Hlavní obsah

Jarní restart šatníku: Jak to vypadá, když si vaši skříň vezme do parády stylistka

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte skříň nacpanou oblečením, ale stále častěji před ní ráno stojíte v zoufalství, že nevíte, co na sebe? Pak je ideální čas udělat pořádný restart šatníku. A pokud si lámete hlavu s tím, jak začít, pozvěte si domů stylistku. Jak její návštěva probíhá a co od toho můžete čekat?

Článek

Už delší dobu uvažujete o tom, že by bylo fajn udělat něco se svým šatníkem a možná i stylem, ale zatím jste se neodhodlaly, nebo si myslíte, že by vás to vyšlo na velké peníze? Počáteční investice se může zdát trochu vyšší, ale do budoucna vám ušetří zbytečné a unáhlené nákupy. Naopak: méně věcí, které lze vzájemně skvěle kombinovat, vám nakonec ušetří peníze. Jak takový restart probíhá? Pojďte se podívat na návštěvu k naší čtenářce Petře. Nechala si protřídit šatník stylistkou Bárou Havlíkovou, která pracuje pro značku Modivo.

Co je základ dámského šatníku

Bára Havlíková se při třídění dámských šatníků nejčastěji setkává s tím, že ženy mají zbytečně moc oblečení a skříně nacpané k prasknutí a přitom s nimi neumějí pracovat: „Často se stává, že si klientky koupí kousek, nebo dokonce outfit, který vidí v obchodě na figuríně, ale nosí ho jen v této podobě a už ho nedokážou zkombinovat se zbytkem šatníku.“

Pro takové případy doporučuje mít jako základ univerzální kapslový či kapsulový šatník. Skládá se z kvalitních a dobře střižených kousků, které k sobě skvěle pasují a pak se doplňují pár barevnými či trendovými modely. K základům by podle stylistky mělo patřit několik evergreenů: černé elegantní kalhoty, šaty, dobře střižené sako, trenčkot a kožená bunda, kterou v létě vyměníte za džísku, hodit se bude i bílá košile. Jestli vám něco chybí, stylistka vám pomůže vytvořit seznam věcí, které by bylo fajn postupně dokoupit.

  • Individuální přístup je samozřejmost. Rozhodně se nemusíte obávat, že by stylistka vnucovala každému kousky podle nějakého „univerzálního mustru“. Ačkoliv se drží určitých pravidel, šatník vám vždy pomůže vybrat na míru podle vaší postavy, stylu i přání, takže pokud holdujete výrazným barvám či střihům, určitě se jich nebudete muset vzdávat a nahrazovat je něčím, co vám nevyhovuje.
Foto: Tomáš Rubín

Barbora Havlíková s klientkou postupně projde celý její šatník a prodiskutují spolu každý kousek oblečení.Foto: Tomáš Rubín

Začneme džínami

Máte malou skříň? Vyložte z ní veškeré oblečení a kus po kusu ho proberte. Je-li šatna větší, dá se oblečení projít postupně. Stylistka Bára Havlíková začala džínami. Každý kus posoudila, vyřadila zastaralé barvy a střihy a vysvětlila, proč to dělá: „Ve skříni nemají co dělat plísňáče, hodně roztrhané nohavice a extrémně bokové kousky, které už vyšly dávno z módy. Nenechávejte si ale ani džíny s flíčky, které nejdou vyprat.“

Bára Havlíková má samozřejmě pochopení, když si chce někdo ponechat pár obnošených kousků, které využívá na doma, vycházky se psem nebo na cesty karavanem. Vždy je přístupná domluvě a dokáže se přizpůsobit potřebám i přáním klienta. Avšak na druhou stranu podle ní není nutné skladovat doma troje džíny na vycházky se psem.

  • Jak vybrat džíny podle stylistky? Vždy si dejte pozor na kapsy! Například džíny bez kapes opticky deformují zadek a kapsy příliš posazené na stranách nejsou lichotivé pro větší pozadí. U bílých a světlých džín je potřeba hlídat, aby nebyly průhledné a příliš těsné, protože na rozdíl od tmavých riflí zvýrazní každý záhyb. A proto stylistka doporučuje koupit bílé džíny o číslo větší.
Foto: Tomáš Rubín

Džíny si postupně všechny vyzkoušejte a bedlivě zvažte, zda je opravdu nosíte. Černé džíny vpravo přísným posuzováním prošly a putovaly zpátky do skříně.Foto: Tomáš Rubín

Na řadu přišly šaty

Šaty jsou důležitá součást dámského šatníku, proto nevadí, když jich máte vícero, nejvděčnější jsou košilové a zavinovací. A je jasné, že jiné obléknete jen párkrát do roka, ale své opodstatnění ve výbavě jistě mají: třeba univerzální společenské šaty v maxi délce nebo flitrové kousky. Chybět by vám neměly ani malé černé.

„U šatů bych byla opatrná při výběru materiálů. Čistý polyester je zbytečně umělý, takže se v něm budete víc potit a může být nepříjemně cítit. Ale určitě má své opodstatnění, když se smíchá například s přírodními vlákny. Látka se pak tolik nemačká a drží lépe tvar, zatímco u košile ze 100% viskózy či lnu musíte počítat s tím, že se bude dost mačkat,“ upřesňuje Bára Havlíková.

Foto: Tomáš Rubín

Šaty by měly ve skříni vždy viset a nejlepší je, když má každý kousek své vlastní ramínko.Foto: Tomáš Rubín

Topy, mikiny a svetry

Šaty by měly viset, zato svršky mohou být složené, některá trička je pak dobré ráno napařit či lehce přežehlit. Stylistka doporučuje vybavit šatník basic tričky v bílé a černé a dále v barvách podle toho, zda jste studený, či teplý typ. Nadčasový tip představuje také mikina či tričko s pruhy. Stylistka radí zaměřit se na větší gramáž, aby trika neprosvítala a lépe držela tvar. Seženete je v obchodech značky COS nebo Massimo Dutti, kde nabízejí i dámské elegantní košile. Velký výběr nabízí i Modivo, tam se poohlédněte po značkách Marella, Weekend Max Mara a Tommy Hilfiger.

Trička nenosíte? Žádný problém. Vybavte šatník halenkami! Lépe se kombinují jednobarevné, vzorované se zase hodí do jednobarevného saka. Jedno černé sako je dobré mít po ruce pro jakýkoli případ.

  • Jak pečovat o oblečení, aby vydrželo? Pro lepší výdrž svršky nedávejte nikdy do sušičky! Co se týče svetrů, zaměřte se na kvalitu. Vlněné a kašmírové modely vydrží rozhodně déle než například kousky z akrylu, které rychleji žmolkovatí.
Foto: Tomáš Rubín

Zelený huňatý svetr si čtenářka Petra rozhodně nechala. Stylistka jí jen doporučila, s čím ho kombinovat.Foto: Tomáš Rubín

Jak uložit oblečení do skříně

  • Čím víc věcí visí na ramínku, tím větší přehled získáte. Viset může vše kromě svetrů, ty by se zbytečně vytahaly.
  • Na jednom ramínku by měl viset jen jeden kousek, jinak ztrácíte přehled. Šatník bude vypadat lépe, když nakoupíte jednotná ramínka ve stejném designu, drátěná vyhoďte.
  • Šatník srovnejte podle typu oblečení: šaty by měly viset u sebe, stejně jako topy, blůzky a košile mají být pohromadě. Lepší přehled získáte také utříděním podle barev.
  • Je-li to možné, neskládejte do poliček věci do komínků za sebou, ale dejte do skříně pojízdný šuplík, abyste se ke kouskům vzadu lépe dostali.
  • Místo žehličky s rozkládacím prknem si pořiďte steamer, což je ruční napařovač, který vám ráno ulehčí práci s případným přežehlováním triček.

Vyhrajte si s doplňky: obuv a kabelky

Alfou a omegou stylových outfitů jsou doplňky, pokud se s nimi správně pracuje. Jak na to? K základním pravidlům současnosti patří, že nemusíte nutně ladit kabelku s botami, naopak se doporučuje třeba k černým lodičkám béžová kabelka a naopak. Ve výbavě je šikovné mít tři typy kabelek v neutrálních barvách: větší tašku do práce, kam se vejde i notebook, volnočasovou crossbody a společenské psaníčko.

Nenosíte notebook? Velkou tašku klidně vynechte, nebo se vám bude hodit na menší nákup či třeba na věci pro děti. Střídáte-li kabelky častěji, klidně si pořiďte i různé barevné a trendy modely, u kterých nevadí, když nebudou kožené. A až se vám přestanou líbit, můžete je poslat s klidným srdcem dál do světa.

Stylový botník se většinou neobejde bez bílých tenisek, páskových sandálků a lodiček – nejlépe v neutrálních barvách. Odmítáte nosit bílé tenisky k šatům či ke kostýmu? Pak je vhodná jiná neutrální obuv. Kozačky už zazimujte a vybavte se například elegantními mokasínami. Pohrajte si s pásky: můžete je obměňovat podle situace. K jedněm šatům se budou hodit klidně tři pásky: jednou v neutrální barvě, většinou i v černé, nebo naopak široký pásek ve výrazném odstínu.

Foto: Tomáš Rubín

U čtenářky Petry se nakonec nevyřadila ani žádná kabelka, ani jediný pár bot.Foto: Tomáš Rubín

Nechat, prodat, vyhodit…

Po protřídění šatníku vám většinou zbydou tři hromádky věcí. V jedné jsou vytahané, flekaté a žmolkovaté kousky, které jsou na odpis. Dále jsou tu věci, jež vám nesedí, a rozhodně nemá cenu čekat, až do nich třeba zhubnete, ty můžete darovat či prodat na módních bazarech. A nakonec kupička věcí, které zbývá už jen pečlivě naskládat zpět do skříně. A nemusíte se bát, že by vám po zásahu stylistky nic nezbylo! Jen vám pomůže zbavit se přebytečných kousků. Uvidíte, že se vám uleví, získáte místo ve skříni a váš osobitý styl zůstane zachovaný.

Foto: Tomáš Rubín

Stylistka vám ukáže, jak pracovat s tím, co máte ve skříni. Získáte tak nové možnosti, jak vytvořit zajímavé outfity bez nutnosti nakupování dalších a dalších kousků oblečení.Foto: Tomáš Rubín

A bonus na závěr?

Co získáte kromě pořádku a svěžího vzduchu v šatníku? Stylistka vám na oblečení, které už máte, ukáže takové kombinace a outfity, na jaké byste možná samy nepřipadly. Dostanete od ní i personalizovaný ebook s vyfocenými variantami outfitů, dále seznam základních prvků šatníku, které už máte anebo je potřebujete doplnit podle vaší postavy a stylu. Praktické jsou i tipy na obchody, kam pro modely případně zajít. Za pětihodinovou službu jarního refreshe šatníku zaplatíte 5000 Kč.

Foto: Tomáš Rubín

Čistka šatníku se stylistkou: Takhle vypadá skříň před a po.Foto: Tomáš Rubín

Načítám