Hlavní obsah

10 pravd a mýtů o migréně

Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Reklama

Jedna strana hlavy bolestivě pulzuje a i ten nejmenší pohyb hlavou je přímo nesnesitelný. Pomalu se začnou přidávat pocity na zvracení, nevolnost, citlivost na zvuky, poruchy vidění, deprese – ano, patrně máte migrénu. Odhalili jsme zajímavé skutečnosti o této zákeřné bolesti!

Článek

Podstata vzniku migrény nebyla dosud objasněna. Ví se ale, že k spouštěčům migrény jednoznačně patří stres, nepravidelná strava, kofein, červené víno, čokoláda, nedostatek spánku, světelné efekty, menstruace.

Za vznikem migrény stojí často snížené prokrvení mozku a následné rozšíření cév, které přivádějí krev do mozku krev. Kvůli rozšíření potom tlačí na nervy. Současně s tím se uvolní látky, které začnou působit na různých místech v těle. Výsledkem je další rozšíření cév a vznik zánětu, tedy bolesti nazývané migréna,“ vysvětluje neurolog Jan Mlčoch.

1. Migréna není jen horší bolest hlavy

„Migréna je syndrom, ve kterém se často vyskytuje více příznaků současně, a je provázena kaskádou mozkových příhod,“ říká neurolog Jan Mlčoch. Běžné bolesti hlavy jsou výsledkem zúžení krevních cév, migrény jsou způsobeny jejich rozšířením. Je možné si od nich ulevit, ale neexistuje žádný lék, který by migrénu vymazal jednou provždy. Existují však nové injekce, které přinášejí velkou naději!

2. Migrénami netrpí jen ženy

Ženy jsou na migrénu náchylnější, ale mužům se rozhodně nevyhýbá. Opakované migrény ženám způsobuje hlavně nerovnováha mezi estrogeny a progesterony. Vyšší hladina estrogenů, často v době těhotenství, migrénu zlepší. Naopak nižší hladina ji může zhoršit, což bývá nejčastěji v období menstruace. Oddechnout si mohou ženy až po padesátce. Migrény jsou v tomto věku dost vzácné, protože tělo již přestává ženské hormony produkovat. Které nemoci trápí ženy víc než muže?

Foto: thinkstock

V případě migrény jde ve skutečnosti o záchvatovité onemocnění mozkuFoto: thinkstock

3. Menstruace a migréna mohou souviset

Premenstruační syndrom (PMS) a bolest hlavy mohou souviset, ale není to dogma, ne všechny ženy v období před menstruací trpí na migrény a ne všechny ženy s migrénami trápí PMS. Migrény, které jednoznačně souvisejí s cyklem, se nazývají menstruační migrény. Některým ženám poskytnou úlevu antikoncepční pilulky, díky nimž se může četnost opakování potíží značně snížit.

4. Migrénou mohou trpět i vyrovnaní lidé

Ženy údajně trpí na migrény, protože je ovlivňují emoce. Takové tvrzení je samozřejmě nesmysl! A už vůbec neplatí, že všechny hysterky jsou i migreničky. „Emocionální stres může uvolnit chemické látky, které vyprovokují migrénu a v mozku způsobí cévní expanzi. Pokud vedete stresující způsob života, jste zranitelnější, tím pádem můžete být i k migrénám náchylnější,“ říká psychiatr Petr Nevšímal. Je ale mnoho žen, které migrénu ze stresu nedostanou, protože ho umějí ovládnout, anebo prostě nejsou k migrénám náchylné. Jak si poradit s úzkostí?

5. Běžné léky na bolest nemusejí stačit

Běžně dostupné léky na bolest nezaberou vždy a vůči některým spouštěčům (hluk, světlo) jsou bezmocné. „Léky na bolest jako třeba Ibuprofen a Paralen snižují napětí, proto vám pomohou od bolesti hlavy, ale ne od migrény. Pro střední až těžké migrény jsou nevhodné, v takových případech se předepisují syntetická narkotika,“ uvádí lékárnice Iveta Juklíčková. Přestože přinášejí alespoň nějaký pocit úlevy, dejte pozor, některé léky při pravidelném užívání způsobují návyk.

6. Migrény se nedědí, ale…

... dědičná je náchylnost. Dítě, jehož jeden rodič je migrenik, má 50% šanci stát se jím také a riziko stoupá na 75 %, pokud migrény trápí oba rodiče. 20% riziko hrozí lidem, jestliže migrénami trpí vzdálené příbuzenstvo. Na dědičné migrény je ale méně citlivé mužské pohlaví. Pokud chlapec zdědí mozek náchylný k migrénám, je menší pravděpodobnost, že u něho propuknou. Může ale geny přenést na dcery a tam už je to horší.

Foto: thinkstock

Po padesátce se velkému procentu žen trpících migrénou ulevíFoto: thinkstock

7. Migrénu způsobují psychické problémy

Pravda je, že migrény, deprese a úzkost chodí často spolu. Příčiny se však mohou překrývat – například deprese mohou být také dědičné, ale migrény se vám mohou vyhýbat. Tedy ne každý s depresí dostane migrény a naopak. Stejné je to pak i s léčbou. Budete-li brát na deprese antidepresiva, nemusí vám ulevit od migrény, a pokud berete léky na migrénu, můžete přitom dál propadat depresím. Psychické potíže způsobuje i sama migréna.

8. Kofein dokáže zmírnit migrénu

Kdo je závislý na kofeinu, může se u něj migréna ozvat jak z jeho přemíry, tak i z jeho nedostatku. Tato látka však ve spojení s léky proti bolesti může zmírnit lehčí až střední migrény. Kofein totiž zvyšuje účinky léků proti bolesti až o 40 %.

9. Za migrénou bývá dietní chyba

Někdo je citlivý na zrající sýry, čokoládu nebo uzeniny, jinému nevadí. Pokud máte po některých potravinách příznaky migrény, musíte se jich vyvarovat. Také záleží na tom, kdy jíte. Jezte každý den ve stejnou dobu. Chybějící nebo odkládaná jídla jsou často klíčovým spouštěčem migrén. S tím souvisí i pravidelný spánek a pohyb.

10. Migréna je skutečná nemoc

Příznaky migrény mohou na toho, kdo je nezažil, působit až děsivě, a protože příčina migrény zatím není známá, často jsou lidé s migrénou v podezření, že si vymýšlejí atd. Trpíte-li migrénami, nejste blázniví ani slabí nebo druhořadí, ale máte skutečný, biologicky definovaný problém. Nevěřte v nic jiného!

Reklama

Načítám