Hlavní obsah

Kam o víkendu? Zajděte do zahrady papalášů, na Řepobraní, anebo vystoupejte na rozhlednu

Foto: Martin Lukeš/Mapy.cz

Foto: Martin Lukeš/Mapy.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávané babí léto ne a ne dorazit, takže jestli plánujete, jak se zabavit po práci a po škole nebo o víkendu, je lepší myslet i na „mokrou“ variantu. Ale plány si tím nemusíte nechat úplně pokazit!

Článek

Všichni jsme doufali, že s říjnem dorazí slibované babí léto, ale někde se asi zapomnělo a místo něj se přihnala pro tuhle roční dobu až nečekaná zima a poměrně vlhko. Ale stále je ještě možné využít příznivějších chvilek a pobývat venku. I když tipy na aktivity pod střechou se také hodí.

Prohlídky zahrady Strakovy akademie v Praze

Pokud na to bude vhodné počasí, můžete se zajít podívat do pražské Strakovy akademie, konkrétně zrekonstruované zahrady, která u ní je. Úřad vlády ČR z důvodu velkého zájmu ze strany veřejnosti prodloužil její prohlídky do konce října.

Zahrada Strakovy akademie prošla rozsáhlou rekonstrukcí, která jí vrátila reprezentativní charakter a navazuje na styl a dílo původního architekta Františka Thomayera.

Zahrada bude otevřena v sobotu vždy od 10 do 18 hodin. Vstup je z Kosárkova nábřeží a je zdarma.

Foto: vlada.cz

Zahrady kolem Strakovy adademie můžete navštívit každou sobotu až do konce říjnaFoto: vlada.cz

Jablečná slavnost v Hostěníně

Mošt, křížaly, pečená jablka, ale i ta čerstvě utržená. To jsou hlavní hrdinové Jablečné slavnosti, která proběhne v neděli 2. 10. od 11 do 17 hodin v moravském Hostěníně, v zahradě Centra Veronica.

Najdete tu i ovocnářskou poradnu, prodej sazenic starých odrůd ovoce, ale i informace pro úspory energie, vody a udržitelnou domácnost či dopravu. Pro děti bude nachystaná badatelská stezka s poznáváním přírody, dřevěný kolotoč nebo tvoření z přírodních materiálů. K vidění bude i přehlídka udržitelné módy.

Vstupné: 150 Kč dospělí, 60 Kč děti a 350 Kč rodinné - výtěžek je věnován na celoroční práci s dětmi a handica­povanými.

Foto: jan karásek / MAFRA / Profimedia

Jablíčka všech tvarů, velikostí, ale hlavně ochutnávky toho, co z nich lze vyrobit, vás čekají v HostěníněFoto: jan karásek / MAFRA / Profimedia

Řepobraní v Trutnově

Krakonoše asi znáte, ale víte, kdo je Rýbrcoul? Jde o Krakonošova předchůdce a co má společného s řepou, to se můžete dozvědět v sobotu na Řepobraní v Trutnově. Od poledne je tam připravena pro celou rodinu spousta zábavy, při které lze potkat čerty, víly, ale třeba i hejkala nebo loupežníky. V centru města budou koncerty, workshopy, divadélka a aktivity pro děti.

Kdybyste se chtěli na chvíli schovat, můžete se zajít podívat na reportáže spolku Rýbrcoul – duch hor, které budou ke zhlédnutí v Rýbrcoulově kině. A když jde o řepné slavnosti, možnost ochutnat speciality z červené řepy, je samozřejmostí! Vstupné je zdarma.

Foto: ICT Trutnov

Na Řepobraní v Trutnově můžete potkat spoustu pohádkových postav Foto: ICT Trutnov

Babí léto s živými motýly v Brně

Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity vám od poloviny září představí výstavu motýlů z anglického Stratfordu. Křehká krása jejich křídel je doplněna tou, kterou nabízí pohled na květy orchidejí a tilandsií. Máte poslední dva dny, abyste se tam zašli podívat, od 9 do 18 hodin. Na akci je možné si koupit různé tropické rostliny a sukulenty. Vstupné: 100 Kč pro dospělé a 50 Kč pro děti a seniory.

Foto: Mendelu

Křehká krása motýlích křídel je už jen do konce víkendu k vidění v BrněFoto: Mendelu

Král Oidipús v Národním divadle

Přemýšlíte, že zajdete do Národního divadla na nějaké hezké představení? Pak by to mohl být Sofoklův Král Oidipús. Zpracovává starou báji o krutém životním údělu muže, jenž nevědomky zabije svého otce a ožení se s vlastní matkou, aby se tak naplnila strašná předpověď delfské věštírny. V hlavních rolích Pavel Batěk, Jana Stryková, Igor OrozovičDavid Prachař.

Představení můžete vidět 2., 7., 12. 10. 

Foto: Patrik Borecký

Pavel Batěk a Jana Stryková v představení Král OidipúsFoto: Patrik Borecký

Měsíc věží a rozhleden

Měsíc věží a rozhleden ČR 2022 aneb Stoupá celá rodina je akce, která má prodloužit turistickou sezonu. Začala 28. 9. a bude probíhat do 28. 10. Zapojilo se mnoho věží, rozhleden a vyhlídkových míst, ve kterých můžete sbírat razítka za návštěvu. K tomuto účelu byl vydán Sběratelský 4pohled, který se po orazítkování 4 razítky stává výherním losem. Na sesbírání razítek máte rok, ale minimálně jedno musí být z období 28. 9.–28. 10. 2022. Vše potřebné se dozvíte na stránkách akce.

Nové české rozhledny, které stojí na vidění, a taky ty starší, ale nejhezčí

Foto: Martin Lukeš/Mapy.cz

V Kořenově můžete navštívit rozhlednu Maják a muzeum Járy CimrmanaFoto: Martin Lukeš/Mapy.cz

Reklama

Načítám