Hlavní obsah

Jako živé! Dejte šanci umělým květinám, vypadají jako skutečné. Vybírejte podle materiálu a barev

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažujete o tom, že byste svůj byt či dům doladili s pomocí umělých květin? Jak je vybrat, aby byly co nejvěrohodnější, a jak je pak udržovat?

Článek

Sice nevoní, ale jsou skvělá volba pro všechny, kdo se nechtějí nebo neumějí starat o živé rostliny, a parádu udělají i v tmavých koutech, kde by se přírodě nedařilo. Kýče se nemusíte bát. Odvětví umělých rostlin totiž udělalo v posledních letech velké pokroky. „Často je nerozeznáte od pravých a využívat je rozhodně není žádná ostuda. Používají se i v kombinaci s živými květinami, třeba na svatbách, tam se často uplatní umělé pivoňky, protože ty živé rychle vadnou,“ říká Eva Ottová z velkoobchodu Livo. 

Proč si pořídit umělé květiny

  • Nevyžadují zálivku, přesazování, neodkvétají. -
  • Nemusíte čekat, až vyrostou. Je jen na vás. jakou výšku rostlin si vyberete. -
  • Můžete je postavit i do stinného rohu nebo do místností bez oken. -
  • Mohou být i v domácnostech, kde jsou alergici. -
Foto: Hand made Janina

Decentní barevnost a podobnost s živými květinami, to je základ vazby, která bude ozdobou interiéruFoto: Hand made Janina

Na co si dát pozor při nákupu

Aby byly umělé rostliny ozdobou, měli byste si vybrat ty správné. Samozřejmě je lepší, když si na ně můžete sáhnout a vidíte je naživo, ale ani nákupy přes e-shopy nezavrhujte. Většinou je v nich daleko širší nabídka a také mohou mít zajímavější ceny. Na co si dát pozor, při nákupu přes internet?

„Základem je ověřit si velikost výrobku, která je vždy v popisu, a ideálně si vzít k ruce i pravítko nebo metr. Počítejte s tím, že fotka může zkreslovat velikost i barvu. Najděte si také materiál, z něhož je kytka vyrobena, jestli jde jen o plast, nebo kombinaci s textilem,“ radí Eva Ottová.

Nejčastějším materiálem je plast a textilní materiál v různých kombinacích a kvalitě. Čím levnější, tím většinou méně propracované, ale záleží na tom, na jaký účel je květina či rostlina určena. V tmavém rohu na skříni může skvěle vypadat plastový břečťan, na stůl se víc hodí květina s látkovým květem, kde je vypracována nejen struktura, ale i barevnost.

Počítejte s tím, že umělým květinám nesvědčí UV záření, primárně jsou určeny pro použití v interiéru. Takže pokud je chcete dát ven, musíte počítat s tím, že časem ztratí barvu a tvar. Ale například jako výzdoba hrobu vám i tak udělají dobrou službu.

Foto: Archiv firmy

Umělá vázaná kytice s 23 stonky, průměr 45, výška 50 cm, v e-shopu Květináče za 3490 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Hand made Janina

Umělé květiny jsou ideální na výrobu věnců, které mohou zdobit vaše dveře, ale lze je zavěsit i na stěnuFoto: Hand made Janina

Foto: Archiv firmy

Zleva: Luční kvítí, kopretina růžová, výška 49 cm. Jiřina, varianta beauty, lososová, žlutá, výška 75 cm. V e-shopu Livouk kopretina za 76 Kč a jiřina za 70 KčFoto: Archiv firmy

Jaký druh vybrat

Ne všechny rostliny vypadají dobře v každém typu bydlení. „Charakter celého interiéru je velmi důležitý. Pivoňky, levandule nebo polní kvítí se hodí do rustikálního interiéru, lilie či orchideje zase do glamourové stylizace a kaktusy či aloe doporučujeme do interiérů ve skandinávském stylu. Rostlinné dekorace ve velikosti XXL jsou skvělým způsobem na využití prostoru za pohovkou, stolem nebo skříňkou,“ radí Nikola Světlíková z Westwing. Pokud uvažujete o umělé rostlině v květináři, pak frčí monstera, eukalyptus a břečťan.

Foto: Archiv firem

Zleva: Umělý muškát v květináči, umělé vlákno, výška 34 cm, v Hornbachu za 299 Kč. Umělý muškát v květináči 29 x 13 x 40 cm, polyester a keramika, v e-shopu Euronova zaa 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Umělá pivoňka, délka 61 cm, umělá hmota, kovový drát, snadno ohýbatelná, v e-shopu Westwing za 599 Kč. Květ z pěnového PVC, detailní zpracování, stálobarevný, ohebný, délka 50 cm, květ 20 x 20 cm, v e-shopu home365 za 110 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Monstera v květináči s průměrem 18 cm, výška 60 cm, se středovou tyčí a 19 listy, plast, v e-shopu HK Green za 1159 KčFoto: Archiv firem

Umělé květiny do vázy i květináče

Chcete-li si udělat velkou kytici nebo kytky použít na výrobu věnce, dodržujte pár zásad. „Nejdůležitější je mít cit pro barvy a barevnou kompozici, ale také vybírat si květiny, které jsou co nejpodobnější těm živým. Vyhněte se také kombinování více barev, lepší je držet se dvou odstínů a k tomu přidat jednu barvu doplňkovou. Ideální je to sladit s barevností místnosti, v níž pak vazba bude,“ radí  Jana Lopatová z Hand made Janina, která se výrobou vazeb a dekorací z umělých květin léta zabývá.

Jak se o umělé květiny starat

Většina umělých květin v pohodě snese, když je osprchujete a necháte uschnout, ideálně ne na slunci ani ne na rozpáleném topení.

Reklama

Související témata:

Načítám