Hlavní obsah

Víte, co jíte? Jak vám vědomé jedení pomůže zhubnout

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snídani jíte v poklusu, oběd proklábosíte s kolegyněmi a u večeře sledujete napínavý seriál. Z takového jídla můžete přibrat víc, než když jíte v klidu a vnímáte každé sousto. Proč to tak je?

Článek

Najít si čas na jídlo nebývá snadné. Naučili jste se nad talířem vyřizovat telefonáty, sledujete televizi nebo hltáte stránky románu? Jídlo si zaslouží pozornost, a to nikoli jen proto, že jeho přípravě někdo věnoval nemálo energie. Co tím získáte?

Kalorie pod kontrolou

Jestliže pokrmu nevěnujete pozornost, ochuzujete se nejen o smyslové požitky, ale také lehce přehlédnete, že už máte dost: informace, že jste sytí, totiž ze žaludku do mozku přichází až zhruba po půlhodině, a když se na jídlo a vnímání svých pocitů nesoustředíte, snadno toho sníte mnohem víc, než je třeba.

Nakrmte i hlavu

Nejde jen o uspokojení kručícího žaludku. Při jídle pracuje více smyslů, vnímáte vůni pokrmu, jeho chuť i to, jak je jídlo na talíři naaranžované. To vše hraje roli, a to ve fyzické i psychické rovině. Pokud něco zhltnete téměř nevědomky, hrozí vám jak přejedení, tak vás může za chvíli začít honit mlsná nikoli ze skutečného hladu, ale spíše z neukojení smyslů.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jíte jen tak mimochodem? Přestaňte to dělat a uvidíte tu změnuFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Proč jste po jídle unavení?

Jíte-li nepozorně, hrozí vám přejídání, a tedy i přibírání. Trávicí trakt navíc musí vynaložit hodně úsilí, aby se se vší tou potravou vypořádal, proto se po jídle můžete cítit unavení a k povzbuzení potřebujete pověstnou sladkou tečku a dávku kofeinu.

Máte problém s přejídáním? Známe 5 způsobů, jak s tím přestat.

Mindful eating: co je to vědomé jedení

Co vám pomůže? Zkuste si každý pokrm opravdu vychutnat: vnímejte jeho chuť, vůni, konzistenci, barvy. Neberte jídlo jen jako nutnost, ale jako zaslouženou pauzu. Zpomalte, jezte v klidu a věnujte veškerou pozornost talíři... Podlehněte trendu mindful eating neboli vědomého jedení. Jezte u stolu, odložte mobil, zaklapněte notebook, nepouštějte si televizi. Zkuste to pro začátek s jedním jídlem denně, vše nové chce svůj čas. Až si z vědomého jedení uděláte zvyk, začnete ho automaticky aplikovat i na další denní jídla.

Zapojte pořádně čich, zrak i mozek

Když se chystáte jíst, tělo dostane od zraku a čichu signál, že se blíží přísun živin, a začne se připravovat na proces trávení. Mozek automaticky předpokládá, že vás jídlo uspokojí. „Je dokázáno, že talíř polévky, který sníte normálním způsobem, vás zasytí lépe, než když stejné množství polévky spořádáte, aniž byste zapojili smyslové orgány,“ dodává expertka na výživu společnosti Herbalife Susan Bowerman. Snažte se proto u každého sousta ocenit jeho barvu a vůni a užívejte si, jak výborný a sytý pokrm konzumujete.

Konec se zajídáním a přejídáním

Mnoho lidí zajídá stres či nudu nebo se přejídá, aby zahnali nepříjemné emoce. Když se necítíte dobře, v těle vzroste potřeba dopaminu, hormonu dobré nálady. Může vás přepadnout chuť na sladké, kofein či na cigaretu – a když si moc často vyhovíte, vznikne nepříjemný návyk. Pozor na to zejména s blížícím se podzimem. „Brzy se stmívá, do práce vstáváte za tmy, za tmy se i vracíte. Tělo má pocit, že mu chybí energie, a hledá ji například v jednoduchých sacharidech s cílem rychle energii doplnit,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

I s tím vám pomůže vědomé jedení. Při konzumaci se soustřeďte nejen na jídlo, ale i na sebe: proč jíte? Máte hlad, anebo se cpete, abyste přehlušili obtížně snesitelné pocity? Zkuste se zamyslet a zjistíte, že než kousek dortu vám udělá dobře svižná procházka, chvilka odpočinku či krátký rozhovor s někým blízkým.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Špatnou náladu sladkosti nezaženou, spíše vás uvrhnou do kolotoče výčitekFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Zdravější, štíhlejší, spokojenější

Zkuste si pár dní zapisovat vše, co sníte. Asi vás překvapí množství „bezděčných“ položek: koláč od kolegyně, chipsy u televize, kelímek zmrzliny po hádce s partnerem. Nic z toho nejíte proto, že tělo volá po živinách! Naučte se každé jídlo odůvodnit, naplno vychutnat, soustřeďte se na něj všemi smysly. Příště si ho možná dáte znovu, ale mnohem menší množství. Opravdu vychutnaná kostička čokolády vás totiž uspokojí víc než bezděky zhltnutá celá tabulka. Budete jíst zdravěji, ztrácet kila a navíc vás nebudou pronásledovat výčitky, co jste zase snědli.

Láká vás přirozený způsob jedení a hubnutí? Vyzkoušejte intuitivní dietu!

Reklama

Načítám