Hlavní obsah

Nepříjemná škytavka: Jak se jí zbavit a co může naznačovat?

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjdete na čerstvý chladný vzduch a libujete si, jak se vám pěkně dýchá. Tomu je ale během chvilky konec, protože se rozškytáte. Jindy vás škytavka přepadne při jídle a vás přejde chuť. Co vždycky spolehlivě pomůže? A proč vlastně škytáte?

Článek

Když se bránice dostane do křeče, sevřou se hlasivky a výsledkem je onen zvláštní kuňkavý zvuk, který znáte pod termínem škytání. K tomu může dojít z celé řady důvodů. Mezi nejobvyklejší patří hltání, mluvení při jídle a žvýkání žvýkaček – ve všech případech polykáte vzduch a ten potom, vedle nadýmání, může vést i ke vzniku škytavky. Podobně může zafungovat velké množství jídla nebo pití zkonzumované na jeden zátah – zejména se to týká pokrmů mastných a hodně kořeněných a nápojů sycených a alkoholických: obojí roztáhne žaludek, podráždí bránici a spustí škytání.

Co může za škytavku

Na vině mohou být i náhlé změny teploty nebo silné emoce jako úlek, strach či vzrušení. „Škytavka ale může mít i vážnější příčiny, v některých případech dokonce signalizuje onemocnění,“ upozorňuje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně. Může jít třeba o zánět dolní části pohrudnice, nádor dolního laloku plic nebo absces (nahromadění hnisu pod bránicí). Dále o selhání ledvin nebo jater, nádor na mozku či mrtvici, kdy dochází k dráždění či poškození nervů ovládajících bránici.

Foto: WeAre, Shutterstock.com

Za škytavkou mohou stát i silné emoce, jako je údiv, úlek, strach nebo zděšeníFoto: WeAre, Shutterstock.com

Jak se zbavit škytání

Ačkoliv pro poslední jmenované příčiny snadné řešení neexistuje (škytavka je tam jen symptomem), škytavku z běžných důvodů, jako je hltání, přejedení nebo stres, vyřešíte poměrně snadno.

Bránice je sval, a když se sval dostane do křeče, tedy bolestivého a nepřirozeného stažení, je třeba jej uvolnit, natáhnout. Přesně to musíte udělat, když se vám stáhne bránice a vy kvůli tomu škytáte.

Jak na to? Úplně vydechněte. Pak se trochu nadechněte a zadržte na deset vteřin dech. Nevydechujte, ale nadechněte se o něco víc a zase dech na deset sekund zadržte, a tak pokračujte, dokud můžete. Pak vydechněte. Celý postup opakujte, dokud škytání nepřestane.

Kromě toho pomůže, když vypijete sklenici ledové vody (šokuje bránici a zastaví křeče), najednou začnete na místě rychle běhat nebo se začnete smát – v obou případech se změní rytmus dechu, což pomůže křeče zastavit. „Mezi opatření proti škytavce patří i čichání různých vůní či par nebo dýchání do sáčku v délce 3–5 minut,“ doplňuje Ludmila Mazylkinová, vrchní praktická lékařka společnosti Moje Ambulance.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Abyste se škytavky zbavili, musíte uvolnit bránici. S tím pomáhá zadržení dechuFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Kdy vyhledat lékaře

Škytavka většinou zmizí sama nebo po užití jednoho z výše jmenovaných opatření. „Krátké epizody škytavky jsou běžným jevem a nesignalizují závažnější stav ani nevyžadují předepsání léků. Pokud však pacient trpí chronickou škytavkou, představuje to závažný problém s řadou negativních důsledků na jeho zdravotní stav i kvalitu života,“ potvrzuje doktorka Mazylkinová. Dlouhotrvající škytavka podle ní může vést k dehydrataci a metabolickému rozvratu, což je velmi závažný stav způsobující řadu neurologických potíží, problémů se srdcem nebo ledvinami a může skončit až smrtí (k metabolickému rozvratu často dochází i u mentální anorexie).

Pokud tedy škytavka trvá déle než tři hodiny nebo pokud vás trápí podezřele často a narušuje vaše stravovací návyky, budí vás ze spánku nebo vás u škytání bolí břicho, přidává se horečka, dušnost, zvracení, vykašlávání krve nebo pocit, že se dusíte, vyhledejte lékařskou pomoc. Ve výjimečných případech předepisují doktoři proti škytavce i léky (chlorpromazin, haloperidol, metoklopramid či itoprid).

Škytavka

  • Příčiny: hltání, mluvení při jídle, konzumace velkého množství jídla nebo pití na jeden zátah, které roztáhne žaludek, podráždí bránici a spustí škytání. Může být symptomem zánětu dolní části pohrudnice, nádoru dolního laloku plic, abscesu pod bránicí, selhání ledvin nebo jater, nádoru na mozku či mrtvice.
  • Jak si pomoci sám: zkuste zadržet dech nebo vypít rychle sklenici vody, někomu pomůže i pohyb, při kterém se zadýchá.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud škytavka trvá déle než tři hodiny nebo pokud vás trápí podezřele často a narušuje vaše stravovací návyky, budí vás ze spánku nebo vás u škytání bolí břicho, přidává se horečka, dušnost, zvracení, vykašlávání krve nebo pocit, že se dusíte, vyhledejte lékařskou pomoc.

Reklama

Načítám