Hlavní obsah

Zajímavosti o pánech tvorstva aneb I muži mají svůj den

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Že se 8. března slaví Mezinárodní den žen, ví asi skoro každý. Ale mají svůj svátek i muži? Ponechme stranou žerty typu „ti přece slaví pořád“, protože Mezinárodní den mužů je právě dnes. Tak na vás, pánové!

Článek

Ano, je to tak, muži mají svůj mezinárodní den (MDM) již dvacet let a připadá na 19. listopadu. Ač je slaven v desítkách zemí po celém světě, u nás ještě tradici nemá a málokdo o něm ví. Navíc se stále objevuje poměrně významná skupina kritiků, kteří tvrdí, že patriarchální společnost s pány zachází lépe, a není tedy třeba je ještě více oslavovat.

Zpochybňovat právo mužů na jejich svátek ale není fér – svůj den má i mrkev, spodní prádlo, marihuana, orgasmus, energy drinky nebo těsnění a právě dnes se slaví i Světový den toalet. Tak jaké perličky se o mužích dozvíte z tzv. fun facts?

Benjamínek mezi svátky 

Snahy ustanovit MDM oficiálně se datují od 60. let 20. století, ale povedlo se to až 19. listopadu 1999 na Trinidadu a Tobagu jednomu univerzitnímu profesorovi, který s přáteli oslavoval pozitivní mužské vzory v den narození svého otce. Brzy se připojily další státy a dnes se slaví ve více než 60 zemích. Smyslem je obrátit pozornost k současnému postavení mužů a posílit genderovou rovnováhu. Bývá porovnáván s Mezinárodním dnem žen, který se poprvé slavil v roce 1909 a jeho základní myšlenkou byla občanská a politická rovnoprávnost obou pohlaví.

Důraz na mužské zdraví

Jednou ze zásadních oblastí, o kterých se v rámci oslav MDM hovoří, je mužské zdraví. Data z výzkumu ČSÚ „Zaostřeno na muže a ženy 2018“ totiž ukazují, že výraz „slabší pohlaví“ sedí lépe na pány. Propastný rozdíl se ukazuje u naděje na dožití – u mužů je střední délka života 76, zatímco u žen 82 let. Až burcující je, že v roce 2017 ze všech 1 395 sebevražd jich 1 106 spáchali muži a připadly na ně také skoro tři čtvrtiny pracovních úrazů. Obecně vedou rizikovější život, více se vystavují stresu, a navíc jim na rozdíl od žen neposkytují ochranu pohlavní hormony, a infarkty a cévní mozkové příhody jim tak hrozí v mladším věku.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Infarkty mužům hrozí dříve než ženám, ale není přece jen ještě brzy?Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Co na mužích oceňují ženy

Agentura STEM/MARK realizovala v lednu 2019 výzkum „Muži – ženy“, v němž zjišťovala, co si myslí ženy o mužích a naopak. Typický muž je podle českých žen pracovitý, rád si zajde na pivo, umí si užít svoje pohodlí, je hodný a rodinně založený. Jeho vysněná práce je být řidičem (ach, ti muži a vozidla!), ale i cestovatelem (romantické!). Ve vztazích je spíše věrný a dobrý milenec a mohl by zapracovat na stylu i fyzickém vzhledu.

Pozor, muži se možná tváří, že řešit vzhled není pro správné chlapy, ale třeba z plešatění mají celkem hrůzu. Může za to genetika a vysoká hladina testosteronu, který se přeměňuje na dihydrotestosteron a deaktivuje vlasové folikuly. Vědci ovšem dokázali, že plešouni jsou sexy, takže o nic nejde.

Po čem muži házejí oko

A něco pro pobavení... Je vám povědomá situace, kdy jdete s mužem po ulici, kolem projde krasavice (na první pohled nesympatická, to je jasné!) a vy čekáte, co udělá váš drahý? Ano, otočí se, aby měl celkový obraz. Muži stráví skoro rok života tím, že se dívají na ženy. Možná i proto mrknou jen 11krát za minutu (zatímco ženy 19krát) – aby jim nic neuteklo... A ještě zpátky ke zdraví: pánové mají až pětkrát vyšší šanci na zásah blesku než ženy – je to tím, že se nebojí větru ani deště, nebo je za tím něco víc?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Neotočit se za hezkou ženou by bylo proti statistikámFoto: fizkes, Shutterstock.com

Podpatky? Původně pánská paráda

Že by muži mohli zapracovat na stylu? Pozor na to, co si přejete, dámy. Není to tak dávno, kdy růžová barva a boty na podpatku zdobily právě muže! Čekáte-li dnes miminko, holčičí šatníček pravděpodobně naplníte oblečky v růžové a chlapeček bude vyrůstat v přesvědčení, že mu náleží modrá. Původně to bylo naopak: růžová bývala považována za rozhodnější a silnější barvu.

Muž na podpatcích? To leda tak na divadle! A přitom původ vysokých podpatků lze vystopovat do 15. století, kdy je nosili perští vojáci, aby jim lépe seděla noha ve třmenu. Přinesli je do Evropy a urození aristokraté pak dělali velkou parádu a naháněli centimetry na výšku.

Slavíte Mezinárodní den mužů? A víte, s kterým ze 4 typů mužů žijete?

Reklama

Načítám