Hlavní obsah

Dvě kila nahoře a nevíte proč? Za kolísání váhy nemůže jen tloustnutí, ale i sůl nebo málo vody

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo někdy sváděl boj s nechtěnými kily, ví, jak uspokojivý je pocit, když váha ukazuje nižší číslo. A stejně tak ví, jak je naopak protivné, když zničehonic vzroste. Váha ale kolísá skoro každému, přičemž to s nárůstem tuku vůbec nemusí souviset.

Článek

Můžete si tisíckrát říct, že číslo na váze není nic víc než číslo, které o vaší postavě vypovídá jen orientačně. Když bojujete s kily navíc a vaše hmotnost jen tak vzroste o dvě tři kila, radost vám to neudělá. Často je kolem toho ale zbytečná panika, protože s příbytkem tuku to nijak souviset nemusí.

1. Záleží na denní době

V průběhu dne vám váha může lítat klidně v rozpětí 3 kil, u lidí výrazně obézních to může být i více. Je to úplně normální, tělo se totiž zavodňuje, plní se trávicí trakt a tak dále. „Je například přirozené, že večer je váha o něco vyšší než ráno nalačno. Pokud se potřebujete vážit, tak raději ráno, kdy je váha příznivější. Večerní vážení může působit demotivačně,“ radí výživová poradkyně Zuzana Douchová.

Abyste mohli vývoj své hmotnosti co nejobjektivněji sledovat, je třeba vážit se každý den zhruba ve stejnou dobu, přičemž nejpřesnější data získáte ráno nalačno. I když to tak ale uděláte, může být číslo odlišné. Je to například tím, že jste si ještě nedošli na toaletu.

2. U žen jde i o cyklus

Byť je to individuální, menstruační cyklus má velmi často vliv na mnoho aspektů v životě ženy. Není asi zas tak překvapivé, že stav, který dokáže ovlivnit třeba i vaši náladu, může stát za tím, že číslo na váze se pohne směrem nahoru. Nárůst na váze je patrný zpravidla bezprostředně před a během menstruace, přičemž nejvíce v první den menstruace. V této době trpí také mnoho žen nafouklým břichem. Na vině není nic jiného než hormony.

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

První den menstrauce bývá váha nejvyšší, je to kvůli hormonálním změnámFoto: Peakstock, Shutterstock.com

3. Jsou v tom cukry

Když se zvážíte v neděli ráno, potom co jste v sobotu na oslavě snědli trochu víc zákusků, než jste zamýšleli, bude číslo na váze vyšší. Pokud budete panikařit, utvrdí vás to v domněnce, že jste určitě dlouhodobě přibrali.

„Je ale třeba vědět, že každý gram cukru zadržuje tři gramy vody. Čím více cukru tělo přijme, tím více vody zadrží. Dáte-li si o víkendu hromadu zmrzliny a velké množství čokolády, můžete mít další den klidně o kilo a půl víc, jelikož cukr naváže přijaté tekutiny, které se pak pár dní drží v těle,” vysvětluje osobní fitness trenér Pavel Dvořáček.

4. Ujela vám ruka se solí

Může to znít paradoxně, ale to stejné, co o cukru platí také o soli. „Sůl sice chuť pokrmu umocňuje a zvýrazňuje, ale také na sebe váže tekutiny. Pokud máte určitý jídelní režim bez soli a nějaké jídlo pak hodně osolíte, určitě se voda ve vašem těle bude pár dní držet, a tím může váha kolísat,” upozorňuje Pavel Dvořáček.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pokud vám ujede ruka se solí nebo si dáte více slaných polotovarů, pak se zadržování vody pravděpodobně nevyhneteFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Zase ten pitný režim

I když vám možná přijde, že je to pořád dokola, v případě hmotnosti opravdu hraje roli pitný režim. „Vše, co se v těle děje, se děje v prostředí vody. Pokud pravidelně pijete dostatek tekutin, tělo nemá tendenci vodu zadržovat a obecně zpomalovat metabolismus. Pokud je to ale naopak, může to pochopitelně vést ke kolísání hmotnosti,” říká fitness odborník.

6. Nepravidelná strava

Na nepravidelném způsobu stravování není zas tak nic hrozného, pokud vás to ovšem nepodněcuje k záchvatům vlčího hladu. Nicméně na číslo na váze to vliv mít může. „Pokud jíte nepravidelně, načež zařadíte větší porci jídla naráz, je pravděpodobné, že tělo nestráví potravu tak, jak by mělo, a to může mít za následek dočasný nárůst hmotnosti,” vysvětluje osobní trenér Pavel Dvořáček.

Načítám