Hlavní obsah

Bábovka vás vyjde na necelých 6 korun, kuře na 8. Kolik stojí pečení v troubě a jak při tom ušetřit

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Foto: voronaman, Shutterstock.com

Reklama

Suroviny nakupujete chytře, jídlem neplýtváte, v kuchyni se snažíte ušetřit a vejít se s cenou jídla do rozumné částky. A pak stojíte před troubou a přemýšlíte, o kolik vám pokrm podraží pečení. Spočítali jsme to za vás.

Článek

Vypočítat skutečnou cenu energie potřebné na upečení kuřete nebo plechu nadýchaného perníku v elektrické troubě je trochu komplikované. Údaje o spotřebě najdete na energetickém štítku a vyhledáte je i na internetu: podle typu a stáří spotřebiče se hodnota bude pohybovat kolem 0,6–0,99 kWh na jeden pečicí cyklus (= spotřeba elektřiny za 1 hodinu v ustáleném stavu při 200 °C).

Znamená to, že při ceně energie 7 Kč za kWh vás hodina pečení bude stát 4,20–7 Kč. Tyto údaje na rámcovou představu pravděpodobně postačí, nezohledňují ale rozdílné způsoby přípravy různých surovin.

Redakční test: Skutečná spotřeba při pečení

Při přípravě pokrmů je běžné měnit teplotu trouby a otevírat dvířka, abyste mohli podlít maso nebo zkontrolovat stupeň propečení moučníku. Jak tyto manipulace ovlivní výslednou spotřebu? Pořídila jsem si chytrou zásuvku a ve své starší vestavěné elektrické troubě jsem měřila skutečnou spotřebu energie při přípravě jednotlivých pokrmů. Jak to dopadlo?

Pokrm a přípravaSpotřebaCena
CELÉ PEČENÉ KUŘE: předehřátí trouby na 220 °C, 75 min pečení na 190 °C s podléváním, 5 min gril stupeň 51,18 kWh8,30 Kč
KŘUPAVÝ PEČENÝ BŮČEK: 60 min na 230 °C, 75 min 120 °C1,50 kWh10,50 Kč
CIBULOVÝ QUICHE S PŘEDPEČENÍM KORPUSU: 60 min na 180 °C0,8 kWh5,60 Kč
VLÁČNÝ PERNÍK: 45 min na 170 °C s horkým vzduchem0,45 kWh3,00 Kč
TVAROHOVÁ BÁBOVKA: 60 min na 180 °C0,82 kWh5,70 Kč

Z tabulky vyplývá, že skutečná spotřeba se od údajů deklarovaných výrobcem (u mé trouby 0,87 kWh na pečicí cyklus) příliš neliší a za hodinu provozu trouby zaplatím přibližně 6 korun. Při běžném provozu lze šetřit energií několika způsoby.

Foto: Vera Petrunina, Shutterstock.com

Dvířka trouby zbytečně neotvírejte a pečte víc pokrmů najednouFoto: Vera Petrunina, Shutterstock.com

Jak ušetřit při pečení v elektrické troubě

  1. Dobře si zorganizujte práci: pokud potřebujete jídlo vkládat do horké trouby, předehřívejte ji tak, aby dlouho nečekala.
  2. Připravujete-li víc pokrmů, využijte, že je trouba předehřátá. Po upečení masa do ní rovnou vložte plech s moučníkem.
  3. Maso před pečením vyndejte včas z lednice a nechte, ať samo dojde na pokojovou teplotu. Ušetříte energii a maso navíc utrpí menší teplotní šok a bude šťavnatější.
  4. Když to receptura přímo nezakazuje, používejte při pečení horký vzduch.
  5. Připravujte v troubě víc pokrmů najednou: k masu přidejte plech s bramborami a zeleninou.
  6. Upečte víc jídla najednou: pokrmy, které se dobře mrazí, připravujte rovnou z dvojnásobné dávky a odložte na později. Skvěle to funguje u masových kuliček nebo u jednodušších moučníků.
Foto: Angelika Heine, Shutterstock.com

Kuřecí stehna upečete v troubě i v pečicím hrnci za přibližně stejnou dobu, hrnec vám ale ušetří polovinu elektrické energieFoto: Angelika Heine, Shutterstock.com

Jak ušetřit ještě víc? S šikovným spotřebičem

Šest korun za hodinu provozu trouby se nezdá být moc, za rok se to ale nasčítá. Právě proto si stále větší oblibu získávají elektrické pečicí hrnce typu Remoska a Pečenka. Mají výrazně nižší spotřebu (obvykle mají příkon 400-500 W) a výrobci udávají, že proti běžné troubě ušetříte až 80 % energie.

Navíc jsou opravdu všestranné: můžete v nich péct, vařit i zapékat, připravíte skvělé maso, koláč s  drobenkou, buchty, chléb i francouzské brambory. Dokonce v nich vyškvaříte sádlo a upečete cukroví. Pořizovací ceny nových pečicích hrnců se pohybují v rozpětí 2 400 až 4 000 Kč podle velikosti a vybavení. Když budeme vycházet z orientační tabulky průměrné spotřeby, roční provoz elektrické trouby třídy A stojí 4 650 Kč, a investice se vám tedy brzy vrátí v úsporách energie.

Vzhledem k dlouhodobé popularitě je dokonce možné, že nějakou zapomenutou remosku najdete i na chalupě.

Kolik stojí provoz plynového sporáku

Přesně vyčíslit cenu vaření a pečení u plynového sporáku je složitější. Když budu vycházet z tabulek dodavatelů, roční spotřeba plynu na vaření a pečení činí u průměrné rodiny přibližně 550–600 kWh. V téhle chvíli se ceny dodavatelů tak výrazně liší, že si přesnou cenu musí spočítat každý odběratel sám.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Reklama

Načítám