Hlavní obsah

Navrhla ho Coco Chanel, patřilo do šatníku smetánky a teď se vrací! Tvídové sako a jak ho nosit dnes

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Foto: Victoria Chudinova, Shutterstock.com

Reklama

Tvídové sako rozhodně není žádné retro, které je k vidění jen v detektivkách z anglického venkova. Promítly se do nich současné trendy a nové kousky jsou všechno, jen ne upjaté. Jak nosit v roce 2022 klasiku, s níž přišla před necelým stoletím Coco Chanel?

Článek

Tvídová saka se už dávno neschovávají jen v šatnících aristokratek nebo starších dam. A současná móda jim vyloženě přeje a na rozdíl od doby, kdy se narodila, se smějí nosit i v doprovodu oblíbených džínů.

Tvíd zpopularizovala Coco Chanel

Za trvalou přítomnost tvídu v dámské módě můžeme děkovat francouzské návrhářce Coco Chanel (1883–1971). Materiál, který do té doby dámy nosily především na lov, rybaření a podobné kratochvíle, pojala úplně jinak a nově. V roce 1925 z něj vytvořila první ikonické sako, které dodalo praktické látce na ženskosti.

Tento kousek se brzy stal vlajkovou lodí značky, a ačkoli ho dnes nabízí mnoho dalších návrhářů, Chanel zůstává nejžádanější. Tvíd také křižuje každou kolekci tohoto módního domu a je stále vysoce žádaný. Natolik, že sako začíná na 160 000 korunách.

Foto: Profimedia.cz

Rok 1954 versus 2022. Na fotce vlevo je Coco Chanel ve věku jednasedmdesáti let v jednom ze svých pověstných tvídových kostýmků, vpravo je look z kolekce Chanel na letošní jaro a létoFoto: Profimedia.cz

Na Chanel šetřit nemusíte

Pokud si chcete pustit tvídové sako k tělu, nemusíte samozřejmě střádat na originální model Chanel, který byl první svého druhu. V obchodech najdete množství vydařených kousků a snadnou práci budete mít právě letos, kdy jsou tato saka vyloženě trendy. Klasický tvíd se vyrábí z vlny, dnes ovšem v běžných obchodech převažuje méně nákladná bavlna. Materiál poznáte podle hrubého povrchu, který je pro něj charakteristický.

Přestože od vzniku prvního kostýmku uplynulo téměř celé století, i dnes se nosí sladěné dvojice sukně a kabátku. Pokud vám nejde o formálnost, perly ve stylu Coco vynechejte a dvojici trochu odlehčete kvalitním bavlněným trikem nebo slavnými teniskami. Pořídit si samozřejmě můžete i samostatné sako, které vypadá perfektně v doprovodu šatů, kalhot i džínů.

Jak vypadají tvídová saka dnes

Při výběru saka nebo kabátku máte volné pole působnosti. Nosí se původní elegantní varianta do pasu, ale i prodloužená saka, se kterými vymyslíte zase jiné kombinace. Kromě základních odstínů jsou v kurzu barvy, které dokážou klasický kousek omladit. Jemnější variantou je pastelově růžová nebo bleděmodrá, pokud vás to ale táhne k něčemu výraznějšímu, klidně sáhněte po trendy zelené.

Foto: Archiv firem

Zleva: Massimo Dutti, 3295 Kč. Reserved, 1599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 2299 Kč. Na-Kd, 1980 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 1799 Kč. Orsay, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: & Other Stories, 2445 Kč. Guess by Marciano, 6899 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 2299 Kč. Stradivarius, 2299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 1599 Kč. S.Oliver, 3599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 1799 Kč. Karl Lagerfeld, 9309 Kč, prodává VermontFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Stradivarius, 999 Kč. Sisley, 4949 Kč, prodává AnswearFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 1799 Kč. Reserved, 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Reserved, 899 Kč. Na-Kd, 2200 KčFoto: Archiv firem

Chcete být v obraze a vědět, co se nosí? Prohlédněte si zásadní jarní trendy, ať víte, zda jsou pro vás. Nebo se raději spolehnete na prověřenou módní klasiku?

Reklama

Související témata:

Načítám