Článek
Postup
Krok 1: Začněte přípravou těsta. Mouku prosejte s kakaem, přidejte měkké máslo, cukr a vejce, zadělejte hladké těsto a nechte ho v chladu hodinu odpočinout. Kdybyste si to chtěli zjednodušit, zkuste základní recept na křehké těsto bez vajec. (Ale výsledek samozřejmě nebude tak delikátní.)
Krok 2: Připravte krém. Čokoládu nalámejte na kousky a přidejte k ní máslo. Smetanu zahřejte skoro až k bodu varu a potom horkou smetanou zalijte čokoládu i máslo a nechte asi dvě minuty odstát, aby suroviny změkly.
Krok 3: Troubu zapněte na 170 °C. Z čokolády a smetany metlou vymíchejte hladký krém, přidejte do něj vejce a mleté mandle (podle chuti také lžíci cukru, ale není to nutné) a ještě jednou důkladně a zcela dohladka prošlehejte. Kdyby se vám krém zdál příliš řídký (měl by mít konzistenci horkého pudinku), tak přidejte rovnou lžíci hladké mouky.
Krok 4: Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na podlouhlý plát. Jeden papír sloupněte a pomocí druhého těsto překlopte do formy. Sloupněte i druhý papír a těsto ve formě urovnejte a podél okrajů ořízněte.
Krok 5: Do krusty nalijte krém, navrch rozložte na plátky pokrájené hrušky a potřete je meruňkovou zavařeninou. Koláč vložte do trouby a zvolna pečte asi 30 minut dozlatova. Pak nechte asi 10 minut zchladnout a klidně ještě zatepla podávejte. Koláč můžete lehce poprášit moučkovým cukrem.
Máte rádi ovoce? Přečtěte si, proč jsou hrušky zdravé. Jestli máte raději něco slaného, udělejte si salát s grilovanou hruškou. A pročtěte si lexikon jablek a hrušek, abyste věděli, kterého ovoce je do buchet škoda.