Hlavní obsah

Pikantní zeleninová směs na topinky

Hodnocení:
(96)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Tahle letní zeleninová směs je opravdu univerzální. Můžete ji použít jako pomazánku na topinky, hodí se jako příloha ke grilovanému masu (i mletému) a výborná je také vmíchaná do rýže. A i když se snažím omezovat cukr, do receptů s tepelně upravenými rajčaty vždy lžičku přidám – srazí kyselost a jídlo pak chutná i těm, kteří rajčata jinak odmítají.

Ingredience pro:
2 skleničky
Budete potřebovat
  • 3 cibule
  • 2 papriky
  • 4 rajčata
  • 1 cuketa
  • 1 chilli paprička
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 kuličky celého nového koření
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
K podávání
  • chléb
Článek

Postup

Krok 1: Rajčata nařízněte na špičce do kříže a spařte vroucí vodou (nebo je oloupejte v mikrovlnce). Stáhněte slupku, odstraňte semínka, šťávu zachyťte. Rajčatovou dužinu nakrájejte na menší kostky.

Krok 2: Z omytých a osušených paprik (můžete použít různobarevné druhy) odstraňte jádřinec a rovněž je nakrájejte na menší kostky. Cuketu oloupejte a také ji nakrájejte na kostičky (z větších a starších kusů předem odstraňte semínka).

Krok 3: Cibuli nakrájejte nadrobno a ve větším hrnci krátce opečte na rozehřátém oleji. Když zesklovatí, přidejte kostičky paprik a dál společně opékejte. Po pár minutách přidejte do hrnce prolisovaný česnek, krátce ho opečte, poté přidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho v oleji.

Krok 4: Do hrnce vsypte rajčata i se šťávou, kterou pustila, osolte, opepřete a přidejte nové koření. Přidejte také ocet, cukr a jemně krájenou chilli papričku podle chuti a síly. Zmírněte plamen a pod pokličkou společně duste za občasného míchání asi 10 minut.

Krok 5: Když začne směs houstnout a rajčata se budou rozpadat, vmíchejte kostičky cukety a ještě chvíli společně poduste.

Tip: Směs podávejte třeba na opečeném chlebu bohatě posypanou něčím zeleným – pažitkou, petrželkou nebo třeba natí cibulky. Zbytek uchovejte v lednici ve skleničce, pomazánka je chutná teplá i studená.

ynezorPumanzeSaNyknalC