Hlavní obsah

Česká podzimní klasika: Vepřové maso na houbách je levné, jednoduché a skvělé!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Maso na houbách je něco, bez čeho se vaření v našich zeměpisných šířkách neobejde. Někdo dělá roštěnou, jiný kuřecí, další nejraději na žampionech. My jsme se tentokrát rozhodli podělit se o recept na netradičně okořeněné vepřové s podzimními houbami.

Článek

Ať už si přinesete košík plný čerstvých hub, nebo sáhnete po zásobách sušených, na tomhle jídle si pochutnáte. Vepřové maso je o dost levnější než hovězí a jako bonus je i rychleji hotové – i když já i vepřové dělám klidně dvě hodiny, aby se opravdu rozsýpalo. A jak tedy na to?

Vepřové maso na houbách

Na 4 porce potřebujete: 800 g vepřové plece, sůl, pepř, 2 větší cibule, rostlinný olej, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku uzené papriky, 3–4 hřebíčky, 200 g čerstvých nebo 2–3 hrsti sušených hub, petrželka na posypání

Postup: Maso odblaňte a podle chuti a zvyku nakrájejte na plátky nebo kostky. Osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte najemno, zpěňte na oleji, a když zesklovatí, dejte plamen na maximum a vložte maso. Za všech stran orestujte. Máte-li maso v plátcích, vyjměte je, kostky můžete nechat – ty se dají dobře promíchat. Osmaženou cibuli zaprašte kmínem a paprikou, přidejte hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní. Plátky masa vraťte zpátky. Nyní podlijte vodou tak, aby maso bylo ponořené (ne víc!), a znovu promíchejte. Přiklopte poklicí a pozvolna duste doměkka (klidně i dvě hodiny).

Čerstvé houby očistěte a vložte do omáčky asi patnáct minut před koncem, sušené můžete přidat současně s masem, nejdéle však třicet minut před koncem dušení. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo karlovarským knedlíkem. Můžete posypat trochou jemně nasekané petrželky.

Jaké vychytávky na maso na houbách doma uplatňujete vy?

Reklama

Načítám