Hlavní obsah

I muži mají PMS, jen nikdy nevíte, kdy to přijde. Příčinou je kolísání hladiny testosteronu

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I muži mají své dny. A každá žena, která s nějakým prapůvodním obyvatelem Marsu žije, to moc dobře ví. Proč „mužské období“ není jen mýtus a kdy je situace nejhorší?

Článek

Partner zase odsekává, křičí na vás i na děti a nezřídka potřebuje být sám, ideálně v garáži, na motorce nebo u piva. Že je někomu podobný? Ano, vám samotným – když trpíte premenstruačním syndromem. Je tahle podobnost čistě náhodná?

Mužské dny jsou nepravidelné

Mužské hormonální cykly jsou nepochopeným a přehlíženým tématem. Je to proto, že na rozdíl od samic samci neovulují ani neuvolňují vajíčko ze svých pohlavních žláz pravidelně každý měsíc. Zatímco ženský měsíční cyklus je hormonálně regulován, muži produkují spermie a testosteron po celý rok. Ví se ale, že pánové mají vlastní ekvivalent ženského měsíčního cyklu a hlavní roli v tom hraje testosteron, který je zodpovědný nejen za libido, ale i kognitivní funkce, agresivitu a podrážděnost.

Mužské dny podle vědců

Když vědci v jihokorejském Soulu, jejichž závěry uveřejnil odborný magazín Journal of Urology, podrobili screeningu testosteronu 8 367 mužů středního věku, zjistili, že se hladiny tohoto hormonu měsíčně mění, přičemž nejmarkantnější rozdíly vykazovaly dva měsíce v roce. V lednu mají muži testosteronu nejvíc a v květnu naopak nejméně. A zdá se, že tyto výkyvy souvisí s venkovní teplotou (teploty okolo nuly působí na mužský organismus příznivěji než horka), dobou denního světla a množstvím vitaminu D.

Normální hladina testosteronu u mužů

Normální hladina testosteronu u mužů se pohybuje od asi 300 do 1000 nanogramů na decilitr krve. Kromě sezonních změn se zvyšuje brzy ráno (vrcholí kolem osmé) a v průběhu dne klesá v důsledku zvýšení fyzické aktivity. Nejnižší je kolem osmé večerní, pak opět pomalu stoupá. Od 30 let hladina testosteronu klesá v průměru o jedno procento ročně.

Jakmile má muž testosteronu méně, projevuje se to nejrůznějšími příznaky, jako je snížení sexuálního apetitu, nedostatek energie, problémy se spánkem či usínáním, ale řada mužů si stěžuje dokonce i na návaly horka, tolik typické pro ženský přechod.

Foto: VGstockstudio , Shutterstock.com

Když mají své dny oba najednou, může to být pořádná ItálieFoto: VGstockstudio , Shutterstock.com

Stabilní testosteron – stabilní muž

Ačkoli pánové nekrvácí, ani se u nich nebudou vyskytovat nachlup stejné příznaky jako u jejich partnerek, lze se opřít o jejich změněné chování, které by se dalo nazvat „mužským obdobím“ či „syndromem podrážděného muže“. Bohužel, věda zatím není schopna přijít na nějaký pravidelný rytmus, jako je tomu u žen, takže nemají na rozdíl od mužů možnost se na protivné období svých mužů připravit. Poznat tak, kdy má jejich protějšek „své dny“, je prozatím jen na nich.

Reklama

Načítám