Hlavní obsah

Domácí kosmetička: Co umí, pro koho se hodí a jak používat čisticí kartáček a ultrazvukovou špachtli

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navštěvovat pravidelně kosmetičku pleti určitě prospěje. Nenechte se ale zmýlit, tři čtvrtě práce musíte stejně odvést vy samy cílenou domácí péčí o pleť. Tu můžete podpořit i nejrůznějšími pomůckami.

Článek

Čisticí kartáčky nebo ultrazvukové špachtle. O tom prvním jste asi slyšely, o tom druhé nejspíš ještě ne. Díky těmto pomůckám můžete pozvednout domácí péči o sebe na novou úroveň. Když investovat, tak do skincare, je totiž tím nejlepší make-upem!

Pomůcky pro lepší pleť

Kartáček ani špachtle ale nejsou určeny ke každodennímu použití. „Je třeba si uvědomit, že nevhodným čištěním pleti si mohou ženy přivodit více škody než užitku. Používání špachtlí a kartáčků, ať už štětinových, sonických nebo silikonových, které v principu obrušují pokožku, má své přínosy, ale také svá úskalí,“ vysvětluje Tereza Hošková, umělecká maskérka a kosmetička z La Pharmacie Française. Pro koho jsou vhodné a jak často je používat?

Čisticí kartáčky

Můžou mít klasické štětiny nebo jsou silikonové, můžou být sonické (elektrické) nebo jen na ruční pohon, přičemž ty nabíjecí jsou účinnější a fungují na bázi vibrací. Pomocí nich promasírujte pleť a vyčistíte póry do hloubky. Jak je používat?

Naneste na pleť odličovací gel nebo pěnu a krouživými pohyby promasírujte pokožku. Kartáčky mívají časovač, takže přesně víte, jak dlouho s ním pleť čistit. Některé mají i diagnostiku pleti, takže mód čištění nastaví podle aktuálního stavu vaší pokožky. Vlhkou pleť s naneseným odličovačem masírujte krouživými pohyby, směrem od nosu k uchu, pak bradu a nakonec čelo. Pohyby by měly směřovat vždy od středu ven.

Poté si opláchněte obličej vlažnou vodou a dočistěte ho tonikem na odličovacím tamponu a ošetřete sérem/krémem. Budete mít pocit krásnější, rozjasněné a hebké pleti, ale nenechte se tím zlákat až moc. Proč? Vzdělávací okénko: Svrchní vrstva kůže se nám pravidelně obnovuje – u mladých žen rychleji, zhruba jednou za 28 dní, u zralejších žen až za 40 dní. Obrušovaní staré kůže dokáže stimulovat tvorbu kůže nové. Pokud ale budete na pokožku drhnout příliš často, můžete ji spíš podráždit.

„Kartáčky by se neměly primárně používat k čištění pokožky od make-upu či běžných nečistot, ale k obrušování staré zrohovatělé kůže. A ani to byste neměly dělat častěji než jednou, maximálně dvakrát týdně, jinak dojde k narušení ochranného hydrolipidového filmu pleti,“ vysvětluje Tereza Hošková.

Častější použití může zkrátka vést k tomu, že vaše pleť bude dehydratovaná, zarudlá a přecitlivělá a můžete si i zhoršit výsev pupínků. Pokud máte pleť hodně citlivou, raději se kartáčkům vyhněte.

Foto: Archiv firem

Zleva: Zařízení pro čištění a analýzu pleti Luna Play Smart 2, Foreo, 2350 Kč, prodává Sephora; Sonický přístroj na čištění obličeje Eggo, 1290 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Čisticí kartáček Orava, 429 Kč, prodává Alza; Čisticí kartáček Sanitas, 529 Kč, prodává PilulkaFoto: Archiv firem

Ultrazvuková špachtle

Elektrická špachtle funguje na bázi ultrazvukových vln, které dokáží pomocí jemných vibrací proniknout do hlubších vrstev pokožky. „Ty pak uvolňují odumřelé buňky, odstraňují nečistoty z pórů a zároveň zvyšují teplotu okolní tkáně, čímž dochází k okysličování buněk a ke stimulaci tvorby kolagenu,“ vysvětluje Nikol Bárová, kosmetička značky Essenté.

Špachtle má dvě strany, jedna se používá k čištění pleti, druhou stranou lze zapracovat kosmetické přípravky (séra, boostery), které se díky ní lépe vstřebávají a v pleti působí rychleji a účinněji. Je také výborná při péči o aknózní pleť, ozdravuje ji. Hodí se pro všechny typy pleti, dokonce i pro velmi citlivou, ale pozor: „Špachtle není určena pro lidi s onemocněním štítné žlázy, trpící epilepsií, těhotné ženy, onkologické pacienty a lidi s kardiostimulátorem, mohlo by dojít k jeho vypnutí,“ varuje Nikol Bárová.

Jak se špachtlí zacházet? Nesmí se na ni příliš tlačit, abyste si kůži spíš neporanily. A také to s ní není radno přehánět: „Osobně bych doporučila použití jednou za čtrnáct dní. V případě, že někdo řeší například problémy s akné, a bude při použití špachtle velmi jemný a šetrný, lze špachtli použít i jednou za týden,“ říká Nikol Bárová.

Závěr? Kartáček i špachtle jsou skvělým doplňkem domácí péče o pleť, ale jen za předpokladu, že to s nimi nebudete přehánět. Jak dodává Tereza Hošková: „Správně pečovat o pleť lze s využitím přístrojů, ale rovněž bez nich.“

Foto: Archiv firem

Zleva: Ultrazvuková špachtle Perfect Skin, Concept, 1499 Kč, prodává Notino; Ultrazvuková špachtle Fenité Sonic Clean, ETA, 1299 Kč, prodává DatartFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ultrazvuková špachtle se světelnou terapií proti vráskám Reclar, 5250 Kč, prodává Vivantis; Ultrazvuková špachtle BeautyRelax, 1466 Kč, prodává MallFoto: Archiv firem

Načítám