Hlavní obsah

Kuchyně se spoustou světla a úložného prostoru

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celková proměna bytu v prvorepublikovém činžáku byla provedena s úctou k historii domu. Došlo i na radikální proměnu kuchyně a koupelny, u kterých se první rekonstrukce zcela nepovedla, rodina měla o prostorech jinou představu. Pojďte se podívat, jak to dopadlo.

Článek

První rekonstrukce bytu byla provedena v časové tísni, a i když byly kuchyň i koupelna zcela funkční, rodině se dvěma malými dětmi nevyhovovaly. Kuchyň poskytovala málo úložného prostoru a byl zde částečně zatarasený vstup do přilehlé komory, koupelna nabízela malou vanu a místnost bylo potřeba maximálně využít a zútulnit.

Výběr vhodných materiálů

Majitelé bytu se shodli, že chtějí do bytu světlé a přírodní materiály, které stylově ladí s celkovou historií domu – tedy žádnou modernu. Dřevo bylo v tomto případě jasnou volbou a je použito v rámci celého bytu. Do kuchyně i do koupelny byl vyroben nábytek na míru a využil se tak každý centimetr.

Kuchyň plná světla

Původní laminátová kuchyň působila stroze, bylo nutné ji lépe uspořádat, využít vysokých stropů a celkově místnost prosvětlit. Prostor musel být, kvůli vchodu do komory, rozdělen na dvě části. Nyní je sporák a dřez v jedné části kuchyně a v druhé je pracovní deska na přípravu jídel. Z původní kuchyně zůstal pouze obklad za linkou, ke kterému byla vybrána nová dlažba v menším formátu a s matnou povrchovou úpravou v jemné béžové barvě. Dlažba volně přechází i do koupelny, kam se vchází právě z kuchyně.

Foto: bydlimhezky.cz

Menší formát dlažby se hodí k rustikálnímu stylu kuchyně a opticky zvětšuje prostor. Povrch dlaždic je sametově matný a je velmi příjemný na dotekFoto: bydlimhezky.cz

Bílé dřevo a mosaz

Do kuchyně míří denní světlo z prosklených dveří komory a z vedlejšího obývacího pokoje. Celá linka byla vyrobena z masivního dřeva. Vrchní skříňky jsou vyšší, než je obvyklé, ale díky vysokým stropům nepůsobí nijak nepatřičně. Prostřední prosklené části navíc opticky odlehčily jejich výšku.

Bílý nátěr dostal nábytek i původní zásuvné dveře do komory a obývacího pokoje. Pracovní deska je z dubu, oblé zakončení odlehčuje její masivní vzhled a je i praktické kvůli pohybu dětí v místnosti.

Kování, baterie a svítidla byly voleny v mosazném provedení, aby ladily s rustikálním stylem kuchyně. Původní kliky v domě byly také mosazné, došlo tedy ke sladění dalších prvků. Majitelé by časem rádi pořídili nové spotřebiče, aby lépe korespondovaly se stylem místnosti.

Foto: bydlimhezky.cz

Bílý nábytek je doplněn světle béžovou výmalbou. Komplikovaný strop byl využit na několik bodových světel a dvě závěsné lampy ve vintage styluFoto: bydlimhezky.cz

Kritické místo bytu

Kuchyň volně navazuje na malou předsíň a původní úložné prostory nebyly praktické. Nyní je možné pověsit kabáty na ramínko a obuv uložit do lépe řešeného botníku. Celý vstupní prostor je vyroben na míru z masivního dřeva a díky jednotnému stylu nábytku působí otevřený prostor uspořádaně.

Původně čalouněné vchodové dveře dostaly kazetové obložení, které koresponduje s celkovým zařízením bytu. Nad vstupem jsou praktické úložné prostory.

Foto: bydlimhezky.cz

Namísto čalounění byly původní vchodové dveře osazeny kazetamiFoto: bydlimhezky.cz

Netradiční koupelna s toaletou

Z kuchyně se vchází do koupelny s toaletou – původní vstupní dveře byly repasovány. Místo menší vany zvolila rodina praktičtější sprchový kout, který je vyřešen stylem walk-in, tedy snadným přístupem bez dveří.

Dlažba i obklad jsou ze stejné série, aby k sobě dokonale ladily, protože v místnosti byly využity další dva materiály: předělová stěna z luxfer a betonová stěrka ve sprchovém koutě, která kopíruje odstín dlažby.

I zde bylo využito masivního dřeva, a to na nové okno vedoucí do světlíku a na umyvadlovou a závěsnou skříňku. Umyvadlo a vrchní deska skříňky je z přírodního kamene, který skvěle doplňuje zvolenou dlažbu a obklad. Baterie, svítidla, dekorace i kování jsou opět v mosazném provedení a korespondují tak se stylem celého bytu.

Umění, nebo úlet? Grafička se vyřádila na své fádní koupelně. Co tomu říkáte?

Reklama

Načítám