Hlavní obsah

Hudba a znamení horoskopu: Berany nabije energií, Raky rozpláče a Střelci ji mají jako kulisu

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Foto: Dejan Dundjerski, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho je hudba esencí života, která mu dodává energii v těžkých dnech, pro jiného představuje jen příjemný odpočinkový program nebo trochu zábavy. Ale jen málokdo se bez ní obejde úplně. Jaký postoj k muzice mají jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Článek

Znáte někoho, kdo by hudbu vyloženě nesnášel? Asi ne. Ale pokud někdo takový opravdu existuje, pak pravděpodobně zatím jen neobjevil to, po čem jeho srdce touží. Muzika dokáže být lékem na splín a pomáhá prožít silné emoce. Hudba umí hojit zlomené srdce po rozchodu. Ale také může bavit a povzbuzovat, ukrátit dlouhou chvíli nebo fungovat jako most porozumění mezi dvěma odlišnými bytostmi. Jaký postoj mají k hudbě jednotlivá znamení zvěrokruhu a které žánry poslouchají nejčastěji?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Beranům se nejvíc zamlouvá hudba, kterou mohou pociťovat a prožívat celým tělem. Jsou to přirozeně energetičtí a odvážní, fyzicky založení lidé, takže jsou rádi, když to, co poslouchají, tuto jejich energii odráží. Může jít jak o taneční rytmy, tak i drsnější rock, zkrátka všechno, co rozhýbe každého, kdo danou muziku slyší. Berani ji používají jako motivaci k větším výkonům, ať už při sportu, nebo třeba při práci, kdy se umějí se správnými písněmi dostat do skvělého tempa.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci vnímají hudbu jako únikovou cestu z náročného pracovního života a pečlivě rozplánovaného rozvrhu. Kdykoli si do uší pustí svoje oblíbené hity, cítí úlevu a klid, hudba jim pomáhá odpočívat a uvolnit po vyčerpávajícím dni, kdy se naplno oddali práci, a teď jsou plni únavy a napětí zároveň. V muzice oceňují krásu a umění, často tíhnou k akustice, přirozenému tónu, ze kterého jsou cítit čisté a čiré emoce, folku či starším, časem ověřeným muzikantům, ale i k hudebním experimentům.

Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Býci se při poslechu své oblíbené hudby uklidňují a zbavují se tak stresu.Foto: Pheelings media, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blížencům vládne planeta Merkur zodpovědná za komunikaci. Hodně toho namluví a stejně tak toho chtějí hodně vyslechnout, přijmout, naučit se. Před hudbou většinou upřednostňují mluvené slovo, a když už se pro muziku rozhodnou, sedí jim hlavně rychlé skladby v tempu, které kromě tónů a rytmu nabízejí i texty. Hodně je přitahuje hip hop, hlavně ten sofistikovaný založený na hříčkách a kreativních obratech. Jejich hudební vkus je ale ohromně široký, jeden den si klidně pustí black metal a druhý den dechovku.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pro Raky hudba představuje jakési zpříjemnění. Hledají hřejivé tóny a nevtíravé melodie, které mohou hrát spíš na pozadí než v centru jejich pozornosti. Hodně poslouchají třeba filmové soundtracky, kdy se jim muzika pojí i s konkrétními scénami a prožitky. Také si často pouštějí kousky, které znají z dětství nebo v nich z jiných důvodů vyvolávají silné emoce. Jsou to velmi nostalgičtí lidé, již se rádi vracejí do minulosti: klidně slzí nad mixovanou kazetou, kterou dostali od první lásky na střední.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi využívají hudbu zejména jako podpůrný prostředek, který je nakopne, když to potřebují. Ani jejich sebevědomí a sebedůvěra nejsou nekonečné a někdy potřebují postrčit. A pak není nic jednoduššího než si pustit oblíbené písničky, které jim vlijí do žil novou energii a pomohou jim sebrat síly i na nepříjemná rozhodnutí. Naplňuje je hudba intenzivní, buď hodně dramatická, nebo naopak plná radosti a energie. Často poslouchají velké mainstreamové hity, které se snadno zaryjí do podvědomí.

Foto: tsyhun, Shutterstock.com

Raci si umějí hudbu užít a dát při ní průchod emocím a vzpomínkám.Foto: tsyhun, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou vážné duše, které ke všemu přistupují s jakousi úctou, pokorou a seriózností – a samozřejmě také s velkou dávkou praktičnosti. Spíš než hudbu poslouchají rozhlas, ale když už naladí nějaké melodie, bude to pravděpodobně něco alternativního, co je osloví něčím specifickým: zajímavými texty, originálním hlasem interpreta nebo neobvyklou kombinací hudebních žánrů. Neposlouchají ledacos a naprosto nesnášejí generické popové hity, které se nedají rozeznat jeden od druhého. Hudba je pro ně skutečné umění.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy zbožňují večírky a zábavu obecně a povyražení bez hudby pro ně vlastně neexistuje. Muzika je pro ně prostředkem k obveselení, rády tančí a baví se v jejím rytmu, uvolňuje v nich emoce a pomáhá jim rozjet zábavu. Milují zamilované písničky, klidně i největší cajdáky a ploužáky, zkrátka všechno, co v nich rozhýbe pocity. Baví je populární hity i třeba indie kousky, které se jim podaří objevit díky skvělému vkusu: i když hudbě třeba moc nerozumějí, vždy přesně vědí, co se jim líbí a co ne.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou známí hloubkou svých emocí, která se projevuje i ve výběru hudby. Upřednostňují zejména introspektivní muziku, která je propojí s jejich vnitřním světem a navede je na hlubší prožívání všech emocí. Táhne je to k temnějším, řekněme undergroundovějším žánrům z různých odvětví metalu či punku, stejně tak je přitahují komplexní a tajuplné texty, které se mohou snažit rozšifrovat a objevit v nich skrytá poselství. Rádi hudbu pořádně prožívají a nechávají se jí naplnit.

Foto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Pro Váhy je hudba především úžasná cesta, jak se dobře pobavit.Foto: Milan Ilic Photographer, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci berou, co přijde. Nemají nijak vyhraněný hudební vkus, muziku nijak hluboce neprožívají, není pro ně příliš důležitá, ale ani jí nepohrdnou. Nevadí jim ticho a zrovna tak si rádi poslechnou cokoli, co se začne linout z rádia. Umějí překvapit tím, jak rozličný je koktejl písní a interpretů, kteří se jim zalíbí a něčím je osloví. Nehledají v hudbě žádný hlubší význam, berou ji především jako jakousi kulisu k životu, která ho nijak výrazně neovlivňuje. Jejich vztah k muzice je velmi ambivalentní.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Tomuto znamení vládne planeta Saturn, která je zodpovědná za tradice a zvyky. I z toho vyplývá, že mnozí Kozorozi oceňují spíš hudbu staršího ražení a umějí vytahovat kousky, které jejich okolí rozhodně překvapí. Také je naplňuje klasika, protože zůstává neměnná a stabilní, což je pro toto znamení toužící po jistotě a stabilitě velmi důležité. Obecně však vždycky před hudbou upřednostní ticho, které mají rádi a vyhledávají ho, jak jen je to možné. Jen málokdy na ně narazíte se sluchátky v uších.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou na hudbě skoro závislí a bez ní nejsou příliš schopní fungovat. Neustále mají něco puštěného jako kulisu, kterou ani moc nevnímají. Muziku berou jako uzdravující prvek, jenž dokáže ledacos zahojit a vyřešit, a také jako spojovací prvek vedoucí k porozumění mezi odlišnými jedinci. Sami s hudbou si umějí vystačit na dlouhou dobu a vyhledávají ji aktivně: většinou znají všechno daleko dřív než ostatní a umějí být nekonečnou studnicí nejrůznějších (i obskurních) hudebních tipů.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby jsou považovány za nejkreativnější znamení zvěrokruhu a k hudbě mají velmi blízko, provází je snad všemi všedními dny a má velký vliv na jejich náladu a rozpoložení. Jejich hudební vkus je opravdu široký a proměnlivý a to, co poslouchají, odráží, kde se právě v životě nacházejí. Zároveň si ovšem pomocí hudby mohou vytyčit nový směr. Navíc pro ně představuje únik z každodennosti. Často se uchylují k velmi emotivním baladám a atmosférickým songům – mají rády zejména „hudbu s duší“.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám