Hlavní obsah

Nebeský kalendář 2024: Jak nás ovlivní letošní superúplňky, zatmění, slunovraty i padající hvězdy

Foto: muratart, Shutterstock.com

Foto: muratart, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebeskou sezonu zahájí hned v lednu první úplněk ve Lvu a největší letošní ozdobou oblohy bude částečné zatmění Měsíce při zářijovém superúplňku. Jaké další významné astrologické i astronomické události nás čekají v roce 2024 a jak ovlivní životy nás všech?

Článek

V tomto nebeském kalendáři na rok 2024 najdete přesná data i znamení všech 12 letošních úplňků včetně superúplňků stejně jako upozornění na astrologicky významné novoluní 8. dubna, které bude provázet zatmění Slunce viditelné v Severní Americe. Dozvíte se také, kdy budete moci pozorovat svítící slzy svatého Vavřince neboli padající hvězdy a kdy nastanou zatmění Měsíce, slunovraty, rovnodennosti a také kdy přesně se bude měnit čas.

Magický vliv úplňku a slunovratu

Měsíc v úplňku má tajemnou moc a magickou sílu. Úplněk je vždy ovlivněn astrologickým znamením, ve kterém se nachází, a podle toho také ovlivňuje psychickou i tělesnou stránku většiny lidí. Každý však snáší síly úplňku trochu jinak.

Slunovraty mají spíš psychologický význam. Vědomí, že se při letním slunovratu slaví nejdelší dny v roce a při zimním slunovratu zase návrat ke světlu, zanechalo v kulturních dějinách lidstva nesmazatelnou stopu. Podobně je to i s rovnodennostmi. Jarní rovnodennost symbolizuje nástup jara pod vládou znamení Berana, podzimní jakési hledání harmonie a vyrovnanosti duše symbolizované znamením Vah.

Leden 2024

Vlčí úplněk * 25. ledna v 18:53 hod

První úplněk v novém roce by mohl ukončit pocity zimní melancholie a samoty. Lze při něm pocítit touhu něco začít, splnit si sny, prosadit se, ukázat se, bavit se. Úplněk ve znamení Lva dodává sebevědomí, podporuje kreativitu a sebevyjádření, touhu něčeho docílit, ukázat se. Chcete-li tedy něčeho dosáhnout, snažte se o to pod vlivem tohoto úplňku. Je to období plné flirtů a romantických dobrodružství.

  • Zdraví: Chraňte si srdce a hlídejte krevní tlak, pozor na nadměrnou zátěž. Ozdravnou kúru dopřejte i svým vlasům.

Únor 2024

Sněžný úplněk * 24. února v 13:30 hod

Poslední zimní úplněk je ve znamení Panny a je to čas příhodný pro udělání pořádku nejen ve vlastním domě, ale i ve vlastním životě. V období okolo úplňku můžete projevovat větší sklony ke kritizování a pitvání všeho, co vám nevyhovuje, a také k přílišnému dramatizování běžných událostí. Důležitá je proto otevřenost a tolerance. V tomto čase je vhodné volit pozitivní přístup k životu a optimismus: vylepšují náladu a pomohou lépe zvládat i vleklé problémy.

  • Zdraví: Šetřete své trávicí ústrojí a také oči a uši. Pečujte o psychiku, nezapomínejte, že její stav se odrazí i na vaší kráse.

Březen 2024

Jarní rovnodennost * 20. března ve 4:06 hod

Přichází jaro a s ním i symbolika znamení Berana, tedy nová energie, odvaha, bojovnost, činorodost. Probouzí se příroda a ze zimního útlumu se probouzejí i lidé. Ve hře jsou spontánnost, impulzivnost, dynamičnost a přímost.

Vraní úplněk * 25. března v 8:00 hod

Úplněk ve znamení Vah bude provázet polostínové zatmění Měsíce. U nás bude prakticky nepozorovatelné, jeho astrologický význam je však výrazný. Tento první jarní úplněk těsně před Velikonocemi představuje čas velkých rozhodnutí. Nastane vhodná doba zaměřit se na vztahy – od nejintimnějších (partnerských a rodinných) až po ryze pracovní a obchodní. Tento úplněk všem nabízí šanci, aby si lidé udělali pořádek v tom, co vnímají jako neuspořádané a chaotické.

  • Zdraví: Chraňte si ledviny a močové ústrojí. Dodržujte pitný režim, pozor na prochladnutí.

ZMĚNA ČASU: 31. března 2024 ve 2:00 hod nás čeká změna času ze zimního na letní.

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Březnový úplněk ve znamení Vah prověří nejen pitný režim, ale především nabídne šanci udělat si pořádek v životěFoto: Look Studio, Shutterstock.com

Duben 2024

Velké americké zatmění Slunce * 8. dubna

Zatmění nastane při astrologicky velmi významném novoluní. Symbolizuje nejen nový začátek, ale i výraznou změnu. Mnozí mají v živé paměti zatmění Slunce v srpnu 2017, kdy se pás úplného zatmění táhl úhlopříčně od severozápadu směrem na severovýchod přes celé Spojené státy. O necelých sedm let později – při měsíčním novu 8. dubna – budou tentokrát v Severní Americe pozorovat úplné zatmění od jihu k severovýchodu. Potrvá 4 minuty a 28 sekund.

  • I když u nás nebude zatmění viditelné, jeho účinek platí. Zatmění vždy symbolizují obrat osudu o 180 stupňů a rozhodnutí a změny, které je provázejí, jsou obvykle osudového charakteru. Toto zatmění bude významné především pro znamení Berana, Lva a Střelce.

Významná konjunkce Jupiteru a Uranu * 20. dubna

Konjunkce proběhne ve znamení Býka a může přinést nebývalou radost ze života, výhodné známosti, zasnoubení, svatbu, úspěch i postup v povolání, výhodné smlouvy, zvětšení majetku, uzdravení. Přesný účinek se odvíjí od postavení konjunkce v osobním horoskopu. Obecně ale bude přát znamení Býka, Ryb a Panny.

Rašící úplněk * 24. dubna v 1:48 hod 

Ve dnech kolem úplňku ve znamení Štíra vás silná štíří energie může posouvat buď vpřed, anebo brzdit. Vytahuje na světlo vše, co dosud zůstávalo skryté. Mimořádně silná bude sexualita. V čase jeho vlivu se nenechejte ovládnout závistí nebo žárlivostí. Bude to chtít klid a před každým činem počítat do deseti.

  • Zdraví: Chraňte si pohlavní orgány, konečník a močové ústrojí. Pozor na nachlazení, infekci nebo nakažení při náhodných erotických známostech.

Květen 2024

Květnový úplněk * 23. května v 15:53 hod

Po těžkém dubnovém úplňku přichází příznivý pátý úplněk roku. Je ve znamení Střelce a přináší hravost a nadšení. Zkuste si v těchto dnech užívat života plnými doušky. Pokud se plány, které doposud probíhaly uspokojivě, začaly komplikovat, využijte tohoto úplňku k jejich přehodnocení. Vychutnávejte si vše krásné v životě, snažte se být mezi lidmi.

  • Zdraví: Chraňte své klouby a svaly, zejména kyčle, stehna a křížovou kost. Dopřejte si zdravý pohyb, ale nepřetěžujte tělo.

Červen 2024

Letní slunovrat * 20. června ve 22:51 hod

Nastává letní slunovrat a začíná astronomické léto a také sezona nočních svítících oblaků. Světelný efekt vzniká tím, že se sluneční světlo odráží od ledových krystalků v mezosféře – ve výšce nad 80 km – a osvětluje oblaka. Ještě před dvaceti lety byla noční svítící oblaka pozorovaná z našeho území vzácnost, v posledních letech je lze však vidět i u nás prakticky každé léto.

Jahodový úplněk * 22. června v 3:07 hod

Kozoroh je znamení velmi trpělivé, zodpovědné, systematické a pracovité a je pro něj velmi důležité dosáhnout úspěchu. Při úplňku ve znamení Kozoroha máte šanci dokončit úkoly a resty z minulosti. Můžete se však trápit myšlenkami, zda dát přednost rodině, nebo práci, svým pocitům, anebo povinnostem. Pokud v období okolo tohoto úplňku uvažujete o velkých finančních transakcích nebo chcete uzavřít výhodný obchod, raději si dopřejte ještě trochu času na důkladnou analýzu svých finančních možností. Do ničeho se nevrhejte po hlavě.

  • Zdraví: Chraňte si páteř, klouby a kolena. Pečujte o pleť, dopřejte jí péči v podobě kvalitního krému.
Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

V čase jahodového úplňku, který proběhne ve znamení Kozoroha, je velice přínosné starat se dobře o pleť. A také si dejte pozor na nerozvážné finanční operaceFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Červenec 2024

Bouřkový úplněk * 21. července v 12:17 hod

Stejně jako červnový, tak červencový úplněk proběhne v trpělivém, zodpovědném a ctižádostivém znamení Kozoroha. Jeho energie je však již volnější, pracovní úkoly jsou dokončené a nastává čas sklízet plody své práce v podobě odpočinku a relaxu. Na pomyslné misce vah mezi prací a rodinou vyhrává domácí prostředí a touha trávit čas se svými blízkými. Do ničeho se však nevrhejte po hlavě.

  • Zdraví: Stejně jako během minulého úplňku, i zde pečujte o páteř, klouby, kolena a pleť. Zvláštní péči věnujte i svým vlasům.

Srpen 2024

Slzy svatého Vavřince * 12. srpna

Svatý Vavřinec zemřel mučednickou smrtí 10. srpna 258. A v období okolo jeho svátku se na obloze objevují „padající hvězdy“ neboli „slzy svatého Vavřince“, tedy Perseidy. Tento meteorický roj je aktivní od 17. července do 24. srpna, letošní maximum se očekává 12. srpna. Astronomové předpovídají frekvenci až 100 meteorů za hodinu. A to je skvělá příležitost si něco přát!

Jeseteří úplněk * 19. srpna ve 20:25 hod

Úplněk ve znamení Vodnáře symbolizuje vhodný čas na zábavu a relaxaci. A proto je dobré vyhnout se náročným pracovním činnostem. Může vyvolávat spontánnost, touhu vyjet ze zajetých kolejí, možná i výstřednost a rebelantství. Snažte se být s těmi, se kterými je vám dobře.

  • Zdraví: Chraňte si lýtka, kotníky, pečujte o žíly. Dopřejte si masáž nohou.

Září 2024

Kukuřičný superúplněk * 18. září v 4:35 hod 

Je to první superúplněk tohoto roku a také ten nejzářivější, navíc ozdobený částečným zatměním Měsíce. Je ve znamení Ryb a přináší větší přecitlivělost, zjitřené emoce, u někoho možná i sklon k depresivním náladám. Při jeho vlivu je vhodné dávat velký pozor na ukvapené reakce, neuvážené kroky a rychlá rozhodnutí. Nabízí vhodný čas pro kreativní tvoření – tento úplněk může přinést spoustu skvělých nápadů.

  • Zdraví: Pečujte o chodila a prsty u nohou. Dopřejte jim pedikúru, chůzi naboso, plavání.

Co je to superúplněk

Superúplněk je spíš astrologický pojem, jeho přesná astronomická definice neexistuje. Za superúplněk se obvykle považuje úplněk, při kterém se Měsíc přiblíží k Zemi v nejkratší vzdálenosti, uvádí se kolem 360 000 km. Úplněk se v takovém případě jeví o 14 % větší a přibližně o 30 % jasnější než za běžných okolností. Na obloze pak září „obří“ a „mimořádně jasný“ Měsíc. V roce 2024 k tomu dojde poprvé v září, některé zdroje ale za superúplněk označují již úplněk v srpnu.

Podzimní rovnodennost * 22. září ve 14:44 hod

Začíná nám vládnout znamení Vah a s ním i touha po harmonii, klidu, vyrovnanosti, ale také po kráse, eleganci a společenském uplatnění.

Foto: Me dia, Shutterstock.com

Znamení Ryb ovlivňuje chodila. Za úplňku v Rybách jim proto věnujte zvýšenou péči. A také dejte průchod své tvořivostiFoto: Me dia, Shutterstock.com

Říjen 2024

Lovecký superúplněk * 17. října v 13:26 hod

Druhý letošní superúplněk je ve znamení Berana. Přináší odvahu, touhu prosadit se, začít něco nového. Je ale přitom zároveň potřeba držet na uzdě svůj temperament, nepoddávat se netrpělivosti a vztahovačnosti a brzdit svou přirozenou agresivitu. Jinak hrozí nebezpečí problémů, které pramení z nezvládnutých emocí a vzteku.

  • Zdraví: Chraňte si hlavu, zuby, jazyk a tepny. Pozor na různé úrazy.

ZMĚNA ČASU: 27. října ve 3:00 hod se vrátíme z letního zpět k zimnímu času.

Listopad 2024

Bobří úplněk * 15. listopadu ve 22:28 hod

Tento úplněk bude provázet konjunkce Měsíce s planetou Uran. Září ve znamení Býka a měl by přinést větší stabilitu a vyrovnanost, s Uranem v zádech to však bude obtížné. Nastane čas, kdy bude nutné si uvědomit, co je v životě důležité, uvolnit vztahy, situace a vzorce chování, které vám už příliš neslouží. Příliš neutrácejte. Zato se můžete vrhnout do navazování nových přátelství a vztahů, je šance, že najdete ideálního životního partnera.

  • Zdraví: Chraňte si krční páteř a pravidelně ji protahujte. Pozor na nachlazení a dávejte pozor na své hlasivky – nekřičte.

Prosinec 2024

Studený úplněk * 15. prosince v 10:01 hod

Ústředními tématy posledního úplňku tohoto roku, který proběhne ve znamení Blíženců, budou kariéra a seberealizace a také touha poznávat nové věci i lidi a učit se něčemu novému. Snažte se nepodléhat plačtivým náladám a sebelítosti. Udělejte si čas jen pro sebe, ale nezapomínejte ani komunikovat s ostatními. Jen pozor, ať někomu neublížíte slovem, tento úplněk svádí k prostořekosti.

  • Zdraví: Chraňte si ruce, ramena, plíce a průdušky. Pozor na nachlazení, chřipku, těžkou manuální práci.

Zimní slunovrat * 21. prosince v 10:20 hod

Nastává zimní slunovrat a s ním i návrat ke světlu.

DATUM V ROCE 2024NEBESKÁ UDÁLOST
Kdy bude úplněk?
25. lednavlčí úplněk
24. únorasněžný úplněk
20. březnajarní rovnodennost
25. březnavraní úplněk
30. březnaZMĚNA ČASU
8. dubnaamerické zatmění Slunce
24. dubnarašící úplněk
23. květnakvětný úplněk
20. červnaletní slunovrat
22. červnajahodový úplněk
17. července až 24. srpnaPerseidy
21. červencebouřkový úplněk
19. srpnajeseteří úplněk
18. záříkukuřičný superúplněk
22. zářípodzimní rovnodennost
17. říjnalovecký superúplněk
27. říjnaZMĚNA ČASU
15. listopadu bobří úplněk
15. prosincestudený úplněk
21. prosincezimní slunovrat

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám