Hlavní obsah

Nový trend: Ženy se „uzdravují“ tím, že se přejídají

Foto: Jason Salmon, Shutterstock.com

Foto: Jason Salmon, Shutterstock.com

Reklama

Fitness svět není tak úplně upřímné prostředí. Ukazuje se, že mnohé ženy s vypracovanými těly, které jsou pro jiné inspirací pro správný životní styl, si ve skutečnosti zničily zdraví. Z přísné diety přecházejí na takzvané all in stravování. V čem tento hit spočívá a proč je nebezpečný?

Článek

Řada žen se honí za dokonalou postavou. Na sociálních sítích se prezentují jako zdravé a spokojené bytosti, ale ve skutečností trápí své tělo hlady a tvrdými tréninky. A pak – po měsících nebo i letech – vyjdou na světlo s pravdou. Jejich spokojenost je jen iluze a nízké procento tělesného tuku jim způsobilo zdravotní problémy: velice často ztratily menstruaci a jsou neplodné. Některé z nich se snaží vzniklé škody napravit metodou all in. O co se jedná?

Každý den jako na dovolené

All in je zkratka pro all inclusive. Toto slovní spojení asi znáte z dovolených, kde se stoly doslova prohýbají pod hromadami jídla. V poslední době se ovšem rozmáhá trend, kdy si ženy dopřávají all inclusive i doma, a to po dobu mnoha měsíců. Tvrdí, že se prostřednictvím přejídání uzdravují.

Propagátorkou této metody je devětadvacetiletá Američanka Stephanie Buttermore, bývalá závodnice ve fitness a žena, kterou sleduje na Instagramu víc než 400 tisíc lidí. Cvičením a nízkým energetickým příjmem se dostala do situace, kdy se necítila dobře. Jídlo ji nezasytilo, byla jí pořád zima a přestala menstruovat.

Ztráta menstruace a hormonální poruchy

Když organismus nemá dostatek energie, začne omezovat náročné procesy, které nejsou nutné pro jeho přežití – a jedním z nich je právě i pravidelné měsíční krvácení. „Při kalorické restrikci a nadměrné pohybové aktivitě může dojít k poklesu tělesného tuku na kritickou hodnotu. Tělo se poté brání, přestává správně fungovat hormonální systém, vytrácí se menstruace, padají vlasy nebo se sníží hustota kostí,“ vysvětluje výživová poradkyně a fitness trenérka Monika Koliandrová.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Nedostatkem živin strádá celé tělo a kvalita vlasů i kůže se dramaticky snižujeFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Přejídání místo hladovění

Svůj neblahý fyzický stav se Stephanie Buttermore snaží napravit pomocí all in. Hladovění vyměnila v podstatě za přejídání. Nic si neodpírá a jí tolik jídla, dokud se necítí sytá – v průměru až 5 000 kilokalorií za den. Přitom doporučovaný energetický příjem je pro aktivní ženu zhruba 2 000 kalorií denně, i když je to velmi individuální.

Za pouhé dva a půl měsíce tak mladá žena přibrala 14 kilo a její strava se skládá z velké části ze sacharidů a jednoduchých cukrů obsažených ve sladkostech. Ve cvičení ovšem pokračuje. Z kdysi vyhublé „fitness krásky“ je nyní žena krev a mléko a s přejídáním rozhodně nekončí. Stephanie Buttermore věří, že může trvat i několik let, než se její tělo samo srovná a najde si optimální hmotnost – a ona pak začne jíst normálně. Někteří fanoušci jí drží palce, ale jiní ji odsuzují a tvrdí, že si ničí zdraví.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Pravým lékem na nezdravou vyhublost rozhodně není bezhlavé přejídáníFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Problém s leptinem

Pokud bude Američanka v přejídání pokračovat dlouhodobě, může to vést k leptinové rezistenci. Leptin je hormon, který mozek informuje o sytosti. Ovšem při rezistenci jsou k němu buňky méně citlivé, pocit plnosti se nedostavuje ve správnou chvíli a je snadné se přejíst. Léčba takové rezistence je běh na dlouhou trať, protože chvíli trvá, než se metabolismus srovná. To ostatně mnohé dietářky moc dobře vědí. Doporučuje se pravidelný pohyb, menší, ale pravidelné porce jídla a konzumace potravin s nižším glykemickým indexem a vyšším obsahem vlákniny.

Z extrému do extrému

Metodu all in odsuzují i odborníci. „Nejprve tělo trápit hlady, vyčerpávat ho nadměrnou fyzickou aktivitou a potom se naopak přejídat. Tyto extrémy v žádném případě člověku neprospívají. Platí, že nejlepších výsledků člověk dosáhne zlatou střední cestou,“ komentuje nutriční terapeutka Julie Zákostelecká.

Lepší variantou, jak se dostat ze zdravotních problémů, je pomalu přidávat na jídle a omezit nadměrnou fyzickou aktivitu. Návrat menstruace je individuální, někomu stačí pár měsíců, někomu rok i déle. Ale neznamená to, že se z vás musí stát kulička.

Reklama

Načítám