Hlavní obsah

Než se léto zeptá: jak ochladit ložnici, aby se vám v ní dobře spalo

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Foto: Mariia Korneeva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní měsíce se pomalu blíží a spolu s nimi i očekávané vysoké teploty. Pokud si i během nich chcete užít klidného a nerušeného spánku, je dobré jim přizpůsobit svou ložnici a zvyky. Co udělat?

Článek

Spánek se rozhodně nevyplácí podceňovat, jeho kvalita má velký vliv nejen na celý den, ale i na vaše fyzické zdraví a psychickou pohodu. Jenže za horkých letních měsíců, kdy se více potíte a ráno vás sluneční paprsky budí mnohem dříve, bývá dosažení efektivního spánku náročnější. Naštěstí existuje pár věcí, které můžete pro lepší odpočinek udělat. Které to jsou?

Zajistěte si tmu

Jednou z nejdůležitějších podmínek pro dobrý spánek je dostatečná tma. Jenže v létě, kdy jsou noci krátké, toho není úplně snadné docílit. Nejjednodušším řešením je používání škrabošky či masky na oči, ta se vám může hodit i při delším cestování.

Pokud ale chcete problém řešit komplexněji, zaměřte se na zatemnění oken. Ideální jsou venkovní rolety a žaluzie, které nepropouštějí téměř žádné světlo, hluk ani teplo. Alternativou jsou zatemňovací závěsy v tzv. blackout variantách, které slibují, v případě správného pověšení a za použití těch nejkvalitnějších, až 100% ochranu před světlem.

Tolik o světle, a co vedro? Regulovat v létě teplotu bývá docela tvrdý oříšek, a jestli nechcete investovat do klimatizace, opět vsaďte na ochranu oken. Žaluzie či závěsy zatáhněte i ve dne, hlavně když vám do oken nejvíce svítí. Sice se na pár hodin připravíte o přirozené světlo, zamezíte tím ale nepříjemnému přehřívání místnosti.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Nemáte v ložnici úplnou tmu? Vyzkoušejte masku na spaní!Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Dostatečně větrejte

Nezapomínejte ani na větrání, zejména to večerní, kdy klesnou venkovní teploty a vám se tak dovnitř nedostane teplý vzduch z venku. V létě je dobré nechávat okna otevřená co nejdéle, ale minimálně alespoň půl hodinku denně. Nic nezkazíte ani nočním větráním.

Složitější to mají alergici na pyl. Pro ně je vhodnější častější a kratší větrání. Účinnou pomůckou jsou sítě do oken z nepropustné síťoviny. Zachytí drtivou většinu pylových zrn a zabrání tomu, aby vnikly do domácnosti.

Ochlaďte se barvami

Pocitově ochladit místnost vám pomohou také některé barvy. Nejefektivnější je bílá, která má i celou řadu dalších předností – opticky zvětšuje prostory, působí elegantně a rozumí si s jakoukoliv barvou, vzorem i materiálem.

Nejlepší je mít na bílo celé stěny, ale vystačíte si i s bílými doplňky. Hodí se například na povlečení, závěsy, vázy, skříně nebo potahy na křesla a pohovky. Bílá přitom není vaší jedinou možností. Stejně poslouží i jiné chladné odstíny, skvělou volbou je mentolová, levandulová, tyrkysová, mátová, světle modrá a šedá.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Některé barvy umí pocitově ochladit. Výborně to zvládají třeba bílá a mátováFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Ulevte posteli

Změnu by měla zažít i postel. Zatímco v zimě si nejspíš budete libovat v hřejivém flanelovém povlečení, v létě přichází čas na odlehčení. Zbavte se tlustých péřových peřin a sáhněte po těch s výplní z dutého vlákna. Hustota výplně by přitom neměla být větší než 300 g/m², přičemž za ideální se považuje 200 g/m² a méně.

Naprostou jedničkou při výběru prostěradel na léto je stoprocentní bavlna nebo bambus s příměsí bavlny. Ten zvládne pohltit více vlhkosti než bavlna a díky tomu, že je antibakteriální, je vhodný i pro alergiky.

Převlečte peřiny

Podobné je to i při výběru povlečení peřin a polštářů. Výbornou volbou jsou kusy s kombinací bavlny a bambusu. Zatímco bambus dobře odvede pot, bavlna látce zaručí větší odolnost. Vhodná je také stoprocentní bavlna, která je jako pokrývka prodyšná a velmi příjemná na dotek. Jen počítejte s tím, že se více mačká, a pokud máte rádi dokonalé povlečení, budete ho muset žehlit. Téhle málo oblíbené domácí práci se můžete vyhnout, když sáhnete po povlečení z bavlněného žerzeje. Zachovává si běžné vlastnosti bavlny, ale je nemačkavý.

Stále oblíbenější je bavlněný satén, který se dá využívat celoročně. Díky svým skvělým termoregulačním vlastnostem vás v zimě zahřeje a v létě vás naopak během horkých nocí krásně ochladí. A zvládne to i len. Ten je navíc odolný vůči plísním, pylům a prachu a je tedy výbornou volbou pro astmatiky, alergiky i osoby s kožními problémy.

Reklama

Související témata:

Načítám