Hlavní obsah

Nuda ve vztahu: Berani potřebují nové podněty, Kozorozi mají rádi svůj klid

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobé vztahy časem kloužou směrem k více či méně nevyhnutelné rutině. Která znamení zvěrokruhu se v takových podmínkách brzy nudí a potřebují změnu a kdo naopak poklidné vlny stability vítá?

Článek

Nalijme si čistého vína: prvotní zamilovanost, kdy je ve vztahu všechno růžové a perfektní, jednou pomine. Dlouhodobé vztahy jsou o něčem jiném než o adrenalinu prvního zakoukání. Na kterou stranu barikády se řadíte vy: mezi ty, již potřebují ve vztahu stále nové a pikantnější koření, nebo ty, kteří si nejvíc užívají klid a pohodu po boku někoho, koho dobře znají? Podívali jsme se na zoubek jednotlivých znamení. Kdo se ve vztahu brzy začne nudit a komu naopak jistá rutina a předvídatelnost maximálně vyhovuje?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou synonymem pro akci a dobrodružství. A jakmile se kolem nich delší dobu nic neděje, nuda do nich zatne svoje drápy a nepřejte si pak vidět ten tanec, co všechno jsou schopni obrátit vzhůru nohama jen pro trochu zábavy. To samozřejmě neznamená, že nedokážou v dlouhodobém vztahu vydržet, vůbec ne. Jen je potřeba se cíleně snažit stále pouto oživovat – ať už jen takovou maličkostí, jako je nový účes nebo výlet někam, kde jste spolu ještě nebyli. Zkrátka neusnout na vavřínech.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Protože Býkům obecně vyhovuje spíše pomalejší životní tempo ani ve vztahu nikam nespěchají a nevyžadují od partnera každý večer zážitkovou jízdu a poukaz do Disneylandu. Ano, protože jim vládne romantická planeta Venuše, nepohrdnou čas od času gestem, které je ujistí, že je všechno pořád ještě pěkné, nové a zamilované. Ale stejně tak si budou užívat společně trávené večery v poklidu doma před televizí, odpoledne při práci na zahradě nebo jen chvíle ticha, kdy si každý čte vlastní knihu.

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Býci moc adrenalinu nepotřebují, mají rádi pohodu.Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jsou z podstaty velmi nestálí a proměnliví, a tak samotnou svou přítomností často do vztahů vnáší chaos, který je neustále oživuje a plní nepředvídatelností. Vedle sebe potřebují spíše někoho, kdo je ukotví a uzemní a bude poskytovat právě tu stabilitu, jistotu a neměnnost, kterou oni v repertoáru moc nemají. Nečekají, že je drahá polovička bude bavit – to je specialita Beranů – o zábavu se postarají sami. Chtějí se ale spolehnout na to, že doma budou věci tak, jak je nechali, a to čekají od partnera.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou typičtí hnízdiči, kteří do stavby domácího hnízda dávají opravdu všechno a věnují enormní množství energie budování takového prostředí a vztahu, ve kterém budou oni i jejich partner či partnerka šťastní. A právě proto si pak rutinu toho všeho vlastně užívají, protože jsou to plody jejich tvrdé práce, které si mohou vychutnat. Netouží po dobrodružství a překvapení je trochu děsí, takže si s nimi klidně proplouvejte vodami stereotypu, stačí je rozvířit opravdu jen čas od času.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou stejně jako jejich jmenovec z říše zvířat vlastně líné velké kočky. Vycházejí z filozofie, že když je něco fajn, nač to měnit – a s radostí si budou užívat dobrý domácký poklid. Nevadí jim zavedené rituály a rutiny, i když se na veřejnosti prezentují velmi dynamicky. Doma s drahou polovičkou si chtějí od své velkoleposti odpočinout. Nezapomínejte však na to, že i tak potřebují vaši pozornost. Hýčkejte je. Rozmazlujte. Čas od času okouzlete. Ale jinak si nemusíte dělat starosti s tím, že by se nudili.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Lvi salonů se doma mění v poklidné beránky.Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny ke vztahům přistupují velmi racionálně jako k většině věcí v životě. Rozumově je jim jasné, že nejde o dobrodružství a nečekanost, ale právě o to, že mají vedle sebe někoho, koho dobře znají – a s tím se ta špetka nudy prostě pojí. Naopak je spíš vyděsíte tím, když se najednou začnete vrhat do spontánních akcí a zážitků, pokud jste to nikdy předtím nedělali. Nesnažte se věci oživovat za každou cenu, Panny o to moc nestojí – a pokud ano, nejspíš vám to řeknou, protože je to v jejich přímé perfekcionistické povaze.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy si i v dlouhodobých vztazích jen nerady sundávají růžové brýle zamilovanosti, nejraději by si je nechaly na očích navždycky. Není pro ně nic smutnějšího než chvíle, kdy prvotní největší zamilovanost opadne a vztah se začne nořit do pohodlné rutiny. Chápou, že je to nevyhnutelné, ale ničím je nepotěšíte víc než náhodnými romantickými překvápky: květinami, dárečky, výlety, milými gesty. Nemusí být na denním pořádku, jde jen o to, aby se na ně mohly těšit.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Ačkoli to Štíři nedávají příliš najevo, svoje vztahy prožívají velmi hluboce a k tomu, aby je procítili a neměli zdání nudy, nepotřebují žádnou velkou akci. Stačí jim opravdové emoce. Víc než jakýkoli stereotyp nebo rutina je děsí vzájemná odtažitost, když se partneři od sebe vzdálí, přestanou na sebe mít čas nebo chuť vkládat jeden do druhého energii. V takovou chvíli Štíři prchají a nejspíš ani nic nevysvětlí. Nemusíte se bát nudy, ale važte si jich a buďte tu pro ně – doopravdy a pořád.

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Štíry neděsí ani tak nuda, jak citové ochladnutí.Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci si s podobnými věcmi jen málokdy lámou hlavu. Tohle znamení rozhodně nepatří mezi největší filozofy zvěrokruhu a život bere prostě tak, jak přichází. První adrenalinová fáze vztahu je super, ale stejně tak super jsou i všechny ostatní, i když ne tak vzrušující. Střelci jsou flexibilní a k životu přistupují racionálně bez větších vrásek a starostí. Od svého partnera čekají totéž – že pokud od nich bude chtít nějakou změnu nebo akci, řekne to hezky naplno a nahlas.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Pro Kozorohy je nuda a rutina ve vztahu ohromně uspokojující, a když se dostanou do téhle fáze, jsou nejšťastnější. Navazování pout, vzájemné poznávání, to všechno je pro ně těžké, nové vztahy je stresují. Vynikají ale v jejich údržbě, když už toho druhého dobře znají, umí předvídat, co si přeje, co si naopak nepřeje, co ho rozčílí, jak zareaguje v té které situaci. Kozorozi tohle vzájemné poznání a souznění milují, a kdyby to šlo, přeskočí začátky rovnou sem.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou ohledně nudy skoro stejně citliví jako Berani – jak začnou mít pocit, že se kolem nic neděje nebo se prostě toho neděje dost, začnou pociťovat nutkání vzít nohy na ramena. Aniž by se to aktivně snažili napravit sami. Je pro ně prostě přirozenější zvedat kotvy a hledat nové obzory. Vztah s Vodnářem tak musí být neustále naplněn překvapením a zážitky, nečekaností a nejistotou, aby se dal označit za šťastný a funkční. Tuhle fušku vám ale Vodnáři oplatí svou jedinečnou náturou a láskou.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Přizpůsobivé Ryby se na svého partnera vyladí poměrně brzy díky své štědré dávce empatie, kterou dostávají do vínku. To znamená, že fáze poklidné symbiózy a mírné vzájemné koexistence s nimi přichází velmi brzy, budete mít pocit, že je znáte už roky. Ryby se dost přizpůsobí takovému tempu vztahu, které vyhovuje jejich drahé polovičce – tedy pokud ta touží po dobrodružství a zážitcích, vrhnou se Ryby do jejich organizování. Samy však tíhnou spíše k tomu, že se rochní ve stabilní pohodičce.

Načítám