Hlavní obsah

Je vám pro kravském mléku těžko? Zkuste kozí, buvolí nebo ovčí, jsou dostupná a mají nečekané výhody

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekne-li se mléko, zřejmě si představíte především to kravské. V naší kultuře je nejdostupnější, každému ale nevyhovuje. Co takhle ale vyzkoušet alternativy?

Článek

Mléko je důležité nejen pro růst a správný vývoj. Je bohatým zdrojem vápníku a kvalitních bílkovin, a pokud vám chutná, nevzdávejte se ho ani v dospělosti. „Z hlediska výživy vám dodává především plnohodnotné bílkoviny, velké množství vápníku a dalších minerálů a vitaminů. Má nízký obsah cholesterolu, výbornou sytící schopnost a stravitelnost,“ vysvětluje Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.

Alergie není intolerance

Kravské mléko je v naší kultuře nejdostupnější. Každému ale nevyhovuje. Vadit může nejen jeho chuť, ale i mléčný cukr laktóza. Zhruba jeden člověk z deseti u nás nedokáže laktózu strávit, trpí tzv. laktózovou intolerancí. Ta je například v Asii mnohem častější, v severských zemích se naopak téměř nevyskytuje. A objevit se může i s věkem, jak se mění složení enzymů v trávicí soustavě.

Projevuje se plynatostí, nadýmáním, křečemi, průjmy či nevolností, jejich závažnost se liší a s tím také souvisí, jestli musí člověk s intolerancí výrobky s kravským mlékem vynechat úplně, nebo jen částečně. Střevní potíže provázejí i alergii na mléko, u ní jsou časté i kožní vyrážky, svědění, astmatické potíže a celkový neklid. Nemoc postihuje zejména děti, v dospělosti trápí asi tři procenta populace. V případě alergie není ale problémem laktóza, nýbrž mléčná bílkovina. „Nejčastějším typem bývá alergie na syrovátkovou bílkovinu β-laktoglobulin, tento problém většinou do tří let věku mizí. Zato alergie na kasein je obvykle celoživotní,“ vysvětluje Šárka Horáčková.

Řešením obou zdravotních potíží mohou být i jiné druhy mléka než to kravské. Uvažovat o nich mohou i ti, kteří si chtějí zpestřit jídelníček nebo lidé s dalšími specifickými potřebami.

Foto: KomootP, Shutterstock.com

Mléko, zejména plnotučné, si raději odpusťte při zácpě, trávení dokáže ještě více zpomalit. Vsaďte raději na zakysané mléčné výrobkyFoto: KomootP, Shutterstock.com

Kozí mléko pro lepší trávení

Někdy se kozí mléko pokládá za alternativu pro alergiky, není to ale tak jednoduché. Svým složením je totiž kravskému podobné, navíc se alergie často vyskytují v takzvané zkřížené formě, tedy pokud je někdo alergický na mléko kravské, má šedesátiprocentní šanci, že bude alergický i na mléko kozí. Je tedy důležité vždy konzultovat míru svého onemocnění s lékařem, můžete se také nechat vyšetřit imunologem, který vám přesně zjistí, jaké konkrétní bílkoviny vám dělají potíže. Pak eventuálně může být kozí mléko vhodnou alternativou a důležitým zdrojem vápníku, dokonce lépe vstřebatelného.

Vhodné může být i v případě, že se mléku vyhýbáte, protože nejste vyloženě alergici, ale je vám po něm těžko. Oproti kravskému je lépe stravitelné. „Lepší stravitelnost kozího mléka je způsobena zejména rozměry a složením tukových částic, které se více podobají těm v mléku mateřském,“ uvádí výživová poradkyně Iva Šmrhová. Má i méně tuku než kravské mléko.

Foto: Anastasiia Malinich, Shutterstock.com

Kozí mléko příznivě působí i na imunitní systém Foto: Anastasiia Malinich, Shutterstock.com

Ovčí mléko pro zdravý životní styl

Tučnější než kravské i kozí mléko je to ovčí. Překvapí vás i plnou chutí, protože právě tuk je jejím nositelem, oproti kravskému a kozímu má také výrazně více bílkovin. Ovčí mléko má více všeho: esenciálních aminokyselin, enzymů, vitaminů a minerálů. Je zejména zdrojem vitaminů skupiny B a kyseliny pantotenové, která pomáhá snižovat cholesterol, bojovat s infekcí i únavou. Složením je ale podobné tomu kravskému, takže o v případě alergiků platí to samé jako u mléka kozího.

Buvolí mléko prospěje seniorům

Buvolí farmy jsou obvyklé v Indii, Brazílii nebo v Itálii, první ale vyrostly už i v Česku. Buvolí mléko má sladkou chuť a vyšší obsah kalorií. Ocení ho senioři, kteří jedí méně a častěji bojují s podvýživou. Buvolí mléko má vyšší hodnoty vápníku, může být nápomocné v boji s osteoporózou. Ač je hodně tučné, až dvojnásobně oproti kravskému mléku, má nižší hodnoty cholesterolu, což je důležité v prevenci kardiovaskulárních chorob. Je také významným zdrojem vitaminu A, E a C, oproti kravskému mléku má i více železa, fosforu, zinku a hořčíku.

Oslí mléko na imunitu

V oslím mléce se prý koupala královna Kleopatra, aby byla mladá a krásná. Složením je nejpodobnější mléku mateřskému. Ocení ho ale i dospělí, zejména pokud potřebují posílit imunitu. Je bohaté na vitamin C a imunoglobuliny posilující přirozenou obranyschopnost. Najdete v něm ale i vitaminy A, B2 a E, vápník, fosfor, esenciální mastné kyseliny a enzymy. Oslí mléko zatím v běžné síti potravin nekoupíte, můžete sehnat sušené nebo zkusit štěstí někde na farmě.

Načítám