Hlavní obsah

Kuře v česnekovém jogurtu: arabský fatteh s cizrnou

Hodnocení:
(69)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Fatteh v arabštině znamená něco jako drobky, protože se do něj zpracovává včerejší pečivo. Byť mě svým popisem tato úprava kuřete nejdříve moc nezaujala, když jsem ji v Libanonu poprvé ochutnala, pochopila jsem, proč je v arabském světě tak populární: kombinace šťavnatého masa, cizrny, křupavých pita placek a mandlí spolu s krémovým česnekovým jogurtem tvoří opravdu až překvapivě dobré jídlo. Zkuste tuhle chuťovou exkurzi do Orientu také!

Ingredience pro:
3 porce
Na kuře (hodí se i prsa nebo grilované kuře)
  • 2 kuřecí stehna
  • sůl a pepř
  • 1 svitek skořice
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 hřebíčků
  • 1 bobkový list
Na jogurt (tahini můžete vynechat)
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce pasty tahini
Dále (místo pita chleba můžete použít zbytky bílého pečiva)
  • 1 pita chléb
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 1 hrst loupaných mandlí
  • 2 hrsti hladkolisté petržele
  • olivový olej
Článek

Postup

Krok 1: Dávám šťavnatější stehna, ale použít můžete i kuřecí prsa. Maso se lžičkou soli, polovinou lžičky celého pepře a vším ostatním kořením zalijte vodou a asi 30 minut vařte doměkka. Slijte, ale vývar nevylévejte. Maso oberte. Další možnost je použít zbytky grilovaného či pečeného kuřete.

Krok 2: Zatímco se kuře vaří, ochuťte řecký nebo smetanový jogurt: prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, trochou soli a ideálně i sezamovou pastou tahini, která studenou omáčku báječně dochutí a navíc je nabitá živinami. Seženete ji na internetu a ve zdravých a orientálních potravinách. Podle chuti můžete jogurt zředit trochou vody nebo vývaru z kuřete.

Krok 3: V pánvi pak na troše oleje opražte mandle nebo pinie a dejte stranou. Ve stejné pánvi do zlatova a křupava opečte olivovým olejem pokropený, lehce posolený a na kousky pokrájený chléb pita – stačí jedna až dvě placky. Použít můžete i jiné světlé pečivo, které už není v nejlepší formě: housky a rohlíky, světlý chléb, pšeničné tortilly nebo ciabattu či bagetu jako v salátu panzanella.

Krok 4: Až těsně před podáváním, aby pita nezměkla, prohřejte kuře spolu s trochou vývaru a scezenou cizrnu. Na velkou mísu navrstvěte opečený chléb, kuře s cizrnou, jogurtovou omáčku, mandle a nasekanou petržel. Případně vše rovnou promíchejte a jen dozdobte.

Tip: Kromě mandlí můžete jídlo posypat zrníčky granátového jablka, sladkou paprikou nebo čerstvou mátou či koriandrem.

Aby nic nepřišlo nazmar: V kořeněném vývaru z kuřete uvařte ještě propláchnutou rýži basmati, přidat můžete i špetku kurkumy nebo kari.

Baví vás blízkovýchodní kuchyně? Pusťte se ještě do oříškové muhammary, jehněčích koft nebo pomerančového dezertu basbousa.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek