Hlavní obsah

Jak na to, když si barvíte vlasy doma? Nemyjte je předem a dodržte pravidlo dvou odstínů

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatoužily jste s přicházejícím jarem po změně? Chcete oživit nebo zvýraznit barvu vlasů či zamaskovat odrosty, jenže nemáte čas na vysedávání v salonu nebo si nemůžete dovolit utratit několik tisíc za novou vlasovou kreaci? Poradíme, na co si dát pozor a jak správně na domácí barvení.

Článek

Po neodolatelné hřívě touží asi každá žena. Jak na to, když chcete, aby měly vaše vlasy pěknou barvu a byly zářivě lesklé a plné života, ale rozpočet vám neumožňuje svěřit se do rukou profesionálního kadeřníka? Levnější variantou je nabarvit si vlasy doma samy. V takovém případě je ale potřeba dát si pozor na některé chyby, které by nemusely kondici vaší kštice prospět.

Jak vybrat správnou barvu

Modelky s rozevlátými účesy, které vídáte na obalech barev na vlasy, jsou úžasným marketingovým chytákem, realita ale může být odlišná. Pustit se do experimentů doma můžete, pokud nechystáte radikální nebo náročnou změnu, například přechod z blond na černou, to nechte skutečně raději na odbornici.

„Pokud si chcete barvit vlasy doma, měly byste používat profesionální barvy z kadeřnického salonu. U těch z drogerií nemáte nikdy záruku výsledné barevnosti. U nás například umíme zákaznici namíchat profesionální barvu, kterou si pak může doma sama aplikovat. Když nevíte, jaký odstín vám bude slušet, je určitě řešením navštívit salon a nechat si poradit,“ říká kadeřnice Míša Čadková, majitelka Misha/hair studia.

Pravidlo dvou odstínů

Barva, kterou si vybíráte, by neměla být o víc než dva tóny tmavší či světlejší, než je váš stávající odstín. Domácí barvení vlasů má jistě své výhody, pokud se nebudete snažit experimentovat za každou cenu. Z pohodlí domova a za příznivou cenu můžete získat vytoužený sytý odstín. Dnes navíc seženete i barvy s pečujícími složkami a minimálním obsahem agresivní chemie. Vždy ale musíte postupovat šetrně a opatrně, jinak hrozí, že své vlasy nejspíš na dlouhou dobu poškodíte.

Foto: Vladimka production, Shutterstock.com

Barvu nebo přeliv aplikujte vždy na suché vlasy, které si minimálně den či dva před barvením nemyjteFoto: Vladimka production, Shutterstock.com

Barvu vždy na suché vlasy

Kadeřnice doporučují, abyste si vlasy jeden až dva dny před barvením nemyla. Barva totiž lépe proniká do mastnější vlasové struktury. Před samotným barvením vlasy pročešte, abyste z nich odstranily zbytky stylingových přípravků, které používáte. Vlasy pak rozdělte pěšinkou uprostřed temene hlavy. A ještě jedno důležité pravidlo – vlasy před aplikací barvy nevlhčete. Barva se většinou aplikuje na suché vlasy (pokud není v návodu uvedeno jinak).

Aplikace: Dodržujte pokyny výrobce

Při nanášení barvicí směsi postupujte přesně podle pokynů v návodu. Rozhodně si je neupravujte podle svého uvážení. Výrobce ví, proč uvádí maximální dobu působení barvy, během které je v závislosti na požadované intenzitě nutné nechat působit účinné složky. Tuto dobu nepřekračujte.

Barvu nanášejte směrem odzadu dopředu. Je známo, že se nejlépe chytá u kořínků a konečků vlasů, které jsou suché a lépe ji do sebe natáhnou. Začínejte proto vždy s odrosty u hlavy, postupujte do délek a na závěr naneste barvu na konečky. Potom je dobré vlasy pročesat, předejdete nerovnoměrným barevným výsledkům.

Barvu, nebo přeliv?

Jaký je mezi nimi rozdíl? Zejména v síle peroxidu, se kterým se odstín barvy míchá. „Přeliv nejde až do hloubky vlasů, rychleji se vymývá, ale díky tomu zase nevzniká odrost. Po permanentní barvě je lepší sáhnout, když jsou vlasy z více jak 30 % prošedivělé a chcete to zakrýt,“ vysvětluje Kateřina Hamplová, kadeřnice ze salonu Klier.

Načítám