Hlavní obsah

Erika má vzácnou nemoc. Do první třídy potřebuje asistentku

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmiletá Erika byla stejně jako mnozí její vrstevníci pasována na školačku a měla by od září nastoupit do první třídy. Ona se ale od dětí svého věku liší: nehýbe se a nemůže mluvit. Je však velmi chytrá a vnímavá, a pokud by se podařilo rodičům sehnat peníze na asistentku, nic jejímu nástupu do školy nebrání.

Článek

Máte-li doma budoucího prvňáčka, je pravděpodobné, že právě řešíte výběr té nejkrásnější aktovky, váš potomek možná po písmenkách přečte jednodušší slova a počítá do dvaceti.

Beranovi mají doma sedmiletou holčičku Eriku, která se nedávno nadšeně vyfotila se šerpou s nápisem Školáček 2020. Seděla u toho ale na vozíku a její radost šlo přečíst jen z nadšeného výrazu ve tváři. Je totiž nepohyblivá a nemluví. A kromě aktovky řeší její rodiče, jak sehnat asistentku, bez které holčička školu nezvládne.

Narodila se jako zdravá holčička

Erika se narodila předčasně v červnu 2013 jako zdravé miminko, které dělalo pokroky. Po očkování ve dvou měsících ovšem nastal zvrat a z ní se stala „hadrová panenka“, která se přestala hýbat a ztratila řeč. Dodnes není úplně jasné, proč Eričino tělo takto zareagovalo. Začal náročný proces odhalování příčin, cvičení Vojtovy metody a hledání dalších způsobů léčby, které by mohly pomoct.

Foto: Archiv rodiny

Holčička s bystrýma očima je na první třídu připravená, ale bez asistentky to nezvládneFoto: Archiv rodiny

Diagnóza po 7 letech

Lékaři se dlouho snažili přijít na to, co se s Erikou stalo. Před pár týdny padla diagnóza: jedná se o vzácné metabolicko-neurologické onemocnění, kdy tělo nevytváří dopamin, odborný název nemoci je „autosomálně recesivní DOPA responzivní dystonie“. Erika je s tímto onemocněním jediná v České republice, na celém světě je takto nemocných 55 lidí.

Foto: Archiv rodiny

Kolektiv spolužáků by Eriku posunul zase o kousek dálFoto: Archiv rodiny

Jak Erika žije 

Holčička chodí s mladší sestrou do klasické mateřské školy, protože mentálně je naprosto v pořádku. Potřebuje však celodenní péči. Miluje společnost dětí, chce se svým vrstevníkům vyrovnat a letos poprvé zkusila příměstský tábor.

Dál ji posouvají i lázeňské pobyty jak v Česku, tak zahraničí, které však pojišťovna neproplácí. Výsledky jsou znát, hodně se tam rehabilituje, a tak jí je rodiče chtějí dopřávat pravidelně. A cvičí i každé odpoledne s maminkou.

Prošla mnohými psychotesty, je vnímavá, a byla jí dokonce doporučena speciální třída pro chytré děti. Nemůže se dočkat, až nastoupí do školy, ale kvůli svým problémům bude potřebovat asistentku, která by na ni neustále dohlížela a pomáhala jí s úlohami.

Foto: Archiv rodiny

Ač je milovaná sestřička Mia mladší, pro Eriku je velkým vzoremFoto: Archiv rodiny

Šance pro Eriku

I když je její onemocnění opravdu velmi vzácné, skvělou zprávou je, že existuje lék, který by měl do jisté míry pomoci. U nás zkušenosti s léčbou nejsou, ale ve světě hodně pomohla. Léky byly zatím nasazeny v nejmenší dávce a Eriku musí lékaři hlídat kvůli nežádoucím účinkům.

I když je ještě předčasné se radovat, po pár týdnech je znatelný posun. Ve školce ji „nepoznali“, jak je jiná: čilá, lépe jí, začíná víc komunikovat a snaží se říci víc písmen, lépe používat pusu, jazyk. A na stole nelze nic nechat, Erika vše najednou cíleně skopává, protože má sama radost, jak se lépe cítí, jak jí jde kopat a hýbat se.

Foto: Archiv rodiny

Drží spolu a jsou si vzájemně oporou. Všichni si moc přejí, aby se sen o první třídě Erice splnilFoto: Archiv rodiny

Proč potřebuje asistentku do školy

Aby mohla Erika nastoupit do první třídy, potřebují rodiče sehnat částku 310 000 korun, aby mohli zaplatit asistentku na dva roky. Ta jí bude ve škole se vším pomáhat. Erika potřebuje nakrmit, dát napít, převléct, nedokáže otočit stránku ve slabikáři, neumí sama malovat... Asistentka bude s Erikou celé dopoledne, převezme si ji ráno a po vyučování zase předá mamince.

Reklama

Související témata:

Načítám