Hlavní obsah

Křehký koláč s čokoládovým krémem a hruškami

Hodnocení:
(73)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
vysoká

Čokoláda a hrušky, kdo by odolal! Tenhle recept nepatří mezi nejjednodušší a je potřeba si s ním trochu vyhrát, výsledek ale stojí za to. A kdybyste si přece jen chtěli trochu práce ušetřit, místo výroby vlastního čokoládového těsta použijte klasické křehké z obchodu.

Ingredience pro:
1 formu o rozměrech 35 × 11 cm
Na těsto
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g kakaa
  • 70 g měkkého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
Na krém
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 90 g čokolády na vaření
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce jemně mletých mandlí
Na dokončení
  • 2 hrušky
  • 2 lžíce meruňkové zavařeniny
Článek

Postup

Krok 1: Začněte přípravou těsta. Mouku prosejte s kakaem, přidejte měkké máslo, cukr a vejce, zadělejte hladké těsto a nechte ho v chladu hodinu odpočinout. Kdybyste si to chtěli zjednodušit, zkuste základní recept na křehké těsto bez vajec. (Ale výsledek samozřejmě nebude tak delikátní.)

Krok 2: Připravte krém. Čokoládu nalámejte na kousky a přidejte k ní máslo. Smetanu zahřejte skoro až k bodu varu a potom horkou smetanou zalijte čokoládu i máslo a nechte asi dvě minuty odstát, aby suroviny změkly.

Krok 3: Troubu zapněte na 170 °C. Z čokolády a smetany metlou vymíchejte hladký krém, přidejte do něj vejce a mleté mandle (podle chuti také lžíci cukru, ale není to nutné) a ještě jednou důkladně a zcela dohladka prošlehejte. Kdyby se vám krém zdál příliš řídký (měl by mít konzistenci horkého pudinku), tak přidejte rovnou lžíci hladké mouky.

Krok 4: Těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na podlouhlý plát. Jeden papír sloupněte a pomocí druhého těsto překlopte do formy. Sloupněte i druhý papír a těsto ve formě urovnejte a podél okrajů ořízněte.

Krok 5: Do krusty nalijte krém, navrch rozložte na plátky pokrájené hrušky a potřete je meruňkovou zavařeninou. Koláč vložte do trouby a zvolna pečte asi 30 minut dozlatova. Pak nechte asi 10 minut zchladnout a klidně ještě zatepla podávejte. Koláč můžete lehce poprášit moučkovým cukrem.

Máte rádi ovoce? Přečtěte si, proč jsou hrušky zdravé. Jestli máte raději něco slaného, udělejte si salát s grilovanou hruškou. A pročtěte si lexikon jablek a hrušek, abyste věděli, kterého ovoce je do buchet škoda.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.