Hlavní obsah

Nevolnost po sexu aneb Proč je vám šoufl?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte za sebou krásné milování a užíváte si ten opojný pocit. Tedy to je ten lepší scénář. V horším případě se vám totiž po pohlavním styku může udělat špatně. Proč se sexuální extáze v minutě promění v bolest?

Článek

Ne, nebudeme si nic namlouvat. Sex nechcete pořád, nedokážete se ohnout do jogínských pozic a občas si přejete, aby milování skončilo dřív, než začalo. Tělo není stroj. Má své chvíle i potřeby – a taky není ze železa. Proto se stává, že po sexu někdy reaguje nepřiměřeně. Proč? Za nevolností, bolestí a mdlobami může stát těchto pět příčin.

1. Kinetóza

Kinetóza, jinak také nemoc z pohybu, se neomezuje pouze na vlaky, auta, lodě nebo kolotoče. Asi vás to překvapí, ale americká gynekoložka Erin Carey s praxí v Severní Karolíně pro magazín Women‘s Health uvedla, že nepříjemný stav, při kterém tělo není schopné vyrovnat se s nepřirozeným pohupováním, leckoho obtěžuje i při sexu. Šup sem, šup tam, nahoru a zase dolů, pak taky ze strany na stranu, koníček, misionář, fuj, je mi zle od žaludku! Vnímejte řeč svého těla, sledujte, jak se cítíte, popřípadě zbrzděte (zmírněte rychlost) a kroťte svoje nadšení. Obvykle to zabírá.

2. Málo tekutin

I pitný režim hraje v posteli důležitou roli. Není-li dostatečný, nedivte se, že je vám šoufl. Pohyb a fyzická zátěž vlivem pocení a intenzivního dýchání zvyšuje ztráty tělesné vody, proto se vám při prudším přechodu z jedné milostné pozice do druhé zamotá hlava tak, že nevíte, kde je podlaha a kde strop.

Zatímco klasické příznaky dehydratace jsou všeobecně známé (velká žízeň, suché rty), existuje daleko víc způsobů, kterými tělo vydává varovné signály. Mdloby, malátnost, závrať, zrychlený tep, extrémní únava či bolesti hlavy bývají normální. Zavodněte se s pomocí čisté vody.

Foto: MBLifestyle, Shutterstock.com

Ne vždy se po milování dostaví jen libé pocityFoto: MBLifestyle, Shutterstock.com

3. Příliš silný orgasmus

Žádné sci-fi. Ten slastný pocit uspokojení, který se rozlévá celým tělem, může být důvodem, proč vám není do zpěvu. Vzhledem k tomu, že se děloha při vyvrcholení stahuje (ostatně, je to sval), může přijít kontrakce tak silná, že vede až k nevolnosti. Sexuální rauš tak klidně vystřídá neidentifikovatelná bolest v dolní části břicha, které se mnozí zbavují spolknutím růžové pilulky.

Pokud se jedná o občasnou epizodku, nic se neděje. Jakmile se však situace opakuje, je vhodné navštívit gynekologa. Lékař posoudí, zda se jedná o gynekologický problém, konkrétně zánětlivé onemocnění pánve, fibroidy, cysty na vaječníkách nebo endometriózu, což je stav, při kterém se částečky děložní sliznice zvané endometrium nacházejí mimo dutinu děložní.

4. Hluboká penetrace za hranicí pohodlí

Odborníci říkají, že mezi nejčastější příčiny nepříjemných pocitů po sexu je penetrace, která se dostala za vaši komfortní zónu. Velmi obdařený partner nebo poloha, ve které se penis dostane příliš do hloubky, znamenají také manipulaci s vnitřními orgány, tedy dělohou a děložním hrdlem. „Polechtaný“ děložní čípek pak na „útok“ reaguje bolestí, ale také náhlým poklesem krevního tlaku a srdeční frekvence. Co udělat, když se s něčím takovým setkáte? Lehněte si na záda, nohy vyšvihněte nahoru a opřete si je o zeď. Párkrát se zhluboka nadechněte, zanedlouho by se vám mělo udělat lépe.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

I nedostatek tekutin může ovlivnit nepříjemné pocity při sexu nebo po němFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Emocionální reakce

Život není jenom černý a bílý, neustále příjemný a plný pohody. Proto se stává, že ačkoli sex nechcete, přesto k němu pod nátlakem partnera svolíte. Jenže tělo a mysl jsou parťáci. Vynucené milování s osobou, jejíž dotek je vám nepříjemný či dokonce odporný, nezůstává bez odezvy. Strach, úzkost a frustrace úplně s přehledem vyvolají při sexu nebo po něm fyzickou nevolnost, zvracení, závratě a točení hlavy. Můžete být v toxickém vztahu, ze kterého se podle vás nedá jen tak odejít. Nebo mít jiné potíže psychického rázu. V každém případě by vaše kroky měly směřovat k psychologovi. Tohle postkoitové trauma totiž jen tak neodezní, navíc si ho můžete přenést do dalšího partnerství.

Zdá se vám často o sexu? Možná vás bude zajímat náš erotický snář. Víte, kdy jsou ženy na sexuálním vrcholu? Nebo si raději přečtete Manuál francouzského líbání, symbolu chtíče?

Reklama

Načítám