Hlavní obsah

Můžete mít šaty jako Pretty Woman, Carrie Bradshaw či pravá blondýnka. Ikonické filmy plné módy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty filmy milujeme. Patří už léta letoucí k legendárním snímkům, a to nejen kvůli silnému příběhu a skvělým hereckým výkonům, ale i kvůli módě, která bere dech. A i když jde leckdy o snímky staré desítky let, inspiraci v nich lze hledat stále. Zkusíte se proměnit v Pretty Woman, pravou blondýnku, nebo třeba v Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě?

Článek

Snad všichni milujeme Pretty Woman, protože příběh novodobé Popelky se prostě nikdy neokouká. Navíc to Julii Roberts s Richardem Gerem neuvěřitelně sekne. Stejně dokonalou podívanou je i film Ďábel nosí Pradu se skvělou Meryl Streep a mladinkou Anne Hathaway. Nebo Pravá blondýnka s chytrou Reese Witherspoon, která boří mýty o hloupých blondýnách. A filmově módní klasiky Sex ve městě nebo Snídaně u Tiffanyho snad ani není třeba zmiňovat.

Ale pozor, i v běžných obchodech seženete kousky, které (ne)nápadně připomínají ikonické modely z těchto fashion filmů.

Jako Julia Roberts z Pretty Woman

Příběh prostitutky Vivien v podání Julie Roberts, která uchvátí bohatého byznysmena Edwarda (Richard Gere), zná asi každý. A ne, nebojte, nemáme pro vás připravené tipy na „výrobu“ jejího outfitu z ulice – žádné lesklé kozačky nad kolena a titěrná minisukně se konat nebudou.

Vivien se totiž díky Edwardově kreditce celkem rychle proměnila z lehké děvy v módně inspirativní dámu. A třeba puntíkaté šaty, které ve filmu vynesla na zápas v pólu, jsou trendy i po 33 letech od uvedení filmu do kin.

Jako Anne Hathaway z Ďábel nosí Pradu

Tenhle film z roku 2006 si vysloužil dvě nominace na Oscara, přičemž jedna byla za nejlepší kostýmy (nikoho asi nepřekvapí, že druhá patřila Meryl Streep za nejlepší herečku v hlavní roli, která si nakonec neodnesla Oscara, ale Zlatý glóbus).

A pravda je taková, že snímek, jehož děj se odehrává především v redakci módního časopisu, kterému velí chladná, obávaná a dokonale šik Miranda (Meryl Streep), je jednou velkou módní podívanou. A když do redakce nakráčí mladinká absolventka práv Andy (Anne Hathaway), co se touží stát novinářkou, Mirandu málem klepne. Styl tahle dívka nemá skoro žádný, ale srdce a mysl má otevřenou a nakonec vše dobře dopadne. Andy získá Mirandu i módní šmrnc.

Jedním z ikonických modelů je sako od Coco Chanel a pravda je taková, že minimálně saka tohoto stylu jsou módním evergreenem. Nemusí být samozřejmě od Chanela, ale tvíd je jednoduše nesmrtelný a třeba zrovna na podzim jako dělaný. A nosit ho můžete k čemukoli – třeba ke koženým kalhotám i džínům.

Jako Sarah Jessica Parker ze Sexu ve městě

Začalo to seriálem a ze Sexu ve městě se rázem stal hit. A nešlo jen o osudy čtyř hlavních hrdinek v čele s Carrie Bradshaw v podání Sarah Jessicy Parker, ale i o dokonalé módní kreace. Carrie proslavila schopnost kombinovat nekombinovatelné, ikonická je objemná tylová sukně a samozřejmě boty na jehlách od Manolo Blahnika. Na těch byste autobus dobíhaly dost těžko, ale nebojte, vybrali jsme pro vás něco skutečně nositelného.

Po seriálu následoval film a po něm i jeho pokračování. A právě na jednom z plakátů k Sexu ve městě 2 (2010) je Carrie v jednoduchých bílých vzdušných šatech, které by neměly v letním šatníku chybět snad žádné ženě.

Jako Audrey Hepburn ze Snídaně u Tiffanyho

Možná jste film Snídaně u Tiffanyho z roku 1961 neviděli, ale když uvidíte fotku Audrey Hepburn v těchto černých šatech bez rukávů a s perlovým náhrdelníkem, budete přesně vědět, že jde právě o tenhle snímek.

Givenchy je navrhl přímo pro herečku, která byla jeho blízkou přítelkyní a také múzou. A z modelu se stal jeden z nejikoničtějších oděvů 20. století a nejslavnější malé černé vůbec, které se v různých obdobách prodávají dodnes.

Jako Reese Witherspoon z Pravé blondýnky

Růžová barva je nyní naprostý hit, a to především díky úspěchu relativně nového filmu Barbie. Ale růžová hraje hlavní roli i ve snímku Pravá blondýnka z roku 2001, kde se hlavní role mladinké Elle ujala Reese Witherspoon. Elle je krásná, miluje růžovou barvu, vždy je dokonale upravená a nalíčená a má jasné představy o svém životě – vdá se za svého kluka, jehož bude nejcennější ozdobou, bude dokonalou matkou, manželkou a hospodyní.

Jenže on nakonec odjede studovat práva a Pravá blondýnka se rozhodne jednat. Vyrazí za ním a i ona se vrhne na studia. Stále v růžové a s tím, že vypadat dokonale a se všemi být kamarádka je ten nejdůležitější zákon. Čelí předsudkům o „blbých a naivních blondýnách“, ale nakonec všem vytře zrak.

A komedie je inspirativní i po módní stránce. Ne že byste hned musely svou skříň odshora dolů zaplnit růžovými kousky, ale třeba tyhle letní šaty jsou rozhodně fajn. A jestli k nim obujete roztomilé růžové sandálky, nebo třeba jen bílé tenisky či plátěnky, je už jen na vás.

Načítám