Hlavní obsah

Co s rokem 2021? Těšit se mohou plánovači i volnomyšlenkáři

Foto: Kostikova Natalia, Shutterstock.com

Foto: Kostikova Natalia, Shutterstock.com

Reklama

Konec roku bývá spojený s bilancováním a zároveň přemýšlením o budoucnosti. Máme za sebou měsíce, kdy se toho moc nemohlo a před sebou velmi nejisté vyhlídky. Je na co se těšit? A má smysl dělat si nějaké plány? Na úvod prozradíme, že rok 2021 bude vyhovovat chaotikům a volnomyšlenkářům.

Článek

Nový rok je před námi a vás možná trápí nejistota. Do toho letošního jste vkládali velké naděje a víme, jak to dopadlo. Co teď? Dávat si předsevzetí? Těšit se na to, co rok 2021 přinese? Co když to ale zase bude samý zákaz, matoucí opatření nebo lockdown a vy budete jen škrtat v diáři a rušit plány?

Proč je důležité mít se na co těšit, jak by měli s rokem 2021 naložit milovníci plánů a jak ti, kteří rádi žijí ze dne na den?

1. Těšte se, bude líp

Možná se cítíte provinile, že vás mrzí zrušení wellness víkendu, na který jste se tak těšili, když jiní řeší ztrátu práce nebo zdravotní problémy. Přestaňte si to vyčítat. Těšit se je přirozené a důležité.

Co se stane, když se zeptáte malého dítěte, na co se teď zrovna nejvíc těší? Okamžitě vyjmenuje aspoň tři věci typu narozeniny, návštěvu bazénu a čokoládu po večeři. Zkuste to taky. Těšení se je totiž spojeno s pocity štěstí a nadšením, dává naději a je motivující. I proto je právě v dobách nejistých ještě o to nutnější.

Mít před sebou vidinu zábavy, odpočinku nebo úspěšně dokončených projektů pomáhá zahánět pesimistické myšlenky nebo případné úzkosti. Lépe se díky tomu zvládají protivné povinnosti a nepříjemné situace.

Takže i když nevíte, co přesně čekat od nového roku, držte se naděje. Těšte se na začátky a ne na to, až něco skončí. Neupínejte se na rozvolnění vládních opatření, neříkejte si „až bude lépe“. Myslete pozitivně a pracujte s tím, co vy osobně můžete ovlivnit.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Zítra je pondělí, já se tak těším!Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Plánujte v menším

Pokud patříte k lidem, kteří rádi svou budoucnost plánují, jste v posledních měsících pod tlakem. Ale rozhodně byste neměli na plánování zanevřít, i když teď nevíte dne ani hodiny.

Plánování vás žene kupředu, splněné sny jsou motivující odměnou a mít jasně nadefinovanou cestu i cíl vás nutí k disciplíně. Okolo vás se můžou měnit opatření, zavírat a otvírat výdejová okna, ale vy jste si stanovili, kolik kilometrů týdně uběhnete a přes to vlak nejede.

Letos jste dostali cennou lekci, když vám vnější podmínky házely klády pod nohy. V roce 2021 to udělejte jinak. Soustřeďte se na menší plány, drobnější cíle a jednorázové činnosti, nad kterými máte větší kontrolu. Zaměřte se hlavně na sebe. Určete si třeba počet knih, které chcete během roku přečíst, a udělejte si seznam věcí, které vás těší, které chcete zkusit.

Velké plány dělejte do vzdálené budoucnosti, na pět i deset let dopředu. Tak to úspěšní lidé dělají. Mají vizi a dlouhodobý plán, který postupně plní.

Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

Diáře a plánovací bloky mám, ale co psát tužkou a co perem, co klapne a co mi zase nevyjde?Foto: Iryna Imago, Shutterstock.com

3. Improvizujte a uvolněte se

Rádi necháváte věcem volný průběh a rozhodujete se podle momentální nálady? Představa, že už v lednu víte, kde strávíte letní dovolenou, je pro vás stresující? Seznamy úkolů nejsou nic pro vás, a když něco nejde podle plánu, umíte improvizovat? No výborně! Váš životní přístup se nyní hodí, v nejisté době se totiž umíte mnohem rychleji zorientovat a přizpůsobit se. Rok 2021 vám bude sedět.

Ideální je mít v hlavě kostru nového roku, říct si, co by vás bavilo, těšilo a stanovit si priority. Abyste nežili v chaosu, můžete si určit dny a týdny, které budou mít řád. V této nejisté době je fajn mít se čeho chytit. Ale určitě si nechte čas i na aktivity podle aktuální nálady.

Reklama

Související témata:
Improvizace

Načítám