Hlavní obsah

Keltský telegraf, stroje mistra Leonarda přežití v divočině. Tipy nejen na víkend

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní sluníčko se pomalu ukazuje, a i když ještě pořád pofukuje studený vítr, dny jsou stále delší a pěknější. Je před námi víkend. Co podniknete? Vyrazíte ven, třeba na koncert či na výstavu, nebo zůstanete doma a budete si číst?

Článek

Co podniknout v následujících dnech, kdy teplota má zas chvíli připomínat spíš zimu, ale sluníčko už má tahat jaro za rukáv? Máme pro vás tip, který vás vezme na kopec, ale i spoustu vyžití pod střechou – pro jistotu, kdyby zrovna nebylo venku vlídno. Pro jistotu se včas podívejte na předpověď a aktuální stav počasí.

Keltský telegraf

Keltský telegraf je dávný způsob, jímž si lidé předávali zprávy na velké vzdálenosti: z kopce na kopec s pomocí ohně a kouře. Varovali se tak hlavně před nebezpečím. A protože to hrozí i dnes, chtějí ohně letošního ročníku poslat přání, aby válka na Ukrajině skončila co nejdřív. Tuto sobotu v 19:30 zaplanou ohně na desítkách kopců po celé republice a spojí tisíce lidí stejnou myšlenkou. Na mapě keltského telegrafu si najděte kopec ve svém okolí, kde zaplane oheň, a připojte se k této magické chvíli.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Možná je teď víc než jindy skvělé si připomenout, že lidé se mohou spojit na dálku i bez internetu nebo mobilůFoto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Festival Jeden svět

Společnost Člověk v tísni je už od roku 1999 spjata s festivalem Jeden svět, který uvádí dokumentární filmy o lidských právech. Promítají se v desítkách českých a moravských měst i na základních a středních školách. Jedná se o největší přehlídku svého druhu na světě a přijíždějí na ni i zahraniční hosté. Letos proběhne od 21. března do 3. dubna. Na co se můžete těšit ve svém okolí, najdete v programu festivalu. A mimo jiné se budou promítat nejen filmy o Ukrajině, ale i o ruské opozici.

Foto: jedensvetonline.cz

Na festivalu bude promítán i film Za hranicemi možností, který ukazuje ruský tréninkový systém zaměřený na úspěch za každou cenuFoto: jedensvetonline.cz

Umělci pomáhají Ukrajině

Na podporu Ukrajiny se koná mnoho kulturních akcí, jejichž výtěžek poslouží dobré věci: buď poputuje na účty pomáhajících organizací, nebo přímo na podporu konkrétních uprchlíků. Máme pro vás pár tipů.

Dnes a během zítřka se můžete zúčastnit aukce děl více než stovky současných umělců: akci Umění pro Ukrajinu pořádají čtyři galerie z Prahy 7 a celý výtěžek bude věnován na sbírku SOS Ukrajina Člověka v tísni. Díla si můžete prohlédnout osobně v Bold Gallery anebo na webové stránce aukce, kde lze dražit on-line. Živá aukce proběhne 19. března od 16 hodin v Centru současného umění DOX.

Foto: umeniproukrajinu.cz

Ukrajině se snaží pomoci více než sto současných umělcůFoto: umeniproukrajinu.cz

Získat peníze na náklady uprchlíků z Ukrajiny, kteří jsou ubytováni v Mimoni, to je cíl koncertu Rock for Ukrajina: koná se 22. března od 19 hodin v Domě kultury Ralsko.

Zrovna tohle vás neláká? Další rozmanité kulturní akce, které mají podpořit Ukrajinu a konají se po celé republice, najdete na stránkách Kulturio.

Foto: Rock for Ukrajina

Rozhodně to není jen Praha. Dobří lidé jsou po celé republice. Zajdete na koncert?Foto: Rock for Ukrajina

Zálesáctví pro celou rodinu

Máte rádi knihy, které vám otevřou nové obzory? Pak pro vás máme dva tipy, jež rozhodně nezklamou. Jste připraveni na situaci, kdybyste se museli spolehnout ne na techniku a moderní pohodlí, ale sami na sebe? V poslední době se toto téma znovu dostalo do popředí zájmu a právě tento titul vás naučí, jak přežít i v divočině za každých podmínek.

Foto: Archiv nakladatelství

Zálesáctví pro celou rodinu, Martin Gebhardt, 104 stran, nakladatelství Kazda, 238 KčFoto: Archiv nakladatelství

Léčitelé, jasnovidci a mágové

Co by mnozí právě teď dali za schopnost podívat se do budoucnosti nebo porozumět věcem, které jsou „mezi nebem a zemí“. Někdo se s tímto darem rodí – a právě o takových lidech vypráví tato kniha. Autor popisuje setkání s výjimečnými osobnostmi, které za 40 let svého působení u nás i v zahraničí potkal.

Foto: Archiv nakladatelství

Léčitelé, jasnovidci a mágové, Jiří Kuchař, nakladatelství Eminent, 408 stran, 399 KčFoto: Archiv nakladatelství

Stroje Leonarda da Vinci

Leonardo da Vinci měl neskutečný záběr: byl to nejen velký umělec, ale také vědec, konstruktér a vynálezce. A právě na jeho vynálezy se zaměřila nová výstava v Technickém muzeu v Brně, která se koná až do 31. prosince. Představuje víc než padesát strojů zhotovených podle da Vinciho návrhů. A některé si mohou návštěvníci i vyzkoušet! Stroje jsou doplněny reprodukcemi slavných obrazů, včetně Mony Lisy, a audiovizuální projekcí. Mohou si zahrát i interaktivní hru, která představí různé profese mistra Leonarda.

Foto: Technické muzeum v Brně

Vynálezy Leonarda da Vinciho fascinují dodnes: prohlédnout si je můžete na výstavě v BrněFoto: Technické muzeum v Brně

Související témata:

Načítám