Hlavní obsah

Meghan a Diana: Podoba mezi nimi není jen ve stylu oblékání

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z vévodkyně Meghan a princezny Diany by se dost možná staly nerozlučné společnice. Nebo si to alespoň myslí princ Harry, který to zmínil v prvním společném rozhovoru po zasnoubení. Tomu se dá věřit – princova manželka se v mnoha ohledech podobá jeho matce.

Článek

Říká se, že lidé si vybírají partnera podle svého rodiče. Ať se tomu bráníte sebevíc, některé společné rysy tam často najdete. Princ Harry (34) je toho zářným příkladem. Ačkoliv jeho matka princezna Diana (†36) zemřela, když mu bylo pouhých dvanáct let, jeho manželka vévodkyně Meghan (37) se jí velice podobá. Nechme stranou vzhled, tam moc podoby nenajdete. Zato v povaze, chování i smýšlení ano.

Ostatně blízko k tomu prý měla vždy: její nevlastní sestra Samantha (54) si ráda pouští pusu na špacír, zejména pokud jde o očerňování Meghan. Jednou řekla, že Diana byla pro její sestru vždy vzorem a chtěla být také princeznou. Ať už to tedy dělá vědomě, či nikoliv, Meghan opravdu jde v mnoha ohledech v šlépějích své zesnulé tchyně.

Charita

Nejpatrnější spojení mezi princeznou Dianou a vévodkyní Meghan je pravděpodobně jejich vztah k charitě. Harryho matka se často snažila využít svého vlivu k tomu, aby upozornila na aktuální problémy. V osmdesátých letech patřilo k velkým tématům onemocnění AIDS a lady Diana na tuto zákeřnou nemoc upozorňovala už v době, kdy americký prezident Ronald Reagan (†93) zpochybňoval, že by nějaká epidemie viru HIV mohla vůbec být. Také se zasazovala, aby se přestaly používat nášlapné miny, a snažila se pomoct jejich obětem.

I Meghan je bojovnice za lidská práva – jejím tématem jsou zejména genderová rovnost a sociální spravedlnost. Má pod patronátem několik charit a organizací, které pomáhají ženám bez práce nebo sociálně znevýhodněným. Kromě toho se věnuje podpoře umění a přístupu k vzdělání. Její humanitární cítění však bylo nedávno zpochybněno. V únoru totiž letěla na pár dnů do New Yorku, aby se zúčastnila oslavy miminka, které má porodit v dubnu. Podle Britů peníze, jež na tento výlet vynaložila (byť byly její vlastní), mohla dát na ušlechtilejší účely.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana v 90. letech bojovala za odstraňování nášlapných min a za zákaz jejich užívání. Meghan se zaměřuje na pomoc znevýhodněným ženám k lepšímu začlenění do společnostiFoto: Profimedia.cz

Rebelství

Diana jednou řekla, že se nebude řídit nějakou knihou pravidel, ale svým srdcem. A Meghan k tomu podle všeho přistupuje dost podobně. Princezna Diana byla například první členkou královské rodiny, která se rozhodla porodit mimo zdi královského paláce. Děti poslala do klasické školy, jinak bylo běžné, že královští potomci měli domácí výuku. Takže pokud jednou princ William (36) skutečně usedne na trůn, budou moct jeho spolužáci říkat: „Jo, král William, toho znám, s tím jsem chodil do školy!“ Svou výchovou velice ovlivnila i další generaci královské rodiny.

V královské rodině sice není ještě ani rok, ale i tak lze pozorovat, že si Meghan upravuje pravidla podle sebe. Velkým překvapením bylo, když se objevila na galavečeru British Fashion Awards, kde se předávaly ceny nejlepším módním návrhářům. Nebylo to oficiální královské angažmá, nýbrž její soukromá akce. Nehodlá se tak úplně vzdát svého privátního života a klidně si vyrazí na pár dnů do New Yorku, jak jsme psali výše. Na veřejnosti můžete také pozorovat viditelné projevy náklonnosti mezí ní a manželem, což se u členů královské rodiny jinak nenosí. Výčet rebelství vévodkyně Meghan je ale mnohem delší.

Foto: Profimedia.cz

Lady Diana šla proti protokolu i ve výchově synů. Vévodkyně Meghan si zase snaží udržet část života, jaký žila předtím, než se provdala do královské rodiny. Takovouhle backstage fotografii z galavečera byste u vévodkyně Kate hledali asi jen těžkoFoto: Profimedia.cz

Móda

Manželka prince Charlese (70) příliš nedbala, jaké oblečení jí královský protokol nařizuje nosit. Výstřihy a sukně nad kolena byly zapovězeny vždy a o rebelství se pokoušela maximálně královnina sestra princezna Margaret (†71). Zato Diana si s tím hlavu moc nelámala. A stejně tak tomu je i v případě Meghan. Nedbá protokolu a občas si vyrazí bez silonek, v kalhotách, v příliš krátké sukni anebo černé barvě, jíž by se členky královské rodiny měly vyhnout, nejde-li o Den válečných veteránů nebo pohřeb. Lidé se mnohdy pozastavují také nad částkou, která jde na vévodkynino ošacení. V drtivé většině případů totiž nosí kousky od nejlepších světových návrhářů, které nejsou za hubičku.

Foto: Profimedia.cz

Dianiny malé černé jsou božské. Jenže podle královské módy jsou moc krátké, moc odvážné, moc odhalené – a moc černé. A Meghan jde v jejích stopách, ještě navíc nemá punčocháče. Ty by přitom neměly ženy z královské rodiny odkládat snad nikdy, ovšem pouze ty tělovéFoto: Profimedia.cz

Média

Když v srpnu 1997 zemřela princezna Diana při autonehodě, její bratr Charles Spencer (54) řekl, že novináři mají na rukou její krev. Od samého počátku „Shy Di“ (Stydlivou Dianu) pronásledovali. Kamkoliv se hnula, ať už sama, nebo s rodinou, blesky fotoaparátů byly vždy připraveny. Ne snad že by se to ostatních členů královské rodiny netýkalo, ale v Dianině případě to působilo, jako by je tato křehká žena uhranula a nemohly se od ní odtrhnout.

Na druhé straně, často jim dávala záminku ona sama. V roce 1995 dokonce poskytla velice intimní rozhovor do televize. Myslela si, že mediální lynč ustane, ovšem nestalo se tak a později toho litovala.

Oblíbeným cílem fotografů je nyní Meghan. Od první chvíle, kdy se začalo spekulovat, že má princ Harry novou přítelkyni, stala se americká herečka středem pozornosti. Po pár měsících vztahu dokonce vydal Kensingtonský palác princovým jménem prohlášení, v němž žádal média i veřejnost, aby přestaly jeho partnerku pronásledovat, případně ji na sociálních sítích urážet. Ačkoliv na jistou dobu se tak stalo, nyní je opět vítaným tématem.

Nahrává tomu i Meghanina rodina, která se rozhodně nedrží zpátky a médiím dává jednu munici za druhou. Došlo to tak daleko, že se vévodkyně zastal i herec George Clooney (57): hon na Meghan připodobnil tomu na princeznu Dianu. Budeme doufat, že to nebude mít tak tragické následky.

Foto: Profimedia.cz

Diana věděla, že vše, co udělá, bude bedlivě sledováno. Meghan by si také měla zvykat, že každý její krok bude pečlivě zdokumentován Foto: Profimedia.cz

Vidíte také podobnost v chování vévodkyně Meghan a princezny Diany?

Načítám