Hlavní obsah

Nejen fazole a brokolice. Nečekaně nadýmavé potraviny

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nafouklé břicho a zvýšená plynatost vás může trápit z celé řady důvodů. Příčinou často bývají i potraviny jako takové, i když jsou jinak zdravé. A některé byste ze svých potíží zřejmě vůbec nevinili.

Článek

Fazole, hrášek, brukvovitá zelenina, jako je květák nebo brokolice. Po nich má nafouknuté břicho a potíže s nadýmáním většina lidí. Za těsné kalhoty, říhání a plynatost ale mohou i mnohé další pokrmy. Vyvarujte se nepohodlí i společenských faux pas úpravou jídelníčku.

Čerstvá zelenina

Nafouknuté bříško můžete mít po ředkvi, zelí nebo kapustě, potíže ale umí vyvolat nejen brukvovitá zelenina. Většina zeleniny totiž obsahuje rostlinnou celulózu a čím více má vlákniny, tím více má i celulózy. Na její trávení vám ale chybí potřebné enzymy, rozkládají ji až bakterie v tlustém střevě. Celulóza má svůj význam, je důležitá pro peristaltiku střev a zdravé vylučování i pocit sytosti, může ale vyvolávat i nepříjemné pocity plnosti. Zejména, pokud si zeleninu dopřáváte v kombinaci s velkými porcemi jídla, množstvím těžko stravitelných tuků a nedostatkem pohybu.

Foto: Goldquest, Shutterstock.com

Pokud trpíte na plynatost, měli byste se některým potravinám vyhýbatFoto: Goldquest, Shutterstock.com

Hrušky

I ve volbě ovoce buďte obezřetní. Na seznamu problematických potravin nechybí hrušky. Přitom jsou nízkokalorické a oblíbené při dietách, přinášejí úlevu při průjmech a doporučují se při zánětech trávicí soustavy i nemocech srdce a cév. Jenže syrové často vyvolávají potíže s nadýmáním. Zkuste je raději povařené nebo si z nich udělejte šťávu.

Švestky

V některých druzích ovoce a zeleniny se přirozeně vyskytují tzv. polyoly. Jde o alkoholické cukry, které mají probiotický vliv a mohou se pochlubit i nízkým glykemickým indexem. Citlivým jedincům ale mohou způsobovat nadýmání, při nadměrné konzumaci dokonce průjmy. Pozor zejména na švestky, ale i další peckovité ovoce.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Švestky vám mohou pomoct se zácpou, ale také umí nafouknout břichoFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Junk food

Problémy páchá dlouhodobě nevhodná strava složená z přeslazených sacharidů, nevhodných tuků, přemíry polotovarů, vysoce průmyslově zpracovaných potravin a smaženého fast foodu. Nejen že je to jídlo kalorické, ale také drasticky snižuje množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku. „Její nedostatek pak může vést k mnoha potížím od nadýmání přes potravinové alergie až k poruše trávení bílkovin a špatnému vstřebávání živin, a tím i deficitu minerálních látek v organismu,“ vysvětluje Ivana Kabelková, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

S návratem do normálního stavu mohou pomoci zázvor, chilli, jablečný ocet, listová zelenina, řepa, mořské řasy nebo celer. Myslete také na dostatek zinku (semínka, luštěniny) a vitaminů B1 (arašídy, vepřové maso), B3 (játra, mléko) a B6 (ryby, celozrnné pečivo).

Měkký sýr

Trable může působit i mléko, pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy nebo alergií na kasein. I se zdravými střevy ale počítejte s tím, že některé mléčné výrobky mohou pro vaše trávení představovat zátěž. Lépe si tělo zpravidla poradí s tvrdými sýry, kvalitními jogurty a kysanými mléčnými výrobky, naopak pocit těžkosti, plnosti a nafouklého břicha vyvolává samotné mléko a měkké sýry.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Z mléčných výrobků jsou nejlépe stravitelné ty kysané a tvrdé sýry Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Chléb pečený z droždí

Aby pečivo nakynulo, je třeba ho nastartovat za pomoci droždí nebo kvásku. Kynutí kváskem je zdlouhavější a pracnější, a droždí tak dostává v mnoha domácnostech přednost. Pečivo z droždí má nasládlejší chuť, bohužel se ale rychle kazí a také vyvolává nadýmání. Zkuste si koupit nebo doma upéct kváskový chléb. Vydrží déle čerstvý, lépe zasytí, má svěží o něco kyselejší chuť a díky přirozenému procesu zrání je pro střeva vstřebatelnější.

Jestliže jste ve věku, kdy by se vás mohla týkat menopauza, zkuste klasické bílé pečivo zcela nahradit celozrnným. Totéž platí i pro rýži a těstoviny. Sklony k nadýmání po těchto potravinách mají totiž na svědomí i výkyvy v hormonálních hladinách. „Ty podporují zadržování vody v organismu a tvorbu střevních plynů. Nízké hladiny estrogenu také snižují produkci žluče, což může vést k zácpě, a tím pádem dalšímu nadýmání,” vysvětluje gynekolog Pavel Turčan. Doporučuje také pečivo kombinovat s potravinami, které tvorbu střevních plynů omezují, jako je salátová okurka, pálivá paprika, řeřicha, vejce, tvrdé sýry nebo arašídové máslo.

Načítám