Hlavní obsah

Chodíte spát s mokrými vlasy? Děláte chybu. Riskujete lupy, plísně i plešatění

Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Foto: StoryTime Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruku na srdce, tento zlozvyk praktikuje celá řada žen. Přitom důvodů, proč si večer nechodit lehnout s nedostatečně vysušenou kšticí, je více než jen fakt, že se ráno probudíte jako rozcuchaná divoženka. Jak tímto „hříchem“ škodíte zdraví a kondici svých vlasů, vysvětlí kadeřnice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud je vaším zvykem mýt si hlavu v pozdně odpoledních nebo večerních hodinách a vlasy pak jednoduše necháte svému osudu, aby proschly samovolně, je více než pravděpodobné, že ve chvíli, kdy uléháte, nejsou dostatečně suché. Neriskujete tím zdaleka jen to, že po ránu je pak nezbytné trávit drahocenný čas v koupelně, aby se vám podařilo zamotanou a zcuchanou hřívu uvést do „reprezentativního“ stavu a bylo možné vyrazit do práce nebo kamkoli jinam mezi lidi.

Ani drahý kondicionér nepomůže

Podceňování dostatečného sušení vlasů před nočním spánkem škodí samotným vlasům i pokožce hlavy. Mokré či vlhké vlasy jsou mnohem náchylnější k mechanickému poškození, snadno se lámou a třepí. Dlouhodobé spaní s mokrými vlasy může vést k poškození vlasových folikulů, tedy k tomu, že vlasy budou nadměrně křehké, náchylné ke krepatění a zhorší se jejich celkové zdraví a vzhled. Situaci pak jen tak snadno nezachráníte ani tím sebelepším šamponem a drahými regeneračními maskami, za které budete utrácet, aby vaše kštice získala zpět svou pružnost a lesk.

Mokrá hlava je semeniště bakterií a plísní

Mokré nebo vlhké vlasy se během několikahodinového spánku chtě nechtě zapaří. Vlasy mají totiž přirozenou tendenci zadržovat vlhkost, tudíž se na pokožce hlavy vytváří přímo ideální prostředí pro množení bakterií, plísní a dalších mikroorganismů. Ty následně podráží pokožku hlavy, což se projeví nejen nepříjemným svěděním či pálením, ale rovněž i vznikem lupů nebo dalších závažnějších dermatologických onemocnění, jako jsou ekzém nebo seboroická dermatitida.

„Spaní s mokrými vlasy významně zvyšuje riziko jejich poškození. Mokré vlasy jsou mnohem křehčí a náchylnější k lámání. Zaděláváte si rovněž na problémy s pokožkou hlavy. Růst plísní a bakterií může vést k podráždění, nebo dokonce infekci pokožky hlavy. Tedy i přes den byste si měli vlasy vysušit minimálně u pokožky hlavy, pokud je chcete nechat volně uschnout,“ popisuje Kateřina Hamplová, kadeřnice ze salonu Klier.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Obtížnější rozčesávání je jedním z nepříjemných důsledků spaní s mokrými vlasyFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Vypadávání vlasů

Když se často budíte se slepeným vrabčím hnízdem, je nutné vlasy rozčesat, což je v takovém případě náročné. Zacuchané chuchvalce vlasů se rozčesávají velmi špatně, mnohdy dochází k jejich nadměrnému vytrhávání, protože je pak v ranním shonu nejspíš hřebenem příliš nešetříte. Není výjimkou, že v ruce vám jich po takové úpravě účesu zůstane plná hrst. A vlasy, které nevyškubete, jsou často polámané, drsné na omak a rychle se třepí. Takže pozor, za vypadáváním vlasů nemusí být jen genetické dispozice nebo hormonální změny v těle.

Kromě všeho výše zmíněného navíc myslete i na to, že vám nevysušené vlasy svou vlhkost během spánku „pustí“ do polštáře, který se tím samozřejmě ničí a mnohem snadněji se v tomto prostředí usídlí roztoči, jeden z nejvíce dráždivých alergenů. Pokud je to tedy jen trochu možné, zvažte mytí vlasů s větším časovým předstihem před spaním a dopřejte jim tím dostatek času k proschnutí i v případě, že nejste fanouškem jejich pravidelného fénování nebo žehlení.

Načítám