Hlavní obsah

Jak se zbavit tuku na těle? 6 změn, které pomohou

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíte se zhubnout a stále se vám nedaří? Důvodem mohou být drobné zvyky, které jsou ve vašem denním režimu tak zaběhlé, že je už ani nevnímáte. Jejich změna ale dokáže hotové divy. Co tedy udělat jinak, abyste se zbavili tuku?

Článek

Abyste zhubli, musíte více energie vydat a méně přijmout. Toho lze dosáhnout celou řadou více či méně vhodných způsobů. Možná ze setrvačnosti volíte ty nevhodné, protože jsou vám známé a nenapadlo by vás, že nebudou fungovat. Co byste mohli udělat jinak, aby vám hubnutí nejen šlo, ale také vás bavilo?

1. Nečekejte na vlčí hlad

Dnes je populární intuitivní stravování – zakládá se na pocitu hladu, který signalizuje prázdný žaludek a potřebu se najíst. Taková strategie může fungovat, ale musíte si jednu věc ohlídat. Velká chyba je čekat moc dlouho a dopustit příchod vlčího hladu: pak slupnete, na co přijdete, a nebudete mít dost, dokud se nepřejíte. Všímejte si jemných nuancí a najezte se už při pocitu začínajícího hladu – jakmile jej zaženete, přestaňte jíst.

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Věčné vyřazování „nevhodných“ potravin může vést k tomu, že na talíři nezbyde nic. Spíše než na vylučování se proto zaměřte na obohacování jídelníčkuFoto: pathdoc, Shutterstock.com

2. Nejezte průmyslově zpracované potraviny

Průmyslově zpracované potraviny vznikají komerční úpravou a účelem takového postupu je zjednodušit a zlevnit výrobu, skladování, přípravu i konzumaci a také „vylepšit“ chuť. Třebaže se mohou tvářit zdravě (tyčinka, sušenka, cereálie), poznáte je podle dlouhého seznamu použitých ingrediencí, který najdete na obalu.

A čím delší výčet je, tím hůře pro vás. Co všechno do sebe s jejich konzumací dostanete? „Nezdravé tuky s obsahem trans mastných kyselin, větší množství cukru a další přídatné látky, které zlepšují chuť, zvýrazňují barvu a prodlužují trvanlivost,“ popisuje Jiřina Mačková, výživová specialistka z Kralup nad Vltavou. Taková zpracovaná svačinka dodá prázdné kalorie a za chvilku vám bude kručet v žaludku. Ale vy se nebudete chtít najíst, protože jste přece nedávno jedli, takže budete čekat a mezitím na vás přijde hlad vlčí…

3. Začněte den výživným jídlem

Je dokázáno, že lidé, kteří se ráno dostatečně najedí, mají během dne menší hlad a menší tendenci uzobávat nezdravé pochutiny. „Vyvážená snídaně zajistí tělu stabilní energii. Bez ní to většinou skončí dodáním většího množství kilokalorií v odpoledních či večerních hodinách, což tělo již nemá možnost spálit,“ potvrzuje Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Brna.

Toto pravidlo se ale nemusí nutně vztahovat na klasickou snídani. V principu lze říct, že byste neměli odbývat a přeskakovat první jídlo dne, i když patříte třeba mezi zastánce přerušovaného půstu a začínáte obědem.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Je dokázáno, že lidé, kteří neodbývají první jídlo dne, snědí později méně a nemají tendence zobatFoto: Rido, Shutterstock.com

4. Nevyřazujte, ale obohacujte 

Mnoho lidí při snaze o redukci hmotnosti vyřadí z jídelníčku potraviny, které mají rádi, ale o kterých panuje přesvědčení, že nejsou dobré – mléčné výrobky kvůli laktóze, pečivo kvůli lepku, ořechy kvůli tukům… Taková řešení ale nejsou trvalá, dříve či později se k návykům vrátíte a spolu s nimi přijdou i ztracená kila. Přemýšlejte spíš nad tím, jak byste jídelníček mohli obohatit o nové druhy potravin, které zasytí a dodají potřebné živiny: vyzkoušejte netradiční ovoce, zeleninu, alternativy masa, obiloviny. Uvidíte, že když přepnete „vyřazování“ na „obohacování“, hubnutí vás bude bavit a kila půjdou dolů sama.

 5. Preferujte oleje ve spreji

Ruku na srdce – když připravujete jídlo na tuku, určitě se často stane, že vám s ním ujede ruka, aby se cibulka nepřipálila… Ztrácíte tak přehled o množství tuku v pokrmu, který je pak zbytečně mastný a pro zažívání i hubnutí nevhodný. Skvělé řešení je dávkování oleje ve spreji: eliminujete tak riziko, že to přepísknete s množstvím, a snížíte celkový objem tuku v jídle.

6. Nepřehánějte to se šťávou

Možná jste přestali pít kupované sladké nápoje, nešetříte ale třeba s domácím bezovým sirupem. I když je určitě zdravější, cukr obsahuje také a zřejmě i ve srovnatelném množství. A tak do sebe dostáváte kilokalorie navíc. Vodu raději dochuťte citronem a bylinkami, chuťové pohárky dokážou ošálit i bublinky, které vodě dodají výraznější chuť. Vyrobte si jednoduchou infuzovanou vodu, pomůže hubnout i s detoxem!

Načítám