Hlavní obsah
3,1
(135)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tahle letní zeleninová směs je opravdu univerzální. Můžete ji použít jako pomazánku na topinky, hodí se jako příloha ke grilovanému masu (i mletému) a výborná je také vmíchaná do rýže. A i když se snažíte omezovat cukr, do receptů s tepelně upravenými rajčaty vždy lžičku přidejte– srazí kyselost a jídlo pak chutná i těm, kteří rajčata jinak odmítají.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
  • 3 ks cibule
  • 2 ks paprik
  • 4 ks rajčat
  • 1 ks cukety
  • 1 ks chilli papričky
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Rajčata nařízněte na špičce do kříže a spařte vroucí vodou (nebo je oloupejte v mikrovlnce). Stáhněte slupku, odstraňte semínka, šťávu zachyťte. Rajčatovou dužinu nakrájejte na menší kostky.

02.

Z omytých a osušených paprik (můžete použít různobarevné druhy) odstraňte jádřinec a rovněž je nakrájejte na menší kostky. Cuketu oloupejte a také ji nakrájejte na kostičky (z větších a starších kusů předem odstraňte semínka).

03.

Cibuli nakrájejte nadrobno a ve větším hrnci krátce opečte na rozehřátém oleji. Když zesklovatí, přidejte kostičky paprik a dál společně opékejte. Po pár minutách přidejte do hrnce prolisovaný česnek, krátce ho opečte, poté přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v oleji.

04.

Do hrnce vsypte rajčata i se šťávou, kterou pustila, osolte, opepřete a přidejte nové koření. Přidejte také ocet, cukr a jemně krájenou chilli papričku podle chuti a síly. Zmírněte plamen a pod pokličkou společně duste za občasného míchání asi 10 minut.

05.

Když začne směs houstnout a rajčata se budou rozpadat, vmíchejte kostičky cukety a ještě chvíli společně poduste.

Tip: Směs podávejte třeba na opečeném chlebu bohatě posypanou něčím zeleným – pažitkou, petrželkou nebo třeba natí cibulky. Zbytek uchovejte v lednici ve skleničce, pomazánka je chutná teplá i studená.

Reklama

Související témata:

Načítám