Hlavní obsah

Zahrada podle znamení: kdo si ji čančá a kdo má ledabylou?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada může být pro jednoho snem, ale pro druhého noční můrou. Která znamení si užívají vrtání v hlíně, kdo má zahradu rozplánovanou do posledního centimetru a kdo si tak maximálně vysadí jeden dva stromy?

Článek

Zahrádkaření a pěstování se dá bezpochyby i naučit, ale někdo má k přírodě a rostlinám blízký vztah a jiný zkrátka ne. Liší se v tom i jednotlivá znamení zvěrokruhu. Zatímco jednoho hlína vyloženě vábí, druhý bere zahradu na milost jen tehdy, když sedí u grilu či zahradního krbu a o záhonky se vůbec nemusí starat.

Jak se znamení staví k zahradničení? Kdo má zelené prsty, kdo se těší hlavně na to, až si pochutná na domácí úrodě, a kdo se jen při pomyšlení na zalévání osype?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berany čas od času zachvátí touha vrhnout se po hlavě do nějakého projektu a může se klidně stát, že se jím stane třeba zahrada nebo nový truhlík na balkoně. Bohužel však nemají podstatné vlastnosti, které jsou k pěstování třeba: výdrž a trpělivost. Zeleň je brzy přestane zajímat a najdou si zase jiný projekt. Nejsou tedy ideálními zahradníky, ale fungují jako dobrá výpomoc: když je poprosíte, posekají, vyplejí… Ale nechtějte to po nich moc často, to by je otravovalo.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci mají zahrádkaření všeho druhu moc rádi a určitě mají aspoň čerstvé bylinky v kuchyni na lince. A o to víc se vyřádí na pořádné zahradě u rodinného domku. Hrozně rádi si sami vypěstují, co pak snědí, a přináší jim to radost ve všech fázích procesu – sázení, čekání, co vyroste, i samotná konzumace. Z okrasných rostlin žádný velký požitek nemají, baví je spíše ty užitkové, protože jsou praktičtí. Pod rukama jim vyroste víceméně cokoli, zeleň je má prostě ráda.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Býci zahradničení milují a jde jim pěkně od rukyFoto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci vnímají zahradu jako jakýsi komunitní prostor k setkávání a její vzhled tomu přizpůsobují: stolky, židličky, lavičky, místo na piknikovou deku a bazén… Samotné rostliny jsou pro ně vedlejší, dávají přednost květinám, o které se nemusejí starat. Rádi si čas od času prací s hlínou vyčistí hlavu a urovnají myšlenky, ale rozhodně se nebudou na zahradě dřít každý den. Stejně tak přistupují k pokojovkám: mají pár takových, co dlouho vydrží zelené a nemusejí se moc zalévat.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou ideální zahradníci: mohou uplatnit svoje pečovací schopnosti. Rádi si pořizují křehké a náročné rostliny, se kterými se pak piplají a mazlí. A mají radost, když se jim povede vypěstovat něco z pecky nebo jadérka. Málokdy se ale pouštějí do rozsáhlých zahradních projektů, stačí jim pár kousků a dost – vždy se budou nejvíc soustředit na svoje „vnitřní“ hnízdečko, kam ovšem dokážou dostat opravdu dost zeleně. Čemu neodolají, je na zahradě vypěstované ovoce, zavařování  a pečení.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Když už se Lvi pustí do zahradničení, tak pořádně – k čemu mít zahradu, pokud nebude oslňovat, ohromovat a okouzlovat? Exotické květiny nebo neobvyklé styly, všechno vypiplané a upravené tak, aby návštěvníkům spadla čelist. Vzpomeňte na souseda, který má na zahradě pávy a zahradní jezírko s fontánou – pravděpodobně je to Lev. Zahradničení jako takové je ale moc nebaví a spíš si na tuhle nádheru někoho najmou a budou se kochat výsledky. A není na tom nic špatného.

Foto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Lvi na nějaké piplání na zahradě nejsou, zato Raci milují náročné pěstitelské úkolyFoto: Mariia Boiko, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Pokud mají Panny možnost, do zahradničení se rozhodně pustí. Všechno pečlivě naplánují a zorganizují a i na maličkém pozemku dokážou naprosté zázraky a vypěstují vlastně cokoli. Doma mají květináče s bylinkami, protože jim nedává smysl je neustále kupovat. Mají překvapivou náklonnost ke kaktusům, vypadají totiž upraveně a minimalisticky. Stejně tak jsou to právě Panny, kdo se nejčastěji vrhá na bonsaje nebo složité skalky plné netřesků a lomikamenů – na zahradě si prostě rády hrají.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy zbožňují všechno, co kvete, rády se obklopují barvami a vůněmi a na zahradě jsou dokonale šťastné. Doma mají spoustu zeleně a řezané květiny ve vázách jsou pro ně téměř nutností. Nečekejte mátu a bazalku v kuchyni, ale spíš orchideje, fialky a muškáty v oknech. Váhy nemají rády přílišné omezení a učesanost, jejich zahrada bude vždy trochu divoká džungle plná barev. Zbožňují letničky  i luční kvítí, kvetoucí keře jsou jejich láska a bez šeříků nemohou žít. Jejich zahrada je pastva pro smysly.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři k rostlinstvu nijak zvlášť netíhnou. Když se ale pro pěstování čehokoli rozhodnou, pustí se do toho s obrovskou vášní a zápalem. Oslovuje je hlavně exotika a neobvyklé rostliny, nad kterými budou ostatní třeštit oči: ať už to jsou masožravky na okně, nebo třeba exotické lilie na zahradě. Štíři se rozhodně nedají zarazit ani odradit tím, že je péče o tyto druhy komplikovanější. Zato užitkové rostliny je příliš nezajímají.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Zahrada je pro Střelce místo, kde se můžou vyblbnout, zasportovat si a vybít přebytečnou energii. Proto rozhodně nejdou do křehkých exotických a okrasných rostlin, které by se mohly polámat. Baví je keře a stromy, na které mohou vylézt nebo si pod nimi odpočinout, baví je cukety, které mohou utrhnout a hodit na gril, když pořádají setkání s přáteli, baví je jahody, které uzobávají, když jdou po práci přes zahradu domů. Stejně jako všechno vnímají i zahradničení hlavně v klidu a pohodě.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Na zahradě příliš nedocení nějakou barevnou krásu, zajímá je spíš praktičnost a užitečnost. Zahrady Kozorohů bývají neobvykle upravené s tak posekaným trávníkem, že působí skoro hedvábně. Rozložení rostlin mají promyšlené do posledního detailu a všechno dává smysl. Jejich zájem o zahradničení ovlivňuje často to, zda měli zahradu v dětství – přenášejí si vzorce do dospělého života. Práce na zahradě je uklidňuje, mohou si tam v tichu urovnat myšlenky a nikdo je neruší.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Kozoroh je pečlivý zahradník. Práce s rostlinami ho uklidňujeFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou příliš svobodné duše na to, aby se starali o zahradu v klasickém smyslu. Ne že by jim to s rostlinami nešlo, naopak: jsou hodně napojení na přírodu a květiny v bytě jim vyhovují. Může se ale stát, že se ze dne na den sbalí a zmizí do neznáma – a vrátí se až za tři týdny. Proto se obklopují nenáročnými pokojovkami, které jsou stejně nezávislé a samostatné jako oni a poradí si i bez konstantní a intenzivní péče. Vodnáři ale bez přírody ve svém životě nedovedou žít, dobíjí jim baterky.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby si s rostlinami skvěle rozumějí a rády se jimi obklopují. Rostliny je uklidňují, posilují jejich vnitřní harmonii, což tohle znamení občas potřebuje. Rády přistupují k pěstování kreativně, vymýšlejí různé zlepšováky a vychytávky a problém pro ně není ani pěstovat džungli v bytě. Naopak: možná je to baví skoro víc než budování rozsáhlé zahrady. Mají raději okrasné rostliny, u užitkových nemají pocit kreativního vyžití. Klidně budou piplat bonsaj a ani nemrknou.

Až se vrhnete do víru zahradničení, buďte opatrní. Tohle jsou nebezpečné jedovaté rostliny na zahradě.

Reklama

Načítám