Hlavní obsah

Zajímavosti o vlasech: Jak rychle rostou a proč šedivějí?

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Myjete je, češete, tvarujete do účesu, stříháte a staráte se, aby byly co nejkvalitnější a nejhezčí. Víte ale, komu vlasy šedivějí rychleji? Proč se lámou? Kolik jich vlastně máte a kolik jich denně ztratíte? Co opravdu víte o svých vlasech?

Článek

Pečovat o vlasy je vlastní ženám i mužům a jejich ztráta jistě zasáhne také obě pohlaví. Právě proto o ně většinou pečujeme a staráme se, aby nám vydržely co nejdéle zdravé a krásné. Víte o nich ale dost?

Kolik vlasů máte

Na průměrné hlavě je asi sto tisíc vlasů, jejich počet se liší podle barvy: tmavých je kolem 100 tisíc, blond asi 130 tisíc, zrzavých kolem 90 tisíc.

Tloušťka vlasu záleží na barvě, rase i přesném místě hlavy, kde vlas roste. Nejsilnější jsou na týle, to mohou mít až 95 mikrometrů. Ženy mají vlasy silnější než muži. Vlasy mají i různý tvar v průřezu – Asiaté kulatý, Evropani oválný a Afričané zas zploštělý ovál.

Pokud vás občas překvapí kartáč plný vyčesaných vlasů, je to normální. Běžně vám vypadne i stovka vlasů denně. Proč někdy vypadávají víc?

Jak dlouho roste vlas

První vlasy začnou růst ještě nenarozenému dítěti, asi ve 20. týdnu těhotenství. Počet vlasových cibulek, z nichž vlasy rostou, je vrozený, během života nové nepřibývají. V mládí byste jich na centimetru čtverečním vlasové pokožky napočítali kolem 600, ve stáří už asi o 200 méně.

Vlas roste o půl až centimetr za měsíc a jeho životní cyklus trvá nejčastěji tři až čtyři roky. Rozděluje se na dobu růstu, odumření a vypadnutí. Vlasové cibulky jsou sólistky, každá si „jede“ vlastní rytmus – buď odpočívá, nebo z ní roste vlas.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Barvu vlasů určuje pigment melanin, jehož produkce věkem slábne a barva se tedy měníFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Stříhání růst neurychlí

Jen pro zajímavost, životnost řas je asi 100 dnů, chloupků na těle čtyři až devět let. Rychlost růstu vlasů ovlivnit nejde, ani častým stříháním, jak mnoho lidí tvrdí.

Vlasů tedy věkem ubývá, každá nová generace je navíc i o trochu méně kvalitní než předchozí. Rostou pomaleji, jsou tenčí, ztrácejí sílu, lesk i barvu a víc se třepí.

Co určuje barvu vlasů

Barva vlasů záleží na pigmentu melaninu. Toho je více druhů. Například eumelanin pohlcuje víc světla a vytváří hnědé a černé odstíny. Čím je ho víc, tím jsou vlasy tmavší a barva sytější. Feomelanin naopak více odráží světlo a tak vytvoří barvy a odstíny žluté, blond, zrzavé nebo dočervena. Vlasy obsahují oba dva a jejich poměr a rozložení rozhodnou o výsledné barvě.

Foto: karakedi35, Shutterstock.com

Kdy si najdete první šedivý vlas, záleží hlavně na genetice, ale také na některých chorobách nebo stresuFoto: karakedi35, Shutterstock.com

Proč vlasy šedivějí

Pigment melanin produkují buňky ve vlasových koříncích, melanocyty. I jejich výkonnost se věkem oslabuje a když se zastaví docela, vlas vyroste bílý. První šedivý vlas se objeví nejčastěji na skráních, postupně pak na vrcholu hlavy a až nakonec na zátylku. Může to být před dvacítkou, záleží na vašich genetických dispozicích. Ve chvíli, kdy proces šedivění začne, nejde ho zastavit. Lze ho jen trochu zpomalit, ale pozor, můžete ho i urychlit!

Rychleji šedivějí lidé, kteří to zdědili po rodičích, ale i kuřáci, pacienti s nemocí štítné žlázy, chudokrevní, ale i ti, kteří mají nedostatek vitaminu B12. Na vině může být i stres a sluneční záření.

Jak zpomalit šedivění

Pokud vám vlasy šedivějí v důsledku nemoci, je v první řadě důležitá správná léčba. Přirozené šedivění mohou zpomalit přípravky s kofeinem nebo s vitaminem D 3, který má dobrý vliv na činnost mozku a regeneraci DNA. Určitě pomůže i strava bohatá na ryby, vejce, listovou zeleninu a potraviny s obsahem železa, vápníku, zinku nebo vitaminu B.

I když se vám první šediny nelíbí (přitom mohou být i sexy), neměli byste vlas vytrhávat. Můžete tím poškodit vlasovou cibulku tak, že z ní už žádný nový nevyroste.

Co vlasům prospěje

Pokud chcete mít co nejdéle krásné a zdravé vlasy, neměli byste je trápit mechanicky při mytí, foukání nebo hodně utaženými účesy. Vyplatí se je ochránit také před UV zářením, které je zbavuje hydratace i ochrany mazem a způsobuje jejich lámavost a roztřepené konečky. Poškozuje také vlasové cibulky, takže pokud máte méně vlasů, rozhodně používejte přípravky s ochranou i na vlasovou pokožku. To ostatně platí i pro lidi s hustou kšticí – mažte si místa, kde je vlasů méně a například i pěšinku. A v neposlední řadě se zaměřte na zdravý a vyvážený jídelníček.

Reklama

Související témata:

Načítám