jinými slovy: běžecké boty podporují svižnější pohyb, vycházkové boty zase pomalejší, konzistentnější a stabilnější tempo na delší dobu.

Jaké má odpružení

Polstrování je základní vlastnost, kterou je třeba vzít při volbě mezi běžeckou a vycházkovou obuví v úvahu. Chodci i běžci se chtějí při zamýšlené činnosti cítit pohodlně, nároky na to se ale liší: pro většinu chodců to znamená mít dobrou oporu nohy po delší dobu, běžcům oproti tomu nejvíce záleží na ochraně nohy při dopadu na zem, tedy na zmírnění nárazů, které zatěžují klouby. Z toho důvodu je většina běžeckých bot na rozdíl od těch vycházkových různě silně odpružena v zadní části.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Běžecká bota potřebuje silnější odpružení zadní části kvůli snížení dopadůFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Velikost

Při výběru bot je důležité vzít v potaz také rozměry a tvar vašich chodidel. „Každému sedí jiný styl bot – někdo potřebuje širší boty hlavně v prstové části, někdo má vysoký nárt a někdo potřebuje užší botu, aby lépe seděla, držela na noze a člověk v ní neplaval,“ popisuje Radka Pamětická. U běžeckých bot se vyplatí nechat si poradit u prodejce s vyškoleným personálem. V lepších prodejnách se zeptají, jak často běhátev jakém terénu, zda jste začátečník či pokročilý, někde i zdarma změří nášlap a vyberou i podle vaší váhy. „Kvalitní a pečlivě vybraná běžecká obuv je základ a taková investice se určitě vyplatí,“ říká odbornice.

Jak dlouho vydrží

Boty by měly být hlavně pohodlné, respektovat co nejvíce anatomický tvar nohy a být používány k tomu účelu, ke kterému byly vyrobeny. Samozřejmě nevadí, když se párkrát půjdete projít v botách na běhání, když není zbytí, ale neměli byste to dělat pravidelně. Vycházkové boty se naopak na běh nehodí vůbec, protože neposkytují takovou míru ochrany proti dopadům. Bot byste také měli mít více a pravidelně je střídat. A kdy přichází čas na výměnu bot? „Jakmile se nošením změní jejich vlastnosti, to znamená, že bota se takzvaně rozšlápne a už nedrží na noze nebo v ní noha příliš plave,“ vysvětluje Veronika Kristková, vedoucí fyzioterapeut z Fyzio Beskyd. Jinými slovy: ojeté pneumatiky autu také vyměníte a s botami je to prakticky totéž.

Reklama

Načítám