Hlavní obsah

Kdo ze slavných je vegan? Billie Eilish i Ben Cristovao

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zvířata jsou mí přátelé a já své přátele nejím, prohlásil kdysi George Bernard Shaw. A stejně jako tento nositel Nobelovy ceny za literaturu to vnímají i některé hvězdy showbyznysu. Kdo se rozhodl přejít na rostlinnou stravu a vyřadil živočišné produkty z jídelníčku?

Článek

Když opravdu soucítíte s němými tvory, přestat jíst maso nestačí. Hororové scénáře se totiž píší nejen na jatkách, ale také za zdmi velkochovů, v laboratořích a vlastně i v módním průmyslu. Vegetariáni se distancují hlavně od konzumace masa, ale často je to první krůček k tomu stát se veganem. Veganství jde ještě dál. Je to životní styl, který všechny tyto aspekty zohledňuje a nehodlá se na nich podílet. Jeho příznivci proto nekonzumují žádné potraviny s živočišnými složkami, nepoužívají výrobky testované na zvířatech a kůži nebo kožešinu nemají v šatníku. Ostatně mnoho celebrit začínalo právě změnou menu. Koho máme na mysli?

Pamela Anderson (54)

Zatímco životní partnery mění poměrně často, svému přesvědčení zůstává věrná. Blonďatá sexbomba řekla ano pěti mužům (jednomu dokonce dvakrát), její odpověď pro živočišnou stravu je však rázné ne. Maso vyřadila z jídelníčku už jako náctiletá, přes třicet let je vegankou a za práva zvířat se bije i veřejně. Své jméno spojila hvězda seriálu Pobřežní hlídka (1989–1991) s organizací PETA (nezisková organizace bojující za práva zvířat) hned několikrát a k radosti fanoušků se v kampaních často objevuje jen v plavkách, někdy dokonce i bez nich.

Foto: Profimedia.cz

Pamela Anderson v kampani ukazuje, ža části těla máme všichni stejné Foto: Profimedia.cz

Ariana Grande (28) 

Když se zpěvačky s ikonicky vyčesaným culíkem novináři ptali, proč se rozhodla zanevřít na masný a mlékárenský průmysl, odvětila, že zvířata miluje víc než většinu lidí. Ze svého jídelníčku němé tváře definitivně vyškrtla v roce 2013 a vsadila na plnohodnotnou rostlinnou stravu. Pevně věří, že správně sestavené etické menu může prodloužit délku lidského života a hlavně vás proměnit ve šťastnějšího člověka.

Foto: Profimedia.cz

Pro zpěvačku Arianu Grande je maso tabu, stejně jako ostatní živočišné výrobkyFoto: Profimedia.cz

Billie Eilish (19)

Přechod na veganskou stravu nebyl pro mladičkou zpěvačku a idol dnešních teenagerů žádný problém. Maso totiž nikdy nehrálo v jejím životě roli, do roku 2014 patřila k vegetariánům. Vzdát se mléčných produktů, vajíček nebo třeba medu byl jen další krok v její cestě, protože kromě intolerancí na laktózu trpí také neutišitelným nutkáním zachraňovat zvířata i planetu. Na sociálních sítích nasbírala miliony fanoušků a občas s nimi sdílí otřesné záběry týraných zvířat, které má na svědomí potravinářská lobby.

Foto: Profimedia.cz

Na Met Gala v roce 2021 se veganka Billie Eilish předvedla netradičně v princeznovském outfitu Foto: Profimedia.cz

Peter Dinklage (52)

Třeba byste to do něj neřekli, obzvláště pokud máte herce spojeného s populárním seriálem Hra o trůny (2011–2019), ale ani představitel Tyriona živočišné výrobky nepozře. Jídlo, které konzumoval před kamerou, možná vypadalo jako dárek od řezníka, ve skutečnosti však šlo o náhražku z tofu. Peter Dinklage byl 15 let vegetarián a stejně jako Billie Eilish i on přešel k veganství v roce 2014. Svou tvář propůjčuje různým organizacím, které bojují za práva zvířat a proti násilí, které se páchá především na hospodářských zvířatech.

Foto: Profimedia.cz

Ve smoothie herce, který se proslavil rolí v seriálu Hra o trůny, žádné živočišné složky nenajdeteFoto: Profimedia.cz

Ben Cristovao (34) 

Charismatický zpěvák je jedním z nejviditelnějších členů veganské komunity v Česku, ale vždy tomu tak nebylo. Na mase si pochutnával do té doby, než mu kamarád oznámil, že mu uvaří, pokud si slepici sám zabije. A protože jí krkem přes své překvapení zakroutit nedokázal, rozhodl se jít cestou býložravce. Rostlinná strava mu nepřekáží ani při bojových sportech, kterým se profesionálně věnuje již několik let.

Foto: Profimedia.cz

Ben Cristovao najde v rostlinné stravě vše, co potřebuje, zvládá koncertování i zápasy Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám