Hlavní obsah

Jolanda, Baba Vanga a další. Znáte slavné věštce?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhoda, kouzlo osobnosti, schopnost přesvědčit lidi, dar výmluvnosti. Nebo také magické, až nadpřirozené schopnosti vidět do budoucnosti. Je jedno, jaký je váš názor na věštce, jasnovidce či proroky. Ať už jim věříte, nebo se nad jejich věštbami usmíváte, tohle jsou legendy!

Článek

Někdy je to opravdu úsměvné, jindy ale z jejich proroctví až mrazí. Ať je to tak či onak, lidé, kteří vidí do budoucnosti, jsou tu s námi snad odjakživa. Už taková Libuše, mytická česká kněžna a manželka Přemysla Oráče „viděla město veliké, jehož sláva se bude hvězd dotýkati“, tedy město, které na její radu nakonec pojmenovali Praha. A tohle jsou další slavní a legendární věštci.

Sibyla

Jméno Sibyla vzniklo z latinského sibulla, což znamená prorok. V průběhu historie se sybilami nazývaly ženy, které viděly do budoucnosti. Jedna z nejslavnějších pak byla královna ze Sáby, i když je opředena mnoha tajemstvími. Zmínky o ní jsou i v Bibli, byla to podle legend moudrá žena a dobrá panovnice, která uchvátila krále Šalamouna, za kterým cestovala. Se ztrátou panenství ale prý královna přišla o schopnost vidět, co bude.

Ale zpátky k jejím věštbám. Byť jich za svůj život prý sepsala nepočítaně, oficiálně se nikdy nenašly (koneckonců i samotná existence téhle Sibyly je těžko dokazatelná). Nicméně podle různých legend a pověstí „viděla“ ukřižování Ježíše, předpověděla budoucí rozmach křesťanství, popsala osudy konkrétních králů, psala i o nejrůznějších "vynálezech" budoucnosti. A jak podle ní skončí svět? Prý z nebe spadnou hvězdy a Slunce potemní.

Na tuto Sibylu jsou názory velmi různorodé – pro jedny veškerá proroctví skutečně učinila, druzí královnu ze Sáby vnímají jen jako velice moudrou panovnici.

Foto: Profimedia.cz

Za Sibyly byly považovány ženy věštkyně či prorokyněFoto: Profimedia.cz

Nostradamus

Francouz ze 16. století se stal skutečnou legendou. Na jedné straně zastánce vědy (jeden z mála lidí, který tehdy nevěřil, že mor je božím trestem, ale nemoc, kterou lze porazit hygienou a hledáním léku), lékař a astrolog, na straně druhé ale muž, který v roce 1555 vydal své první proroctví.

Dokázal prý přesně předpovědět smrt francouzského krále Jindřicha II. Psal o starém a mladém lvu, kteří se spolu utkají, mladý lev starému vypíchne oko a ten pak zemře v bolestech. A Jindřich II. skutečně zemřel na následky poranění oka, které mu při turnaji probodl kopím hrabě Montgomery. A oba muže zdobil na turnaji na prsou znak lva.

Celou skutečnost ovšem trochu kalí fakt, že předpověď smrti francouzského krále se objevuje v Nostradamových proroctvích až ve vydání z roku 1614, tedy 55 let poté, co král zemřel. Navíc Nostradamus sepisoval svá vidění do velmi obecných a nejednoznačných čtyřverší a jejich interpretace je velmi složitá. Podle kritiků se tak do nich dá schovat v podstatě cokoli, včetně atomové bomby a Hitlera.

Foto: Profimedia.cz

Jestli je někdo opravdu slavný prorok, je to rozhodně NostradamusFoto: Profimedia.cz

Baba Vanga

Slepá bulharská vědma a věštkyně Baba Vanga (†84), která zemřela v roce 1996, je opředena nespočetným množstvím mýtů. V dětství se prý zranila při silné bouřce a přišla o zrak, tím ale zase získala dar vidět do budoucnosti. Velké popularitě a zájmu se těšila v dobách komunismu, naslouchali jí i nejvyšší komunističtí představitelé. A to i přesto, že víra a mystika se s vědeckým komunismem opravdu neslučovaly.

Nicméně proroctví Baby Vangy se prý jen málokdy mýlila. Předpověděla údajně Stalinovu smrt, černobylskou katastrofu i rozpad Sovětského svazu, smrt princezny Diany či teroristické útoky z 11. září 2001.

A jak viděla rok 2021? Baba Vanga předpovídala velkou ekonomickou krizi, migraci uprchlíků, ale i to, že se lidstvo jednou provždy zbaví rakoviny.

Craig Hamilton-Parker

Se svou manželkou se už roky věnuje nejrůznějším mystickým a esoterickým směrům a také věštectví. Některá média ho dokonce nazvala novým Nostradamem.

V době, kdy to většina lidí brala jen jako hloupý vtip, Craig Hamilton-Parker (67) předpovídal, že dalším americkým prezidentem se stane Donald Trump (75). Navzdory všem politickým názorům a průzkumům věděl i to, že si Britové odhlasují odchod z EU, dopředu mluvil i o ničivých požárech v Kalifornii, které ji nakonec zasáhly v roce 2019.

Foto: Profimedia.cz

Brit s pronikavě modrýma očima je jedním z nejslavnějších žijících jasnovidcůFoto: Profimedia.cz

Edgar Cayce

Zemřel v roce 1945, když mu bylo 67 let. Během svého života tenhle americký léčitel, senzibil a jasnovidec opravdu uchvacoval davy. Pravidelně se uváděl do transu, během kterého věštil budoucnost, ale popisoval i výjevy z dávné historie. Líčil neuvěřitelné detailní informace o životě Ježíše Krista, o vzniku lidstva, předpověděl prý krach na newyorské burze v roce 1929, začátek 2. světové války i rozpad Sovětského svazu.

Jeho služby vyhledávaly významné osobnosti, například americký prezident Woodrow Wilson (†67), Marilyn Monroe (†36) či vynálezce Nikola Tesla (†86).

Foto: Profimedia.cz

Cayce se dostával do transu, během něhož předpovídal budoucnost či odpovídal lidem na nejrůznější otázky, proto byl také nazýván spícím prorokemFoto: Profimedia.cz

Jolanda

Tohle je taková česká legenda, žena, kterou znal snad každý. Věštkyně a kartářka se svérázným projevem se propracovala až na televizní obrazovky. Po telefonu radila s čímkoliv, vykládala budoucnost a stala se z ní hvězda. Upřímně ani ne tak kvůli přesnosti svých předpovědí, ale především díky svému velmi originálnímu způsobu vyjadřování. Její čeština byla tak trochu lámaná, vyjadřovala se velmi expresivně, vytvářela nová slova i spojení a její hláška „vidím velký špatný“ doslova zlidověla. Jolanda bohužel zemřela loni v lednu, když dostala zápal plic. Zkolabovala a její mozek byl dlouhých 40 minut bez kyslíku.

Ať už nedáte na esoteriku dopustit nebo patříte spíš k jejím kritikům, ty tajemné věci pobaví. Co třeba Láska podle horoskopu: Jaká znamení se k sobě nejlépe hodí? 

Reklama

Načítám