Hlavní obsah

Uchvátila Davida Bowieho i celý svět: Božská Iman (67) snad nestárne. Sluší jí leopardí i zlaté šaty

Foto: Profimedia.cz

Čerstvě zamilovaný pár v roce 1990Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí říct její první jméno a všichni vědí, o kom je řeč. Iman bývá nejčastěji titulována jako žena Davida Bowieho a modelka, je to ale i podnikatelka, filantropka, máma a uznávaná módní ikona. V čem spočívá kouzlo jejího unikátního stylu?

Článek

Iman Mohamed Abdulmajid (67) se narodila v Somálsku, odkud se kvůli nepokojům celá rodina odstěhovala do Keni. Studovala politologii, když ji na univerzitě oslovil americký fotograf Peter Beard (†82) s návrhem, jestli nechce zkusit modeling. Ačkoli si o sobě myslela, že není ničím výjimečná, v druhé polovině 70. let se přestěhovala do USA a začala s kariérou modelky, která jí změnila život.

Žena snů

Iman se stala supermodelkou a pracovala snad se všemi slavnými fotografy i značkami. Návrhář Yves Saint Laurent (†71) ji nazval „ženou snů“ a miloval ji i Gianni Versace (†50), Issei Miyake (†84), Halston (†57) nebo Calvin Klein (79). Práci se kráska věnovala až do poloviny 90. let, kdy dala přednost rodině a podnikání. Založila vlastní kosmetickou značku, která myslela na ženy s různou barvou pleti, a její IMAN Cosmetics prosperuje dodnes.

S láskou to modelce vyšlo až do třetice: když si v roce 1992 brala legendárního zpěváka Davida Bowieho (†69), byla už dvakrát rozvedená. Jeho smrt ji zlomila a ona prohlásila, že už se nikdy nehodlá vdát. Má dvě dcery a celý život se neúnavně věnuje filantropii. Modelka patří k ženám, které mají velký cit pro módu a titul módní ikony jí opravdu sluší, ačkoli o něj nijak neusilovala. Podívejte se na její nejvydařenější outfity od 90. let až po současnost.

1991

Se superstar Davidem Bowiem strávila Iman šestadvacet let. Dohromady je dal v roce 1990 zpěvákův kadeřník Teddy Antolin (†68), který je oba vzal na narozeninovou oslavu. Až na místě se ukázalo, že je to spíše dvojité rande, na kterém byli single jen oni dva. A prý to byla láska na první pohled.

Foto: Profimedia.cz

Iman a David Bowie po roce randění na party v pařížském Versailles. Modelka si oblékla leopardí šaty – jejich autorem je jeden z nejžádanějších designérů 90. let Azzedine Alaïa (†82)Foto: Profimedia.cz

2003

Tehdy tříletou dceru Alexandrii Zahru (22) nechali rodiče doma a vyrazili na velkolepou akci Met Gala, jejímž ústředním tématem byly „bohyně“. A právě tak Iman v minimalistických šatech návrháře Calvina Kleina vypadala.

Foto: Profimedia.cz

Elegantní manželský pár na Met GalaFoto: Profimedia.cz

2008

Met Gala si snový pár nenechal ujít ani v roce, kdy tématem akce byli „supehrdinové“. Modelka na červený koberec dorazila v róbě návrhářského dua Dolce a Gabbana a manžel z ní nespouštěl oči. A ani ruce.

Foto: Profimedia.cz

Výrazné barvy somálské modelce slušíFoto: Profimedia.cz

2009

Wow! V slonovinových šatech návrhářky Donny Karan (73) vypadala Iman bezchybně. Zpětně se smíchem přiznala, že látka byla natolik choulostivá, že se pod ni nedalo obléknout spodní prádlo. K žádnému faux pas ale nedošlo a modelka dostala od módních kritiků samé pochvaly.

Foto: Profimedia.cz

Na Met Gala s tématem „modelka jako múza“ nemohla Iman chybětFoto: Profimedia.cz

2010

Tohle byl pro krásku velký večer. Od Rady amerických módních návrhářů (CFDA) se jí dostalo velké cti, když získala titul ikony, která má velký vliv na módu. Na akci přišla ruku v ruce se svým milovaným Davidem a v šatech, které navrhl Giambattista Valli (57).

Foto: Profimedia.cz

Při přebírání ceny modelka děkovala rodičům, díky kterým má prý dlouhý krk jako žádná jiná holka široko dalekoFoto: Profimedia.cz

2015

Před 60. narozeninami si modelka vypůjčila kompletní přehlídkový look francouzské značky Balmain a vyrazila na galavečer amfAR, což je nezisková organizace na podporu výzkumu AIDS. Jak se vám líbí v proužkovaném barevném saku s ladícím topem a kalhotami do zvonu?

Foto: Profimedia.cz

Luxusní outfit módního domu Balmain byl skvělou volbouFoto: Profimedia.cz

2017

Rok po smrti Davida Bowieho, který se v posledních osmnácti měsících života pral s rakovinou jater, se modelka vrátila do společnosti. Na 150. výročí časopisu Harper’s Bazaar přišla v minimalistickém overalu Brandona Maxwella (38).

Foto: Profimedia.cz

Iman to sluší i v khaki overaluFoto: Profimedia.cz

2019

Na akci módního magazínu WWD Honor, která oceňuje inovátory v módě a kosmetice, dorazila hvězda v objemných šatech od Valentina. Model byl původně bez pásku, ovšem Iman si ho později sama vyžádala, a jakkoli to tak prý nevypadá, byl z opravdu lehoučké, příjemné látky.

Foto: Profimedia.cz

Netradičně pojaté leopardí šaty navrhl Pierpaolo Piccioli (55) pro značku ValentinoFoto: Profimedia.cz

2021

Překvapit outfitem na akci, jako je Met Gala, je velmi obtížné. Tématem ročníku byla „americká móda“ a zatímco Kim Kardashian (41) překvapila zahaleným obličejem (a vším dalším), Iman všem vyrazila dech. Velkolepý model návrháře Harrise Reeda (26) se zapsal do módních dějin: jakmile se mluví o nejlepších šatech z Met Gala, nesmí na seznamu chybět. Róbu designér tvořil ve spolupráci se značkou Dolce & Gabbana a pod konstrukcí obří sukně měla Iman zlatý brokátový korzet s kalhotami. Ohromující byla i čelenka se zlaceným peřím.

Foto: Profimedia.cz

Supermodelka předvedla jeden z nejlepších modelů, který kdy Metropolitní muzeum umění v New Yorku viděloFoto: Profimedia.cz

2022

U leoparda to začalo, u leoparda to skončí. Na benefiční akci neziskové organizace dorazila kráska, která za tři roky oslaví 70. narozeniny, v modelu amerického návrháře Sergia Hudsona (37). Šaty s vlečkou doplňoval pásek i rukavičky se stejným leopardím vzorem.

Foto: Profimedia.cz

Zdá se, že pro Iman čas neplatíFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám