Hlavní obsah

Cereálie při dietě: Jak vybrat takové, se kterými zhubnete?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Na první pohled vypadá jogurt s müsli jako dokonalý příklad zdravé snídaně. Rozhodně by to tak mohlo být, kdyby některé druhy cereálií neobsahovaly asi tolik cukru jako kobliha a neměly i podobně prachbídné výživové hodnoty. Jak při výběru nenarazit právě na takové?

Článek

Nemusíte zapínat troubu, žhavit pánev ani nic zdlouhavě krájet a mazat. Zkrátka jen nasypete do misky a přidáte buď mléko, nebo jogurt. Nejen díky super rychlé přípravě jsou cereálie oblíbenou snídaní a často i svačinou. Pokud si je dopřáváte mimo jiné i kvůli hubnutí, dejte si trochu práce s výběrem, nebo dokonce přípravou – jezte jen takové, které mají skutečně dobré výživové hodnoty.

Červenou má křupavé müsli

Největším problémem drtivé většiny cereálií, dostupných v běžných prodejnách, jsou přílišné dávky přidaného cukru a vysoká kalorická hodnota. Některé druhy zapékaného (někdy také „křupavého“) müsli jsou až ze čtvrtiny tvořené jednoduchými cukry a 100 gramů obsahuje i 450 kcal (pro představu: stejné množství čokolády má něco přes 500 kcal). To z nich dělá nanejvýš o něco zdravější pamlsek, rozhodně však ne vyváženou snídani patřící k hubnutí a přiměřenému jídelníčku.

Příliš mnoho cukru, někdy až 30 gramů na 100 gramů, má prakticky většina dětských cereálií – jde o všelijaké čokoládové či pestrobarevné kuličky, cereální polštářky s náplní, čokoládové mušličky a podobně.

Ani cornflakes nejsou dobrá volba

Vedle ale šlápnete i s lupínky, které jsou opatřeny jogurtovou či jinou polevou. Ty kromě nadmíry cukru obsahují i nezanedbatelnou dávku problematických tuků, tedy nasycených mastných kyseliny. Nelze doporučit ani oblíbené kukuřičné cornflakes. Kromě toho, že se v porci někdy nalézá až denní dávka soli, neobsahují takřka nic prospěšného. Vlákniny mají opravdu podobně jako kobliha – takže nic moc.

Foto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Většina kupovaných snídaňových cereálií má příliš mnoho cukru, tuku a někdy i soliFoto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Trvejte na vláknině

Co prospěšného od cereálií očekávat? Především vlákninu, tedy nestravitelnou složku stravy, která navozuje pocit sytosti a podporuje správné zažívání. Právě dlouhotrvající sytost je při dietě nesmírně důležitá – předchází přejídání a náporu nezvladatelných chutí. Nejvíce vlákniny najdete v cereáliích vyrobených z celozrnné mouky a pak také v sypaném müsli, které z části tvoří nezpracované ovesné, žitné nebo třeba ječné vločky.

Chcete mít jistotu?

Chcete-li mít naprostou jistotu, že vaše cereálie budou z kvalitních surovin a bez nežádoucích přidaných cukrů, případně dalších látek, budete si je muset připravit sami. Není to ale žádná kovbojka a už vůbec ne drahá záležitost, například domácí müsli vznikne téměř bez práce (a pravděpodobně i levněji): pořiďte si balíček vloček, k tomu oblíbená semínka, oříšky, sušené ovoce, případně si nasekejte hoblinky čokolády, vše promíchejte a uskladněte. Anebo si upečte dietní muffiny z ovesných vloček a borůvek – bez mouky, bez cukru a bez mléka.

Recepty na domácí cereálie

Pokud mezi vaše oblíbené snídaně patří cereálie v podobě čokoládových kuliček, možná vás potěší recept na čokoládové kuličky s proteinovým práškem. Další možnost, jak okouzlit rodinu sladkými cereáliemi a přitom nemuset mít výčitky, jsou domácí cereální čtverečky se skořicí a podmáslím. Snídani pod kontrolou budete mít, když upečete domácí granolu s brusinkami  anebo kokosovou granolu s lněným semínkem. A jestli to s dietou myslíte opravdu vážně, vyzkoušejte recept na ovesnou misku s ořechy  – tahle snídaně či svačinka je zcela bez cukru a její příprava vám zabere sotva dvě minuty.

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Co nejraději snídáte? Máte radši cereálie, nebo dáváte přednost slané omeletě? Jestli hubnete, ale zakládáte si na sladkých snídaních, určitě vás potěší recept na dietní francouzský toast.

Reklama

Související témata:

Načítám