Hlavní obsah

Prodlužte dýním život. Chtějí sucho a vzduch

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Reklama

Sklizeň dýní vrcholí. Možná máte své, možná je nakoupíte na farmářských trzích. Pořiďte si jich klidně víc a uskladněte je. Prozradíme vám, jak na to, aby vám vydržely až do jara.

Článek

Je jich hodně druhů – třeba hokkaidó nebo špagetová – a uvařit z nich můžete spoustu věcí: polévku, omáčku na těstoviny nebo rizoto. Můžete je připravit jako přílohu, udělat z nich marmeládu nebo z nich upéct koláč. I proto jsou dýně tolik oblíbené. Navíc, když je pěstujete, rostou skoro samy a do sklizně vás vůbec nepotřebují.

Jak a kdy sklidit dýně

Pokud patříte k těm šťastlivcům s kouskem pozemku, kteří pěstují dýně (a nesežrali vám je slimáci), je nejvyšší čas sklidit poslední kusy. Dýně dozrávají na sklonku léta a jejich sklizeň vrcholí právě teď. Že jsou připravené a vyzrálé, poznáte jednoduše: mají matnou a tvrdou slupku a jejich stonky, jimiž drží na rostlině, hnědnou, praskají a usychají.

Stonky jdou pak snadno odlomit nebo odříznout nožem, případně je můžete odstřihnout zahradními nůžkami. Stopku nechte alespoň pět centimetrů dlouhou, podpoříte tím kondici plodu a déle vám vydrží. Pokud by se stopka ulomila, do ranky by se mohly dostat různé nečistoty a mikroorganismy, které by způsobily hnilobu.

Foto: phBodrova, Shutterstock.com

Stopka by měla být dlouhá minimálně 5 centimetrůFoto: phBodrova, Shutterstock.com

Jestli bude hezké počasí, můžete nechat dýně proschnout na slunci. Stačí je vyskládat do bedýnek a postavit třeba na zápraží. Stopka proschne a zacelí se. Slupka dýní zesílí a zmatní, tím bude plod ještě více chráněný. Na noc dýně skliďte dovnitř. Noční mrazíky nebo nižší teploty by je mohly poškodit. Stačí, když je takto necháte prosychat pár dní.

Jak skladovat dýně

Uskladněné dýně vydrží až do února nebo března, pokud na to jdete správně (a pokud je do té doby nesníte). Tykve vyžadují dobře větraný, vzdušný a suchý prostor. Na rozdíl například od kořenové zeleniny nesnáší vlhko.

Proto pro ně vyberte místo, kde je vzdušná vlhkost od 50 do 75 procent. Tykve jsou vybíravé i ohledně teploty. Ta by neměla klesnout pod 10 stupňů a neměla by přesáhnout 18 stupňů.

Nepokládejte dýně přímo na podlahu. Naskládejte je do beden nebo na podložku. A ať se nedotýkají – tak eliminujete riziko, že se vzájemně nakazí hnilobou nebo jinými chorobami. Někdo dává dýně do plátěných nebo jutových sáčků a věší je. Pak jsou ve vzduchu a suchu, což je pro ně vůbec to nejlepší.

Foto: Andres Sonne, Shutterstock.com

Dýním dělá dobře, když dáte každou zvlášť do jutových pytlíků a pověsíteFoto: Andres Sonne, Shutterstock.com

S načatou dýní do lednice

Někdy nezpracujete celou dýni, stačí vám jen polovina, třeba do koláče nebo do polévky. Nedělejte si s tím starosti. Omytou a oschlou dýni můžete zabalit do fólie nebo ji dát do dózy a uložit do chladničky. Takto zaopatřená tykev vám vydrží tři až pět dní.

Lepší ale pochopitelně je zpracovat dýni naráz celou. Například z poloviny udělat polévku a druhou půlku upéct nebo ji použít do dýňového koláče. Naštěstí je receptů s dýněmi tolik, že vám jen málokdy dojde inspirace.

Semínka nevyhazujte. Opražte je nasucho na pánvi jako mandle. Anebo je usušte a schovejte je na jaro – můžete je vysadit a ušetřit tak za dýňová semínka ze zahradnictví.

Pomalu se připravte na Halloween a podívejte se, jak děsivě si fanoušci tohoto svátku dovedou vyzdobit dům. Co to taky zkusit?

Reklama

Související témata:

Načítám