Hlavní obsah

Přišli o práci, zato se jim rozrostla rodina: Meghan a Harry slaví výročí a takový byl uplynulý rok

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jejich svatba patřila mezi největší společenské události roku 2018 a dnes tento populární a lehce kontroverzní pár slaví čtvrté výročí svatby. Zvládli toho prožít opravdu požehnaně: stát se dvojnásobnými rodiči, rozejít se ne zrovna v dobrém s britskou rodinou a odstěhovat se do USA.

Článek

Princ Harry (37) a vévodkyně Meghan (40) dnes slaví čtvrté výročí svatby a žijí už více než dva roky za oceánem. Odstěhovali se do Kalifornie, protože ve Velké Británii se cítili pod tlakem a chtěli klid na výchovu dětí. Ač rozhodně nejsou tolik na očích jako dřív, snad každé jejich veřejné vystoupení trochu zavání skandálem. Oni to prostě umějí. A jaký byl jejich poslední rok? Díky uvolnění pandemických opatření mohou cestovat – ale využívají toho?

Narození Lilibet

Syn Archie (3) se narodil ještě ve Velké Británii, ale první narozeniny již oslavil v Americe. A vloni ostře sledovaný pár oznámil, že jejich chlapeček bude velký bratr. Zároveň se podělili o bolavou zkušenost: v létě 2020 Meghan potratila.

Holčička Lilibet Diana Mountbatten-Windsor se narodila 4. června a její rodiče prohlásili, že z nich udělala rodinu. Mnozí se pozastavili nad výběrem jména. Lilibet je totiž mazlivá přezdívka královny Alžběty II. (96) – oslovoval ji tak otec i nedávno zesnulý manžel. Oni tvrdili, že jí tak vzdali hold, mnoho lidí však napadlo, že to měli s panovnicí předem konzultovat. Kdyby to udělali a královna jim dala požehnání, rádi by se s tím fanouškům svěřili.

Foto: Profimedia.cz

Zachytit celou rodinu pohromadě není snadné, soukromí dětí slavní rodiče střežíFoto: Profimedia.cz

Dokument o duševním zdraví

Manželé jsou blízkými přáteli Oprah Winfrey (68) a nejenže jí poskytli vloni v březnu exkluzivní interview, ale princ Harry se podílel na dokumentární sérii o duševním zdraví Moje neviditelné já pro stanici Apple TV+, kterou moderátorka spoluprodukuje.

A nebyl jen spolutvůrce, ale také se na toto téma sám rozhovořil. Svěřil se, že chtěl, aby jeho vztah s Meghan fungoval, a proto musel zpracovat některé události a zkušenosti z minulosti. Zároveň je rád, že může motivovat mladé lidi, aby vyhledali terapii a mohli se cítit lépe.

Foto: Profimedia.cz

Pro prince Harryho představují klimatické změny a duševní zdraví nejzásadnější témata současnosti Foto: Profimedia.cz

Obavy o bezpečnost

Jeden z důvodů, proč se rozhodli odejít do zámoří, byly obavy o bezpečí. Čeho přesně se bojí, není zcela jisté, princ dokonce dával mediální útoky na Meghan do spojitosti se svou matkou, tragicky zesnulou princeznou Dianou (†36).

Stále prý si není jistý, zda přivézt rodinu do Velké Británie není riskantní. Nemá totiž nárok na ochranku a soukromá bezpečností služba nemá dostatečný přístup k tajným informacím. Požádal soudy o přezkoumání vládního odmítnutí ochrany a nepřijel na vzpomínkovou bohoslužbu za prince Philipa (†99) letos v dubnu.

Experti se vyjádřili, že ani mnozí jiní členové královské rodiny nemají plnou ochranu, protože Británie je bezpečná země, a dodali, že princ není bezpečnostní expert, takže reálné riziko nemůže tak dobře posoudit.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí se podivovali, že ještě v dubnu nemohl princ Harry kvůli bezpečnosti přijet na mši za dědečka, ale o pár týdnů později bylo možné jet do Nizozemska i do Británie i bez „pořádné“ ochranyFoto: Profimedia.cz

První společná cesta do Evropy

Jak to tedy s cestami do Evropy v posledním roce bylo? Odešli v zimě 2020 a na dlouho jim možnost cestovat přes oceán překazila opatření proti koronaviru. Princ se objevil v Británii vloni v dubnu na pohřbu prince Philipa a v červenci s bratrem Williamem (39) odhalili sochu princezny Diany (†36), ale Meghan zůstávala v Americe.

V Evropě se objevili poprvé spolu až letos v dubnu, i když bez dětí. Přijeli do Nizozemska zahájit charitativní sportovní hry Invictus, jejichž patronem je právě princ Harry. A při té příležitosti se stavili i na návštěvě u královny a bylo prý skvělé babičku opět vidět. A princ se prý setkal i s otcem Charlesem (73).

Foto: Profimedia.cz

Zahájení Invictus Games si ujít nenechali, a dokonce o tom natáčeli dokumentFoto: Profimedia.cz

Práce pro Netflix v ohrožení

Jen co v roce 2020 oznámili, že přestávají pracovat pro Firmu, tedy pro Korunu, začali se mnozí ptát, jak si tedy budou vydělávat na živobytí. Zatím se zdá, že nestrádají, v kalifornské Santa Barbaře mají velkolepou haciendu.

Jedním ze zdrojů příjmu měla být dlouholetá spolupráce s Netflixem – plánovali natáčet vzdělávací a rodinné dokumenty. Jenže ouha, službě klesají počty předplatitelů, mnohé projekty byly pozastaveny a mezi nimi i animovaná série pro děti produkovaná společností Archewell Production, kterou Harry a Meghan založili. A někteří mediální znalci tvrdí, že je to pro ně velká finanční ztráta.

Foto: Profimedia.cz

O spolupráci s hvězdným párem je velký zájem, ale Netflixu v současné době chybějí prostředkyFoto: Profimedia.cz

Oslaví s královnou výročí?

Mladá rodina patří mezi pozvané hosty na velkolepé oslavy královnina výročí a prý se do Británie chystají, slíbili totiž ukázat příbuzným dcerku a královně pravnučku. Nedávno se však objevila informace, že na proslulém balkoně Buckinghamského paláce budou slavit a veřejnosti mávat jen pracující členové královské rodiny. Takže princové Harry a Andrew (62), kterého panovnice zbavila výhod i povinností kvůli sexuálnímu skandálu, mají v tomto ohledu pravděpodobně smůlu.

Foto: Profimedia.cz

Královská rodina se v tomto složení na balkoně již neobjeví, někteří členové nejsou zvániFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám