Hlavní obsah

Chalupa ve venkovském stylu. Sto let starý dům po rekonstrukci připomíná kouzlo starých časů

Foto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chalupa zařízená ve venkovském stylu je malým rájem na zemi. Majitelka a zároveň autorka návrhu rekonstrukce vytvořila hřejivé místo pro svou rodinu, své květiny i kutilství svého partnera.

Článek

Dům postavený přibližně před 100 lety, který byl od té doby několikrát přestavován a také rozšiřován, si do parády vzala interiérová designérka Eva Horáková. Vybudovala z něj překrásné bydlení pro svou rodinu, tedy pro sebe, partnera a tři dcery.

Rekonstrukce od podlahy

Dvoupodlažní dům má celkem 220 metrů užitné plochy – 130 metrů čtverečních v přízemí a 90 metrů čtverečních v horním patře. Rekonstrukce byla opravdu kompletní a celkem zabrala dva a půl roku. Měnila se dispozice, zateplovalo se, brousily se krovy, staré trámy i desky stropu a na původní místo se vracela dřevěná okna, která byla v rámci předchozích úprav přesunuta. Ze skladovací místnůstky vznikla koupelna, z kuchyňky se stala vstupní předsíň, z kozího chlívku nová kuchyň a v nevyužitém podkroví jsou nyní tři pokojíčky dospívajících dcer.

Původní prvky i materiály

„Snažili jsme se v maximální míře využít původní dřevo a zajímavé prvky tak, abychom zachovali historický vzhled stavení. Kolem oken jsme například vytvořili ozdobné šambrány v modré barvě, díky kterým dům působí v každém ročním období vesele,“ popisuje Eva Horáková.

Venkovský styl se promítl do exteriéru i interiéru. Podařilo se zachovat kouzlo starých časů, povedlo se sladit barevné odstíny a celkově z domu vyzařuje hřejivá útulnost a harmonie. Většina nábytku je vyrobená z masivu dle autorčina návrhu, na některé kousky nábytku použili dřevo ze starého stavení.

Kachlová kamna a kuchyň s patinou

V interiéru lákají k posezení krásná kachlová kamna, vsunuté staré trámy do zdi jako překlady i dřevěné stropy působí, jako by tu byly odnepaměti. Výklenek v koupelně vyrobili ze starých dubových futer, skvěle ho doplňují obklady v retro stylu. A také patina kuchyně vypadá, jako by ji vytvořil zub času.

Podkrovní pokoje jsou naproti tomu světlé a vzdušné, laděné do šedo-růžových tónů. V každém z nich je velká postel pro dvě osoby a na přání dcer dostatek úložných prostor na oblečení. Další úložné prostory jsou pak k dispozici v chodbě v podkroví.

Vášnivá zahradnice a truhlář

„Při návrhu jsem myslela na to, aby byl dům praktický pro mě jako vášnivou zahradnici a floristku, nemohla jsem ale opomenout ani místo pro mého partnera, který jako farmář a truhlář a potřebuje špinavou místnost pro své oblečení a boty. Tu jsme zbudovali pod schodištěm naproti vstupu. Dílnu jsme mu vytvořili ve staré stodole,“ doplňuje designérka.

K tomu ve stejném duchu vystavěli včelín, ploty, branky i dřevník a také zastřešenou terasu. Zatímco celý dům je orientovaný na jižní stranu, terasa směřuje na západ, takže ze zápraží se dají pozorovat krásné západy slunce.

Vizitka designérky

Evu Horákovou najdete pod značkou Vaše hnízdo. Vytváří unikátní interiéry s přírodními dekoracemi a textiliemi, tapetami, dřevěným obložením a dalšími netradičními prvky. Spojuje tradiční folklorní prvky s netradičním barevným a materiálovým pojetím. Více na www.vasehnizdo.cz.

Načítám