Hlavní obsah

Porozchodový sex. Pro muže výhra, pro ženy starost

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Milování po rozchodu může být nejlepší v životě. Bývalý partner ví, kam sáhnout a co dělat. Navíc vám už nejde o samotný vztah, takže se v posteli víc odvážete. Tedy v ideálním případě. Jestli stále řešíte city nebo se necháte odbývat, je to spíš cesta do pekel.

Článek

Když se pár rozhodne ukončit vztah, výsledkem není tlustá čára za minulostí. Obvykle trvá pár dní, týdnů i měsíců, než vyprchají všechny emoce a city. Často mezi bývalými partnery dochází ke kontaktu kvůli nedořešeným záležitostem, jako je společné bydlení, děti, hypotéka, domácí mazlíček či přátelé ze stejné party. Je pak pochopitelné, že leckteří takový nápor na psychiku neunesou a skončí spolu v posteli.

Ale je to dobře? Nedávné studie publikované v časopise Evolutionary Psychology nabízejí fascinující pohled do světa rozchodového sexu.

Jen dva týdny trápení?

V první studii vědci zkoumali 212 vysokoškolských studentů (průměrný věk 21 let, většina byli běloši a heterosexuálové), kteří měli pohlavní styk s expartnerem, a to do dvou týdnů od ukončení vztahu. Proč právě v této lhůtě?

Výzkumy ukazují, že smutek obvykle dosáhne vrcholu právě dva týdny po rozchodu a začne upadat kolem týdne čtvrtého. V tuto dobu už single jedinci mívají sex s novými partnery. Ve světle tohoto zjištění se vědci chtěli podrobněji podívat na sex s ex v době, kdy emoční tíseň ještě není nejvyšší (aby se zajistilo, že smutek nebyl hlavním motivátorem) a také předtím, než bývalí partneři potkají někoho dalšího.

Muži versus ženy

Účastníkům byla položena řada otázek: kdy naposledy měli sex po rozpadu vztahu, jak by takový fyzický kontakt měl probíhat a podobně. Obecně lze říci, že muži uváděli větší otevřenost k porozchodovému pohlavnímu styku bez ohledu na to, kdo se s kým rozešel. Shoda nastala u myšlenky, že milování s bývalým se dá použít jako nástroj, který má exmilenci ukázat, o co přišel.

Ve srovnání se ženami pánové vykazovali větší ochotu vyzkoušet nové sexuální chování, polohy či techniky, do kterých by se během vztahu normálně nezapojili. Vědci to přičítají tomu, že z nich opadne tlak na výkon a zbaví se obav a předsudků, jež by vztah mohly negativně ovlivnit.

Takže se dá vlastně říct, že po „sbohem, lásko“ se mužům uleví – a případný sex o několik dní později vítají jako příjemný bonus. Ženy to v tomto směru mají trochu jinak. Ve srovnání s muži mají porozchodový sex spojený s nepříjemnými pocity, většina svého unáhleného sexuálního chování lituje a zároveň přiznává, že se citově angažuje s tím, že doufá v návrat do partnerství a jeho záchranu.

Foto: forma82, Shutterstock.com

Sex po rozchodu berou muži většinou jako nezávaznou zábavu, ale ženy od něj často mají citová očekáváníFoto: forma82, Shutterstock.com

Proč se lidé pouštějí do sexu s ex?

Ve druhé studii vědci požádali 92 univerzitních studentů, aby přišli se seznamem všech možných důvodů, proč oni nebo někdo, koho znají, měli v minulosti sex po rozchodu. Celkem se objevilo 292 důvodů! Po zkombinování podobných odpovědí pak vědci přišli se souborem 52 odlišných motivů. Sex je zábava, bývalému chybí, chce se dát zase dohromady, po rozchodu se člověk cítí osamělý či je znuděný a podobně.

Výzkumníci poté najali samostatnou on-line skupinu 585 účastníků průměrného věku 32 let. Všichni dostali výše uvedený seznam a byli požádáni, aby hlásili, jak často měli v minulosti porozchodový sex v souvislosti s konkrétními položkami. Ukázalo se, že pánové mají spíš hédonistické motivy. Do postele s bývalou je žene představa příjemných fyzických zážitků, zábava, vzrušující zážitek, zmírnění sexuálního napětí a uspokojení osobních potřeb.

City se nevrátí a sex za nic nestojí

Ženy opět uvedly, že nemají ze svých rozchodových sexuálních zážitků tak dobrý pocit jako muži, což je způsobeno skutečností, že pakliže si pánové pouze užívají a berou sex po rozpadu vztahu jako čistě sexuální potěšení, ženy z něj nic nemají, není o ně tak pečováno, a tudíž nesbírají pozitivní zkušenosti. Než tedy kývnete na nabídku od bývalého, dobře si to rozmyslete.

Reklama

Načítám