Hlavní obsah
3,8
(20)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Krásně nazdobený dort dodá každé hostině punc výjimečnosti. A příchod nového roku je bezesporu příležitost, která si slavnostnější tabuli žádá.

1 hod., 10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 5 ks vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 30 g bramborového škrobu
  • 30 g oleje
Mangové želé
  • 280 g manga
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 10 g želatiny
Krém z mascarpone a tvarohu
  • 250 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
K dokončení
  • 8 lžic kokosového likéru
  • 4 lžíce marmelády z citronů a limetek
  • 2 hrsti kokosu
Článek

Efektní dort s osvědčenou exotickou kombinací chutí manga, kokosu a citrusů a spoustou likéru je určený dospělým. Když chcete potěšit i děti (nebo nechcete hned 1. ledna porušit své novoroční předsevzetí omezit alkohol), můžete ho nahradit kokosovým sirupem.

Na vyšší komplikovanější dorty ráda používám korpus z celých našlehaných vajec a s přídavkem škrobu – je pevný, dobře se krájí a dokáže pojmout velké množství sirupu, který jej krásně dochutí. Rozpis surovin je pro dortovou formu s průměrem 19 cm, když máte formu větší, množství surovin musíte navýšit, jinak se vám korpus nepovede rozkrojit na tři pláty.

Postup

01.

Dno dortové formy vyložte kruhem z papíru na pečení. Boky i kruh z papíru důkladně potřete máslem a dobře vysypejte hrubou moukou, předehřejte troubu na 180 °C. Do misky prosejte naváženou mouku se škrobem.

02.

Do velké mísy (skleněné nebo nerezové) rozklepněte vejce a přidejte cukr. Mísu postavte na větší hrnec s vařící vodou tak, aby se nedotýkala hladiny, a začněte intenzivně šlehat. Až hmota výrazně nabude a zesvětlá a bude na dotek teplá, odstavte ji a dál šlehejte do zchladnutí. Poté přidejte najednou olej a už jenom velice krátce prošlehejte (postačí dvě tři vteřiny).

03.

K našlehané vaječné směsi stěrkou velmi zlehka vetřete prosátou mouku se škrobem. Přidávejte ji po částech a hmotu opatrně překládejte, aby z těsta uniklo co nejmíň vzduchových bublinek. Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Když povrch hnědne příliš rychle, přikryjte ho opatrně alobalem tak, aby mezi povrchem těsta a alobalem byla dostatečně velká mezera, počítejte s tím, že dort trochu poroste. Upečený korpus nechte krátce zchladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Foto: Eva Malúšová

Tento dort můžete nazdobit podle své fantazieFoto: Eva Malúšová

04.

Na mangové želé omyjte dortovou formu, ve které jste pekli korpus, a vyložte ji potravinářskou fólií. Plátkovou želatinu nechte nabobtnat podle návodu na obalu. Do rendlíku vložte mango nakrájené na kostičky, přidejte pár lžic vody a cukr povařte do změknutí. Rozmixujte dohladka a dochuťte – přesné množství cukru a limetové šťávy je těžké určit, mango se v chuti dokáže velmi lišit – přidejte jich tolik, aby výsledná chuť mangového pyré byla příjemná vám. K horkému pyré přidejte vymačkanou želatinu a už jenom krátce zahřejte, až se želatina rozpustí, nevařte. Vlijte do připravené dortové formy a nechte v chladu ztuhnout.

Tip: Na želé můžete bez problémů můžete použít i mražené mango. Pyré ochuťte malou špetkou kardamomu, budete překvapení, jak spolu chutě skvěle ladí.

05.

Na krém nejdřív protřete tvaroh přes husté síto, klidně i dvakrát, aby byl opravdu jemný a hladce krémový. Vyšlehejte ho s cukrem a vanilkovým extraktem a postupně zašlehejte i mascarpone. Nechte v chladu krátce odpočinout.

06.

Sestavte dort: vychladlý dortový korpus rozřízněte na tři stejně vysoké pláty. Na dortový podnos umístěte první plát a opravdu štědře ho pokapejte kokosovým likérem (já používám mašlovačku). Korpus dokáže pojmout opravdu velké množství tekutiny, nemusíte se bát, že se rozmočí. Prokapaný korpus potřete vrstvou citrusové marmelády a naneste vrstvu krému (použijte přibližně polovinu).

Tip: Na dort pro děti použijte kokosový sirup bez alkoholu: svařte asi 1,5 dcl kokosového mléka (použijte tekutinu z kokosového ořechu nebo tekutou část z plechovky kokosového mléka) a 2–3 lžíce cukru na hustější sirup, nechte vychladnout a použijte místo likéru.

07.

Na krém položte druhý plát korpusu a také jej potřete (pokapejte) likérem a citrusovou marmeládou. Ztuhlé mangové želé vyjměte z formy a opatrně umístěte na korpus. Poslední plát korpusu pokapejte likérem z řezné strany a stejnou stranou dolů ho položte na želé.

08.

Zbylým krémem důkladně potřete boky i povrch dortu, boky ještě posypejte strouhaným kokosem a dort nechte v chladu uležet alespoň pár hodin. Před podáváním dozdobte podle fantazie: já jsem použila kostičky zralého čerstvého manga a pár zapomenutých sněhových pusinek od Vánoc.

Tip: Prskavky zapíchnuté v dortu vypadají na fotce efektně, povrch dortu ale znečistí drobné částečky spálené hmoty. Když se nechcete vzdát ohně, na finální dekoraci použijte raději třeba svíčky s čísly nového roku.

Prvního ledna určitě nezapomeňte na tradiční novoroční čočku! A možná se vám bude hodit i česnečka proti kocovině.

Reklama

Související témata:

Načítám