Hlavní obsah

Uzobávání i sladké tečky: Top 5 stravovacích prohřešků žen

Foto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

Foto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve stravování někdy hřešíme snad všichni. Zatímco u mužů patří mezi časté poklesky třeba nadměrná konzumace tučného masa, uzenin nebo piva, ženy často narážejí na jiné kameny úrazu. Které to jsou?

Článek

Jak jíst správně? Jedna otázka a stovky různých odpovědí. Rozhodně se nedá říct, jaký systém stravování je jediný správný – dobrých je hodně. Co se ale říct dá, je, jaké návyky správné nejsou. Znáte nejčastější stravovací prohřešky a chyby, kterých se obvykle dopouštějí ženy, a víte, jak se jich zbavit?

1. Uzobávání

Pořádně se nenasnídáte, oběd odbydete, s večeří to není o moc lepší.. Přesto přijmete dost energie na to, aby se vás kila navíc držela jak klíště. Přestaňte jíst impulzivně! Každá narychlo zkonzumovaná potravina, ať jde o jeden bonbon, půlku housky, nebo zbytek tyčinky, je takovým malým špatným rozhodnutím. Mozek sice stále pracuje v módu „nic jsem nesnědla, mám hlad“, ale do energetického příjmu se započetl každičký kousek. Zkuste si proto na každé denní jídlo udělat klid a jíst s rozmyslem a uvědoměním.

2. Sladké tečky

Sladké! Mezi ženami velmi oblíbená skupina potravin. Na dezertu po obědě není samozřejmě nic špatného, když si ho dopřejete občas, je malý a počítáte s ním v celkovém příjmu energie. Nic špatného není ani na tom, když si dáte sladkou snídani nebo svačinu třeba v podobě ovesné kaše či zdravého koláče. V jiných případech – nebudeme si teď nic nalhávat – to ideální není. Jestliže si denně dáte po obědě větrník a po večeři čokoládovou tyčinku, shazování kil bude asi trochu haprovat.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Jednou za čas sladký dezert po obědě není problém, ale každodenní rutinou by být nemělFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

3. Hodně sacharidů, málo bílkovin

Čerstvé křupavé pečivo, těstoviny al dente, krémová rizota a další podobné pokrmy jsou jako pohlazení po duši. Problém je, že jsou také bohatým zdrojem sacharidů. Organismus je samozřejmě potřebuje, ale při cestě za štíhlejší a pevnější figurou byste měly sacharidy trochu omezit. Na jejich úkor pak do jídelníčku zařadit více zdrojů bílkovin, které pomáhají chránit a budovat svalovou hmotu. Znamená to jíst více masa, ryb, vajec, ořechů, některých sýrů, mléčných výrobků a podobně.

4. Přísné nárazové diety

Mezi ženské stravovací prohřešky patří paradoxně i diety. Pokud si jednou za čas naordinujete striktní hubnoucí jídelníček, který držíte sotva tři týdny, a pak se vrátíte do starých kolejí, není to jen jasný příslib jojo efektu. Z dlouhodobého hlediska mohou mít tyto výkyvy neblahý vliv na zdraví i metabolismus. Jak shazovat správně, jistě víte. Vykašlete se na diety a klidně postupnými kroky běžte vstříc trvale udržitelnému zdravému způsobu stravování.

Foto: EM Karuna, Shutterstock.com

Sacharidy jsou tak dobré! Pro lepší figuru je ale lepší je aspoň trochu omezitFoto: EM Karuna, Shutterstock.com

5. Zdravé, ale hodně kalorické potraviny

Mnoho žen se zajímá o zdravé potraviny, ale ne vždy správně vyhodnotí jejich energetickou hodnotu. Nenechte se mást. Že jsou výživově prospěšné, ne vždy znamená, že jsou i nízkokalorické a můžete je jíst bez rozmyslu v nekontrolovaných porcích. Co ve větším množství patří mezi zabijáky hubnutí? Například ořechy, semínka, ořechová másla, avokádo...

Reklama

Načítám