Hlavní obsah

Proč strčit do ponožek na noc cibuli?

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se nejčastěji používá v kuchyni, po dlouhá staletí se tato zelenina využívá k výrobě tradičních domácích léků. Hojivá moc cibule je dobře využitelná, a pokud ji strčíte do ponožek, pomůže přes chodidla celému tělu.

Článek

Spánek v ponožkách naditých cibulí se na první pohled nemusí zdát jako úplně nejlepší nápad, podle tradiční čínské medicíny však tělo dokáže vstřebat léčivé látky z cibule nejlépe právě skrze chodidla. A protože je oblíbená zelenina známým přírodním léčebným prostředkem, který pomáhá od celé řady neduhů, nabízí se otázka: Proč to nevyzkoušet?

Kromě alicinu, látky se silnými antibiotickými účinky, je cibule bohatá i na další cenné látky, jako je kyselina listová, vitaminy C, E, B a karoteny, dále obsahuje minerály, jako je železo, síra, fosfor, hořčík, sodík, měď, vápník a jod. Od jakých potíží vám tento zdravý koktejl uleví?

Proč si dát do ponožek cibuli?

Podle tradiční čínské medicíny se na chodidlech nacházejí meridiány – dráhy, jimiž proudí životní energie a tvoří ucelenou síť spojující jednotlivé orgány. Probíhají asi pět milimetrů pod kůží a na některých místech vystupují na povrch v akupunkturních bodech. Když se na ně přiloží cibule, dostanou se její léčivé vlastnosti skrze meridiánové dráhy do příslušných orgánů a mohou zmírnit horečku a příznaky nachlazení, chřipky i angíny. A skvělým způsobem, jak toho snadno docílit, je vložit nakrájená kolečka oloupané syrové cibule na noc do ponožek.

Cibulový zábal na nachlazení

Účinnou metodou známou po staletí je cibulový obklad, který pomáhá na nachlazení a virózy. Připravíte ho velmi jednoduše: stačí nakrájet na plátky malou cibuli, obléknout si ponožky a do každé vložit plátky cibule tak, aby těsně přiléhaly zespodu na chodidlo. Nazítří cibuli z ponožek vytáhněte a vyhoďte do koše. Opakujte každou noc, dokud příznaky nezmizí.

Foto: Bignai, Shutterstock.com

Plátky cibule vložte na noc do ponožek: skrze nervová zakončení se léčivé látky dostanou do celého těla Foto: Bignai, Shutterstock.com

Cibule proti výronům, plísním i bradavicím

Ale nejde jen o úlevu při nachlazení. Pro své antibiotické, antivirové a protizánětlivé účinky je cibule zevně užívána i pro úlevu od otoku a zarudnutí při výronech a pohmožděninách a také k léčení kožních potíží, jako jsou plísně nebo bradavice, které se často vyskytují na chodidlech a prstech na nohou. Nemocné místo se má podle dávných receptur potřít kaší z drcené (či lehce rozmixované) čerstvé cibule, nechat několik hodin působit a poté omýt. Tak se má postupovat až do vyléčení. I zde využijte ponožky, aby kúra na nohou lépe držela.

Ocet a cibule na ztvrdlé paty

V kombinaci s octem pomáhá cibulový zábal proti nevzhledným tvrdým patám. Střední cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a namočte na šest hodin do necelého hrnku octa. Tekutinou pak potřete paty nebo jakékoliv další nedokonalosti na chodidlech, oblékněte si ponožky a běžte spát. Ráno nohy omyjte teplou vodou a obruste pemzou. Kúru aplikujte každý den po celý týden, poté by měly být vidět první výsledky.

Foto: Whiteaster, Shutterstock.com

Cibulový čaj není žádná delikatesa, ale uleví od rýmy i nachlazeníFoto: Whiteaster, Shutterstock.com

Cibulový čaj proti kašli 

Aby cibule podpořila celkové zdraví, nemusíte ji strkat jen do ponožek: nakrájená kolečka můžete využít i k přípravě čaje. „Naše babičky s velkou oblibou připravovaly cibulový čaj. Pokrájená cibule se jednoduše povaří a vývar z ní se vypije, nejčastěji dochucený medem. Nejedná se o nijak lákavý nápoj, má totiž velmi výraznou chuť a aroma, patří ale k nejlepším přírodním bojovníkům proti kašli či nachlazení,“ říká biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová.

Podle koučky zdravého životního stylu Radky Pamětické pokládali pro pomoc od viróz a nachlazení naši předkové cibuli i na polštář k hlavě nemocného: „Mohl pak inhalovat výpary z cibule celou noc i den.“ Zkusíte to?

Načítám